Varför ska vi matas med kroppar som inte ens finns


Angelica 9B 2008-04-20

Nu tänkte jag ta upp ett ämne som vi inte för så länge sen pratade mycket om på svenskalektionerna; Retuschering och kroppsideal. Det finns de människor som fullkomligt är mot det här, och andra inte, eller helt enkelt inte bryr sig. Jag är bland de som är emot det.

Varför? Jo, därför att så här ligger det till:
Varför ska vi matas med kroppar som inte ens finns? Den kändisen du kanske har som förebild, som verkar ha fin figur, jättesmal och brun vacker hy, hon/han ser med stor säkerhet inte ens ut på det sättet. Det är bara till att fixa å trixa lite på datorn, å vips, där är en person som alla kommer köpa att så ser hon ut, WOW, eller nåt. Och varför vill de inte att vi ska se deras riktiga kroppar? Skäms de på något sätt? Eller är det så att de jämför sig med sina yngre kollegor, och inser att de inte vill tappa sina fans och beundrare på grund av att det "hänger lite för mycket" på vissa ställen? Eller att en skarp linje, även så kallad rynka, börjat etsa fast sig i pannan?


Jo visst måste det vara så. Men så många kändisar och andra förebilder man har som så ordagrant säger "jag är stolt över min kropp", varför gör de då om den inför hela världen? Tror de inte vi ska få reda på sanningen? Vill de att vi ska tro på att de ser ut sådär, nu när vi vet halva sanningen?
Eller ja, vi tjejer tycker detta är helt sinnessjukt, eftersom det är våra kroppar som de nästan "driver" med, och försöker perfektionisera, men det finns en grej jag stör mig på, alltså, riktigt stör mig på, och det är att killar inte vet om att de är retuscherade! Okej, Många vet, men inte alla. Och det är nog för att jag ska reagera. När killarna ser ett omslag med en snygg slank tjej på, är intrycket, "mmm, snygg tjej" och så köper de tidningen. De tänker inte överhuvudtaget på att bilden är omgjord på så många olika sätt att det nästan borde vara olagligt.

Hur vet jag då allt det här? Jo, jag snackade med en killkompis, han är 17 år, och jag vet inte hur vi kom in på ämnet, men i alla fall så blev kommentaren från mig sån här: "Det är så sjukt att de inte står för sina egna kroppar, när de nu ändå ställt upp på att bli med på omslaget/ bilden".
Och han bara värsta  "Vadå är de retuscherade? Jag som trodde de såg ut så där! Visst, att de ändrar ljuset och färgerna visste jag, men formerna och själva kroppen på bilden? Är det verkligen sant?"
Jag trodde nästan han skämtade när han sa så. Men det gjorde han inte.
Killar går och tror att det finns jättesöta tjejer, skitsnygga former, men de nöjer sig aldrig. De hittar aldrig den där tjejen de föreställt sig. Och varför är det inte så konstigt?
Jo, för de har fel bild av hur en tjej ser ut, i normalt sätt. De hittar aldrig den där "perfekta" tjejen, eftersom den bara förekommer i media, den finns bara där, inte i verkligheten. Inte runt omkring dem. Då är det väl för fan inte så konstigt att vi tjejer beter oss som vi gör?!
När vi vet hur perfektioniserade killarna är, det är då vi försöker göra allt för att stå dem till lags. Göra dem nöjda, göra oss själva nöjda.

När man ser den där smala vackra tjejen på omslaget då tänker vi oftast; "Hon ser så lycklig ut, för hon är smal".
Varför måste smal innebära lycka? Det är väl inte utseendet som ska göra en lycklig, utan hur man är som person, hur pass livserfaren man är, hur pass mycket man älskar livet, och på hur man tar vara på sig själv. Hur man har personer som älskar en, för vad skulle du vara utan någon som älskade dig? Om du endast bara var vacker?
Somliga har turen att ha lycka, andra har lyckan att ha turen.
Jag tror nog du förstår vad jag menar.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
2. Håller med! Caroline 2008-04-28
1. :) ^^ 2008-04-21



Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus