Min krönika om rasism och nazism


Lisa 2007-04-19

Jag kan inte fatta hur man kan hata folk så mycket att man vill dom så mycket illa. Att man kan hata en människa bara för att hon är jude eller kanske mörk?


Varför?

Varför ska man inte få leva bara för att just du inte tycker om att den personen är mörk.
Bara för att du tycker att den inte ska få leva! Bara för du tycker så, betyder det att det du tycker är rätt? Hur tänker du? Vill du att folk ska bete sig så mot dig med kanske?
Om du skulle behöva fly från ditt land och inte hade någonstans att bo, om du kom till ett främmande land och inte visste vart du skulle ta vägen, skulle du då tycka det var så trevligt om alla hatade dig bara för du hade behövt fly från ditt hemland? Skulle du tycka det var rätt av dom att slå ner dig eller kanske till och med mörda dig på grund av att du hade flytt?
Jag blir så arg och ledsen när jag får höra alla berättelser om rasism och nazism. Alla hemska saker som ni kan göra mot andra, som ni tycker är rätt. Jag fattar inte, jag blir snurrig när jag tänker på det. Ni som gör allt detta hemska kan inte ha haft det bra i uppväxten. Ni kan inte ha blivit älskade som ni borde ha blivit. Jag tycker bara ni ska tänka om lite. Tänka hur ni skulle vilja bli behandlade om det var ni som fick fly till ett land. Hur ni vill att folk ska se på er och vara mot er.

Besök av en fånge

Vi fick ett besök av Benny Grünfeldt som var en fånge i Auschwitz i 8 månader när han var 16år. När han blev satt i ett tåg med sin familj fattade han inte riktigt vad som skulle hända.
Att han aldrig mer skulle få träffa sin mamma, att dom skulle förändra hans liv. Jag beundrar Benny mycket, hur han kunde klara och leva ett normalt liv efter allt han fick gå igenom.
Alla grymma människor han fik träffa och allt hat han fick se. Jag tror att Benny är en mycket stark människa, för det måste han ju vara när han klarar så svåra situationer. Att folk kan slå ihjäl en människa för att dom frågar om dom kan få lite vatten eller kanske en matbit? Att folk kan vara så fyllda av hat så att dom tar ihjäl på en människa bara för att hon är mörk. Jag fattar inte, jag fattar inte.

Tänk om

Om det är krig i ens land och man måste fly så ska man vara välkommen till Sverige och få skaffa jobb och en bostad här. Man ska inte behöva bli nerslagen eller spottad på bara för att man kommer och försöker att hitta någonstans att bo. Man ska få ett bra välkomnande och få hjälp med bostad och jobb. Så det jag vill med den här texten är att ni som tycker att det är rätt att slå någon så hårt så dom kanske aldrig mer vaknar ska tänka om och hitta ett själ till att tycka så.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut







Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus