Energi i framtiden


Jacqueline, Tova & Caroline 2004-11-17

År 2050 kommer man antagligen att åka snabbtåg istället för flyg. Det tycker vi är bra för dom som inte gillar att flyga kan då ta tåget och det går lika fort. Sen så är det ju miljövänligare. Shoppingbilen drivs med vätgas, alkohol eller el. Huset och kontoret är uppvärmt med el eller solvärme. Den el som produceras kommer nästan enbart från vattenkraft och andra förnybara energiformer som bioenergi, solceller, vindkraft och bränsleceller. Ingen ny kärnkraft har byggts ut. Fusionskraften är ännu inte lönsam, men håller på att utvecklas.

En professor tror att socker kan producera framtidens el, på ett miljövänligt sätt. Han har konstruerat en ny typ av bränslecell. I den alstrar socker och stärkelse elektrisk energi. De enda resprodukterna blir de naturen själv använt för att bygga upp sockret. Vi tycker att professorn har rätt, det vore bra både för att då slipper man bensin och olja m.m. för det är farligt för naturen, så då skulle det vara mycket bättre för naturen om man hade socker som bränsle.

All energi är dyrare än idag och den totala energi användningen har minskat i förhållande till dagsläget, samtidigt som elenergin blir viktigare. Kunderna kommer att ha stort inflytande på produktionen och kan bestämma om de vill ha likström eller växelström. Den internationella elhandeln är stor och nordens stamnät är kopplat till övriga Europa. Vi har blivit bra på att spara el och värme, samtidigt som det har blivit möjligt att lagra energi för att fördela jämnt över dygn och årstider. År 2050 har vi ett energi system med hög säkerhet, låga utsläpp och en bra miljö.

Rekord i elförbrukning
År 2002 slogs ännu ett rekord i elförbrukning inom SHK: s område. Mängden inmatad el i vårt elnät uppgick till 324 900 000 kWh vilket var en ökning med 3 000000 kWh jämfört med år 2001. Elförbrukningen var som högst under december då inmatad energi uppgick till 39 516 000 kWh, vilket är den högsta mängden inmatad energi per månad någonsin. Det finns en uppåt gående trend för elförbrukningen.


Källa: Internet

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut







Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus