Min krönika om musik


Lisa 2007-04-24

Med musik är man aldrig ensam. Musik, ja vad är musik för dig? För mig är musik en hel värld. Musik ger mig idéer och fantasi. Det ger mig helt enkelt massa möjligheter till att skapa det jag vill skapa.

 Jag vet inte hur jag skulle kunna klara mig utan musik för det är så stor del av min vardag. Att lyssna när man sitter på sin dator eller kanske cykla till skolan med en mp3-plugg i örat är så skönt. Komma iväg från världen och komma in i musikvärlden. Bara få känna rytmen eller bara få nynna med, så underbart skönt! Sen finns det många olika musiksmaker, en del gillar den dunkande hip-hopen och andra den lugna Sven-Ingvars dansband. Vissa lyssnar på lite av varje och andra tillverkar sin musik själv. Det finns också många som gillar techno den pipande och stressande musiken, medan andra gillar bluesen eller den hårda rocken.

Vissa gillar att klä sig till sin musiksmak och vill att om man gillar hårdrock ska det bara vara svarta kläder och nitband osv. Fast alla tycker inte så, en del klär sig inte alls till sin musiksmak utan klär sig så som de trivs att klä sig. Det kanske bara klär sig till musiken på en konsert eller liknande. Jag klär mig inte till musik, för musik är en del av mig i alla fall. Men visst utstrålar kläderna lite av ens musiksmak samtidigt som man kanske inte tänker på det så noga. Jag tror det är många som tycker det är viktigt att klä sig som sin ”idol”. Därför tror jag att mycket av den utseendefixeringen som vi har idag har kommit ifrån.

Jag tror att folk som kanske beundrar sin idol vill se ut som de och därför ger det samtidigt en massa krav, krav på att vara lika snygg/söt, blond/brunett som sin så kallade idol. Ja, om t.ex. Madonna är din idol så kanske du vill vara lika smal som henne, och om du inte är det så känner du dig inte så snygg som du skulle vilja vara. Därför tror jag att många idag är missnöjda med sig själva.
Jag tycker inte att man ska behöva likna sin idol för att vara en godkänd beundrare. Man ska kunna se ut hur man vill för att ha en kändis som idol. Men om man vill likna en kändis som man tycker om ska man naturligtvis få det med, men det ska inte vara ett krav. Man ska få lyssna på vad man vill och samtidigt få se ut hur man vill vare sig man lyssnar på punk eller hip-hop utan att få massa kritik. Jag är trött på alla som säger ”men du kan ju inte lyssna på Pop om du inte har de perfekta kläderna till det, och om du nu skulle ha det så kan du inte lyssna på något annat än pop” Själv lyssnar jag på mycket varierat och gillar allt från pop till blues.

Jag har aldrig varit fast vid någon särskild musiksmak och tycker därför inte illa om någon. Hur kan man säga att bara killar får lyssna på en musikstil och tjejerna måste lyssna på en särskild? Det tycker jag är till var och en att besluta. Bara för att jag är tjej ska inte jag behöva bli tvingad till musik som jag inte trivs att lyssna på. Och bara för du är kille så ska du inte bli tvingad till det heller. Jag tycker därför musik är något så bra eftersom man får själv tillverka musik och själv bestämma vad man själv tycker om.

Jag tycker att man lär känna sig själv bättre genom musik och man kan både gråta, skratta och sjunga med i musiken, det är så frivilligt. Jag tycker helt enkelt att världen skulle bli så tråkig och tyst utan musik, och det skulle ju ingen må bra av. När allt är tråkigt eller tyst kan det ju alltid pigga upp en med en ”truddelutt” av sin favorit sångerska/sångare. Bara så otroligt skönt att kunna ha den där stereon eller mp3 att sätta igång så fort livet känns simpelt. Få lyssna på en melodi och känna att man flyger iväg. Eller kanske skriva en egen låt och sjunga för sig själv och känna sig bra, bara få känslan av stolthet kan man ju få av musik. Man kan få många känslor och det gör att man kan känna igen sig själv i låtar och då behöver man inte vara ensam. Med musik är man aldrig ensam det är därför jag älskar just det, MUSIK!

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
1. Rätt Viktor9B 2007-09-24



Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus