Colombia


Elisabeth &Anna 9D 2008-04-23

Vi har i SO:n jobbat om olika länder och har i grupper skrivit om var sitt land. Vi valde även ut fyra stycken elever ur varje klass som fick åka till Nybro och intervjua invandrare från olika länder. Vi fick veta deras åsikter och om hur det har varit i deras hemland, och varför dom flyttade till Sverige. Det har varit tankeställande att få reda på saker ur andras perspektiv. Detta är vårat arbete om Colombia

Klimat
Ekvatorn går igenom Colombia, på så viss är klimatet i den sydliga delen tropisk, men höjdläget och nederbördsmängden gör så att klimatet skiftar. Vid Amazonasområdet är det tropiskt regnskogsklimat och det regnar väldigt mycket varje år.
Det kan komma upp till 2500 mm regn per år. Det är östra Colombia som översvämmas och när torrperioden kommer är det ett område med mycket uppodlad gräsmark.
Från november till april är det torrperiod. Landet ligger 1000 meter över havet och det gör att års temperaturen är över 24 grader. Men temperaturen ändra sig beroende hur högt upp man är. Columbias klimat är perfekt för att kunna odla kaffe, blommor och frukter. Kaffe är en väldigt viktig import vara för landet, eftersom varan säljs över hela världen.
I norra Colombia är det öken klimat med endast buskar och kaktusar.

Ekonomi
Colombias ekonomiska problem är att landet har stor arbetslöshet och många fattiga hushåll.
Colombias största exportvaror är olja, kaffe, frukt, och blommor.
Men den största inkomsten kommer ifrån narkotika.
Lantbrukarna har länge odlat cannabis och kokabuskar som man använder för att göra kokain. När kokabladen är skördade köps de upp av de mäktiga knarkkungar, som förädlar bladen till kokain på små undangömda knarkraffinaderier. Därefter smugglas drogerna ut ur landet till USA och Europa. Av det kokain som missbrukas i USA, beräknas 90% komma från Colombia.

Äldre historia
Colombia ligger mellan Nord och Sydamerika, det är därför ett land med många kulturer. 1739 kom spanska erövrare, då det fanns mycket guld i landet.
Erövrarna tog med sig afrikanska slavar för att arbeta i guldgruvorna. Därför blev Colombia Amerikas största guldproducent. På grund av den stora guldruschen blev Cartagena den största hamnstaden, då man skeppade ut rikedomarna. Dom flesta invandrar Spanjorerna blev jordbrukare. Indianerna tvingades arbeta gratis åt dom, då minskades indianstammarna.
En republik, Gran Colombia bildades då Napoleon ville ta kontroll över kolonin, men man ville fortsätta vara självständigt.
Kolonierna som var med i Gran Colombia var Colombia, Panama, Venezuela och Ecuador. Nu är dom självständiga länder.


Politik
Colombias politik är mellan liberalerna, som vill ha ett land med så mycket frihet och fria val som möjligt och nytänkande.
Dom konservativa, som vill ha kvar det gamla sättet att tänka på och som vill ha ordning i landet med hårda straff.
Väljarna hos partierna är med i olika samhällsgrupper.
Befolkningen är beroende av rika människor för att få hjälp och stöd. På grund av politiken så har många inbördes krig brutit ut. Ett av dom grymmaste var ”Tusendagarskriget” 1899-1902.
Dom konservativa vann men 100 000 dog av kriget.
Efter ”tusendagarskriget” kom 40 år av fred. Liberaler och konservativa hade makten tillsammans, vid olika perioder fram till andra världskriget. I nuvarande Colombia har man en förbundsrepublik, med en maktindelning som liknar USA:s.
Den nuvarande presidenten i Colombia är Alvaro Uribe Velez, han har varit president sedan 2002. Som president har man fyra år i makten, att ändra på landet. Valsystemet är demokratiskt, och man har rösträtt när man fyllt arton år.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut







Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus