Samhället måste ändras


Anni 2007-04-18


Benny Günfeldt räddar världen

Jag har fått bästa chansen att få lära mig om vad som hände under 2:a världskriget, nazisttiden. Jag och mina klasskompisar fick höra på Benny Grünfeldts föreläsning. Han berättade för oss att han som 16 - åring kom till Auschwitz, Hitlers fruktade koncentrationsläger. Under tiden han var där dog hans mamma, som gasades ihjäl med hans ena syskon och pappa, som var för gammal. Bara han och hans bror klarade sig och lyckades komma till Sverige. Deras mat bestod av grässoppa med rester. Tre gånger var han nära att dö men hade tur. Tillsammans lyckades de sova i omgångar, tio minuter var när de gick för att  förflyttas till ett annat läger. Hans bror och kompis höll hans armar på axlarna medan Benny gick och sov samtidigt.

Hans bror är vid liv, men är fortfarande rädd för nazisterna. Han har flyttat till Canada, för att börja ett nytt liv, och har extremt många lås. Benny räddar verkligen världen eftersom han åker runt i skolor och föreläser om hur hans liv var i koncentrationslägret Auschwitz. Ungdomen är vår framtid och då måste vi verkligen få veta vad som hände så att det inte händer igen. Vi måste kämpa så att inte världen går under igen!

När jag hörde vad som hänt Benny fick jag verkligen en tankeställare. Jag beundrar Benny för det han gör, han är jätteviktig för oss ungdomar! Eftersom han själv har varit där i Auschwitz, är det lättare att förstå vad som hände och hur alla människor kände sig och behandlades. Att varje dag tänka på om man kommer att få leva nästa dag, är det värsta som finns eftersom livet är det viktigaste man har. Så nu måste vi verkligen rädda alla människor från nazismen så att det inte sker igen.

Nuförtiden

En som heter Andreas Axelsson, som gick på min skola är idag nazist, och sitter i fängelse, för att tillsammans med två andra, ha dödat två poliser. Han var en vanlig kille som inte utmärkte sig direkt, hade bra betyg och var helt normal. Hur kunde det då gå så snett för honom? Jag fattar inte! Jag blir så himla ledsen för han kunde ha haft fru och barn och vara jättelycklig nu! Men istället sitter han i fängelse!

Han och två andra nazister dödade två poliser i Malexander, Malexandermordet. Om han inte varit med i NSF hade han troligen inte suttit inne nu! Men jag tror att han bara gick med i NSF därför att han kände att han ville ha ett äventyr i livet och inte vara som alla andra. Han var ju en vanlig kille som ung medan andra i NSF hade nog en svår uppväxt, tror jag. De kanske inte hade några kompisar och ville vara med i något gäng eller ha något att tillhöra helt enkelt. Men ska det vara så? Ska man gå med i något som man egentligen inte vill bara för att känna sig omtyckt? Nej! Detta är helt fel. Samhället måste verkligen ändras! Man måste se till att alla har kompisar och någon familj att tillhöra.

De som hoppar av gör nog det för att de kanske inte klarar av pressen att göra saker de inte vill, t ex rån. För NSF är rån inget dåligt, de gör det ju bara för landets skull, säger de. Men herregud! De har väl inte rätt att göra som de vill! Dessutom gynnar de verkligen inte landet, för hur skulle samhället se ut om alla skulle få göra som de vill? Det blir ju en enda ond cirkel tillslut!

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut







Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus