PRAO 2020 ÄR INSTÄLLT


Fiori 9B 2020-09-01

Bild:Fiori 9B

Besvikna niondeklassare på Torskolan, prao 2020 blir inte av igen. Personalen försöker göra det bästa av situationen.


Covid-19 har orsakat mängder med dödsfall, fler och fler arbetslösa vilsna själar och så mycket mer. Även Torskolans elever har känt av konsekvenserna av corona pandemin. 


Det är mulet ute, löven på träden är gröna och skolan har precis startat upp. Andra veckan på skolstarten, en onsdag får niorna på Torskolan reda på att de inte kommer kunna PRAO:a alls under högstadiet. Många elever är missnöjda med beslutet. 

- Inte alls konstigt, då det är många kommuner runt om i landet som ställer in PRAO nu i höst. Jag var med på en av skolverkets PRAO- konferenser i våras och redan då berättade många kommuner om att de inte tänker genomföra PRAON eftersom det innebär större risk för smittspridning, berättar Solvig Holmer som är SYV på Torskolan.


Enligt studie och yrkesvägledaren på skolan beskrivs aktiviteterna som jätteroligt, spännande och lärorikt. En hel vecka kommer niorna kunna testa på arbetslivet. Kommunen vill både säkra deras hälsa och även ge dem chansen att hitta deras grej.


Det fanns en plan att ha PRAO både under vecka 40 och 41 för åttorna och niorna. Men så blev det inte och istället för PRAO följer skolan de direktiv som Skolverket satt upp: 
“Om det finns synnerliga skäl kan PRAO ersättas av andra arbetslivsorienterande insatser.” 


Syftet är ju att eleverna ska få goda kunskaper om vilka yrken som finns, hur man når dit och vad som behövs för att klara arbetsuppgifter och arbetslivet, säger Solvig Holmer och menar också att skolan under den planerade veckan ska jobba på olika sätt för att utveckla elevernas valkompetens. Skolan jobbar just nu med att ta fram ett program där man på olika sätt ska ge eleverna den valkompetens de behöver då niorna den 15 februari 2021 ska göra sina gymnasieval. Skolan har redan kontaktat gymnasieskolorna och hoppas på att de kan ställa upp vecka 40. Solvig Holmer berättar även att eleverna kommer få jobba mycket digitalt. 


- Klart blir jag besviken att corona stoppar PRAO igen men jag är taggad inför vecka 40 berättar en av niorna på Torskolan.


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut







Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus