Kroppsfixering


Johanna Dahl 2010-05-11

Bild:www.flickr.com

Nästan vi alla tycker att media gör fel, att de smala spinkiga kropparna, sminket och kläderna är fel. Men ändå är det precis det vi strävar efter.

Nästan vi alla tycker att media gör fel, att de smala spinkiga kropparna, sminket och kläderna är fel. Men ändå är det precis det vi strävar efter. Man vill ha de nya kläderna och vi köper just de tidningarna som vi tycker är så fel. Jag själv tycker det är fruktansvärt att man inte duger som modell om man inte är sjukt smal, har de längsta benen, perfekta kindben, rak näsa och det vackraste leendet. Men ändå kan jag sitta och kommentera modellerna jag ser om de har korta tjocka ben, krokig näsa och är lite mullig. Jag är precis lika dålig som alla andra.

Men vad är det som får oss alla vara såna perfektionister? När började det och hur började det? Jag tror och är nästan säker på att media har en jättestor roll, för de är ju de som syns och står för alla bilder och texter. Även om media skulle sluta redigera sina bilder så tror jag att ”skandalen” kommer att finnas kvar. Kolla på Barbie och Ken till exempel, ”det perfekta paret”. Barbie är den perfekta kvinnan med smal midja, smala ben, stora runda ögon, lagom stora bröst, glansigt långt hår och med solbränd hy. Hennes motsats Ken är ungefär detsamma, men istället för den smala midjan och de stora brösten är hans kropp fylld med muskler. De är enligt många ”det perfekta paret”. Det är två dockor som blivit en ikon.

Nästan alla unga killar och tjejer har kroppsidealen runt sig varje dag. Jag tror alla någonstans skäms för sin ”operfekta” kropp som inte ser ut som Barbies eller Kens. Och då menar jag alla, eftersom det inte finns någon som naturligt ser ut som de gör. Jag tror alla påverkas av idealen, jag vet att jag gör det och att mina vänner gör det. Kroppsfixering får en att känna sig osäker. Det är då många unga tjejer börjar svälta sig, de hoppar över vissa måltider och andra slutar äta helt vissa dagar. Jag själv skulle aldrig vilja vara så smal som vissa strävar efter, jag tycker det är fruktansvärt att de gått så långt som det gjort! Alla bilder man ser på modeller och andra kändisar som oftast redan är sjukt smala är ändå redigerade så att de blir ännu smalare, och då är det klart att man påverkas.

Ibland när jag kommer hem från skolan så sätter jag mig vid tv:n och äter, då är det oftast program som Du blir vad du äter, Biggest loser, Top model, plastikkirurgerna eller något liknande som går på tv:n. Det finns så många program som handlar om just det, kroppsfixering. Själv tycker jag det verkar som att det blir värre hela tiden, att det inte var lika mycket av detta förut. Om det fortsätter såhär så kommer alla göra skönhetsoperationer och spy efter varje måltid, är det dit vi är påväg?

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
1. BRA artikel Johanna! Evelina 2010-05-18



Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus