Ett gatubarns liv


Anton 7D 2006-05-10

Det var en gång ett litet barn som hette Rosta. Han hade en pappa men han visste inte var hans pappa var eftersom hans pappa hade lämnat honom när hans mamma dog. Rosta bodde på gatan och tiggde pengar. Han kunde inte gå i skolan eftersom han inte hade några pengar. Han visste att det fanns barnhem där dom tog hand om gatubarn men han ville inte dit för han visste att man var tvungen att hjälpa till med en massa och det orkade inte han och sen ville han inte lämna sina kompisar som han hade.
Rosta gick på marknader och sökte jobb där. Men det var ingen som ville ha hans hjälp för han såg så klen och liten och jättefattig ut. Han var ju också jättefattig men det var ju bara för att han inte hade något jobb eller något som han kunde hjälpa till med och tjäna pengar. Därför fick han tigga pengar istället. Han och hans kompisar började tigga vid affärer och liknande. Dom fick bara ihop några kronor om dagen och det räckte inte till mat till alla. Dom var 4st. Dom fick ungefär tigga i 3 dagar för att alla skulle kunna få mat. Dom försökte komma på många olika sätt som dom skulle kunna tjäna pengar på. Rosta kom på att dom kunde sälja frukt som dom hade snott på en marknad. Dom tjänade ganska mycket pengar på frukten så det räckte i 2dagar. Sen fick dom börja tigga igen.
Denna gången när dom började tigga fick Rostas kompis en smäll av en vuxen så att han svimmade. Rosta sprang fram till hans kompis när den vuxna hade gått. Han förskte väcka honom men det gick inte. Han var medvetslös. Rosta letade upp en polis, det var ganska lätt att hitta en eftersom det fanns massa poliser på gatan som var ute och gick. Polisen tog Rostas kompis till sjukhuset där dom fick liv i honom. Efter 2 dagar fick Rosta reda på att hans kompis var på ett barnhem och aldrig skulle komma tillbaka om han inte rymde. Rosta visste vilket barnhem hans kompis var på men han kunde inte gå dit för då skulle dom ta honom också.
Rosta tänkte att han skulle försöka skaffa fina kläder så att det skulle se ut som att han var rik och hade en rik mamma och pappa. Men han visste inte hur han skulle göra. Han tänkte att han kunde försöka sno men det skulle vara ganska svårt att sno kläder så han måste tänka ut något annat sätt han kan fixa fina kläder på. Nu kom han på det, han skulle ta kläder från marknaden som han brukar gå på. Han gick till marknaden och gick till ett stånd där det fanns massa kläder. Han hade en påse med sig som han skulle lägga ner kläderna i. Han tittade sig omkring så att det inte var någon i närheten som skulle kunna se honom och när han såg att det var fritt fram tog han ett par jeans och en övertröja och stoppade ner dom i plastpåsen. Sen gick han därifrån. En liten bit längre bort tog han på sig dom nya kläderna och la dom gamla i påsen.
Rosta bestämde att han skulle hälsa på sin kompis nu. Han gick till barnhemmet och där träffade han sin kompis. Rostas kompis berättade om hur bra han hade det på barnhemmet. Rosta funderade och tänkte att det kanske inte är så dåligt att bo på barnhem ändå så han bestämde sig för att han skulle berätta för sina andra kompisar att han tänkte flytta dit och att han undrade om någon ville följa med. Men det var ingen av hans andra kompisar som ville följa med.
Men Rosta tänkte gå dit och bo där. Rosta gav sina nya kläder tillsina kompisar och tog på sig dom gamla igen och gick till barnhemmet. Rosta berättade allt för dom som var på barnhemmet och dom fixade en plats åt honom på barnhemmet. Rosta och hans kompis blev så glada att dom bodde på samma plats nu. När Rosta blev stor sen öppnade han ett eget barnhem men sin kompis. Rosta och hans kompis blev rika och kunde ta hand om många barn.

Tipsa en vn Skriv ut




Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus