Skolstressen - ungdomars största fiende


2021-03-21

Vi alla har ju legat i sängen och tryckt på snooze knappen om och om igen. När man har tryckt lite för många gånger och inser vad klockan är får man rusa upp ur sängen, kasta på sig kläder och slänga i sig frukosten. Efter det får man skynda sig till skolan och vara nervös för att det ska gå bra på proven, inlämningsuppgifterna och presentationerna. När man kommer hem sitter man och plugga hela dagarna för att lyckas med att få just de där bästa betygen. För vem vill inte ha A:et i kanten på provet? Det är ju inte ens säkert man hinner vila upp dig under helgerna för så fort du kommer tillbaka till skolan är det något nytt man måste vara färdig med.

För många ungdomar är stressen för att få bra betyg i skolan hemsk och ibland känns det helt enkelt som att proven aldrig tar slut. Men varför blir stressen så stor över bara ett test för att se vad du kan? Jo enligt Martin Malmström som har skrivit artikeln Tvånget att prestera påverka ungas hälsa på skolverkets hemsida så kan dom höga betygen fungera nästan som en status symbol. Alltså att man vill ha dom höga betygen bara för att visa upp hur duktig man är och så vidare. Malmström skriver även att dom eleverna som känner stress utav betygen gör det ofta för att antingen dom eller andra har stora krav på eleven.

Med det sagt kan det vara så att du vill ha bra betyg för att dina föräldrar har stora krav på dig, du har stora krav på dig eller kanske din lärare eller dina kompisar har stora krav på dig. Om du skulle fråga en högstadieklass vad man skulle göra för att minska skolstressen så tror jag att majoriteten skulle svara att man skulle minska antalet prov. Men jag tror inte att det är lösningen. För det finns en planering av allt det du ska lära dig i skolan. En sådan planering kallas läroplan eller kursplan. Så detta skulle ju göra att om man minskar antalet prov skulle proven även bli större. För du måste ju fortfarande lära dig det som står i läroplanen. Tänk vad jobbigt det skulle vara att ha stora prov, och hur skulle man kunna komma ihåg allt? Men vad är lösningen då?

Jag tror lösningen är att minska sina krav på sig själv, eller om du är en förälder, minska dina krav på dina barn. För man kan inte vara bäst på allt. Bara för att du inte får högst betyg i alla ämnen betyder det inte att du inte har någon framtid, att du är sämst eller att du inte är duktigt. För man kan alltid bara göra sitt bästa och ifall det går bra ska man vara stolt men ifall det går mindre bra vet du vad du behöver utveckla. Såklart vet jag ju att alla ungdomar inte lider utav skolstress.

Om du är en av dom som aldrig har varit stressad över skolan ( om det nu skulle finnas någon ) så har du haft tur! Men oavsett om man har skolstress eller inte så har jag ett tips till just dig. Sluta snooza! Gå och lägg dig tidigare så att du kan stiga upp tidigare. Du kommer inte alls behöva stressa lika mycket på morgonen då, jag lovar!

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut







Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus