Framtidens energi


Cissi 2004-11-17

Jag tycker att solenergin verkar vara en bra energi källa om dom bara hitta ett sätt att behålla den i en slags behållare. De är bra och naturen och solen lär ju inte precis försvinna direkt. Förnybara källor och Artificiell fotosyntes är också bra energi källor eftersom dom ör natur vänliga.


Energi är livsnerven och motorn i vårt samhälle. Utan den stannar industrin. Kraven på energisystemet ökar och målet är att hitta energikällor som är miljövänliga och förnybara.

Artificiell fotosyntes

Det är energi som är gjord av sol, vatten och vind.
Solenergi: Varje år strålar stora mängder solljusenergi in över oss i Sverige. Problemet är att solen lyser minst på vintern, då energi är som mest behövande. Därför forskar dom hur vi ska kunna lagra solenergin i någon lämplig energibärgare, som T.ex. Vätgas. På längre sikt och med förbättrad teknik kan solen bli en betydelsefull energikälla. Solcellstekniken är miljövänlig eftersom den bara använder solljus som bränsle och inte ge ifrån sej några utsläpp. I Sverige är den del av elproduktionen som kommer från solceller ganska liten. Världsmarknaden för solceller ökar dock stadigt. Japan och USA satsar på tekniken liksom Italien, Tyskland och Nederländerna.
Vätgas: Är ett miljövänligt bränsle som innehåller mycket energi. Den kan användas istället för bensin, för att värma upp hus och producera el.
Artificiell fotosyntes: Det handlar om att på konstgjord väg efterlikna växternas fotosyntes (Växternas fotosyntes innebär att solkraft omvandlas till växtkraft i de gröna bladen med hjälp av vatten), för att skapa ett bränsle (vätgas). Vätgasen ska producera med hjälp av solljus och vatten via kemiska reaktioner. Forskarna vet ännu inte hur man ska göra för att omvandla solljus hela vägen till bränsle. Fortfarande krävs det mycket arbete, men man ska hoppas att de första fungerande solenergiapparaterna ska finnas färdiga om 15-20år.

Förnybara energikällor
Förnybara energikällor (sol, vind, vatten och biobränsle) kommer att bli allt viktigare för framtidens energiförsörjning.
Vindkraft: Vindkraft är det energislag som expandera mest i världen för tillfället. Vindkraft är en ren och förnybar energikälla men den kräver stort utrymme och påverkar landskapets utseende.
Transporter: Inom transportersektorn måste de skadliga utsläppen minska och alternativen till fossila drivmedel (kol, olja och naturgas) tas fram. Forskningen pågår kring nya bränslen och kring el- och hybridbilar.
Biobränslen: Skogen är en viktig naturtillgång ur energisynpunkt. Bioenergin från skogen kommer att spela en viktig roll i det framtida energisystemet. Avfallsprodukter från avverkningen kan packas till pellets eller brännas direkt i kraftvärmeverkets panna.

Energimyndigheten förser regering och riksdag med underlag till de energi- och miljöpolitiska besluten genom att samla in fakta och göra prognoser över den framtida energitillförseln och energianvändningen i Sverige. Energimyndigheten har också ett internationellt uppdrag genom olika samverkansprojekt inom EU.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut







Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus