Rasism och nazism


Malin P 2007-05-01

Jag tycker det är hemskt att man på grund av färg eller religion kan bli utpekad och utstött eller bli anklagad för saker man inte gjort. Det är så förnedrande att man kan döma folk så.


Benny Grunfeldt kom till skolan och berättade om Auschwitz och hur han överlevde koncentrationslägret. Han kom dit bara för att han hade en annan religion, han var nämligen jude. Han berättade allt han varit med om där. Det var hemskt att höra hur dom blev behandlade. Båda föräldrarna och hans minsta bror dog på grund av Hitler och hans syn på människor och religion. Det är så hemskt att man kunde jobba eller lyda Hitlers order men många av dom var väl rädda att dom skulle mista livet om dom sa ifrån. Benny och hans bror klarade sig igenom allt men hans bror tog allt väldigt hårt. Han låser dörrar och ställer stolar framför. Han hade ju bara inte sig själv att tänka på han hade ju Benny också. Allt detta har förändrat honom så mycket. Självklart tycker Benny också att det är svårt men han kan i alla fall berätta om det utan att börja gråta. Är så enormt tacksam att han kom hit och berättade om det.

Vi har också sätt en film om rasism. American History X. Den var jättebra. Den handlade om två bröder Danny och Derek. Den börjar med att Derek skjuter ner två svarta killar. Han hamnar då i fängelse. Där förändras allt han hade varit rasist ända sedan hans pappa blivit skjuten av en svart man. Men tiden i fängelset förändrade allt. När han kom ut efter 3 år hade även hans bror blivit som sin storebror, han ville ju vara precis som sin bror och hoppats på att Derek skulle bli stolt över honom, men Derek gillade det inte. Efter att Derek hade förklarat varför han inte tyckte som han tyckt innan och hur det var i fängelset förstod Danny varför Derek inte ville vara med längre. Dom drog sig ut båda två och allt skulle bli bra. Men så dagen efter i skolan på toan sköt en svart kille honom. Det var många jobbiga scener i filmen. Filmen var jättebra fast det var ett jobbigt slut. Den fick en att tänka till en extra gång. Fattar inte hur man kan bli sån, men den visar ju också att man kan ändra sig.

Jag tycker att nazism och rasism är fel. Alla ska få se ut som dom vill, tro och vara som dom vill utan att bli utanför eller nertryckta.



Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
1. ... ankus 2010-05-03



Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus