IRAK


Emma, Sara, Cajsa, Frida Olsson, Molin, Nevalainen, Persson 2008-04-23

Bild:Tagen från www.google.se

GEOGRAFI
Irak är ungefär lika stort som Sverige och det bor ca 20 miljoner fler människor där. I Irak är en stor andel utav befolkningen unga och befolkningen ökar snabbt. Kurderna utgör ca en femtedel av befolkningen medan araberna utgör drygt tre fjärdedelar. Antingen är man shiamuslim eller sunnimuslim. Många Sunnimuslimer bosätter sig i de västra eller centrala delarna av Irak och också i stora städer såsom Mosul och Bagdad. De arabiska Sunnimuslimerna motsvarar 18 procent utav befolkningen och de flesta kurder och över hälften av turkmenerna är Sunnimuslimer också. Turkmener är ett turkiskt folk som lever i norr och nordost vars antal varierar mellan ett par hundratusen och två miljoner. Shiamuslimerna är för det mesta bosatta uppåt landet till mindre områden norr om Bagdad eller i söder. Shiamuslimerna uppgår till hela 60 procent av befolkningen.
I väster gränsar Irak till Syrien och Jordanien, i söder till Kuwait samt Saudiarabien och i norr till Iran och Turkiet. Irak ligger i Västasien där öknen både Sydväst och Väster breder ut sig på en högplatå. Irak har väldigt varma somrar och kalla vintrar. På sommaren kan temperaturen nå upp till 45 grader i skuggan. Under sommarhalvåret kan sandstormar förekomma eftersom det kan blåsa väldigt kraftigt. Samtidigt så står allt vatten i träsk, floder och kanaler stilla på sommaren och gör att sommarhettan förvärras på grund av hög luftfuktighet. Och på vintrarna kan det bli minusgrader förutom i söder samtidigt som det uppe i nord kan bli upp till –30 grader i bergen. I norr är landet väldigt bergigt och Zagrosbergen, som ligger vid gränsen mot Iran, når över 3000 meter. De två viktiga floderna Eufrat som i väster bildar tre stora sjöar och Tigris rinner genom det forna tvåflodslandet Mesopotamien som sedan flyter samman till Shatt al-Arab.

SOCIALA FÖRHÅLLANDEN
Innan Saddam Hussein fick makten år 1979 hade Irak mest utbyggda välfärdssystemet i mellanöstern. Det fanns ex: pensionssystem och det kostade ingenting att gå till doktorn eller ligga på sjukhus. Men sen när Iran kriget startade på 1980-talet började det slå om. Så nu var det inte gratis att går till doktorn eller att ligga på sjukhus. Senare framåt bröt Kuwaitkriget ut mellan åren 1990-1991. Under den tiden skapade livsmedels och hälsokatastrof i hela landet och det ledde brist till ont om mat och mediciner. Runt år 1998 hade minst 1,5 miljoner människor i Irak dött av undernäring och sjukdomar på grund av sanktionerna. Två tredjedelar var barn.
Året 1996 kom FN och Irak överens om ”olja-för-mat-programmet” Det innebar att Irak fick sälja sin olja och att deras inkomster användes till köp av mat och mediciner. Matpaket delades ut till folk som behövde i Irak, men detta system och FN-sanktionerna avbröts efter USA invasion år 2003, men hjälpen kom tillbaka snart igen. Varje månad för alla dom som behöver mat i Irak matranson som består av vete, ris, torrmjölk, socker och te. År 2006 behövde mer än hälften av alla dom som bor i Irak matranson, men efter ett år senare hade det minskat till var femte irakier. Det är mycket brist på rent vatten i Irak. Vattenledningssystemet förstördes under kriget 1991. År 2005 hade bara ungefär hälften av irakier rent vatten och bara en tredjedel av hushållen hade avlopp. Orent vatten kan bilda sjukdomar som t ex. Diarréer, difteri och tyfoidfeber. Mest är det barn som är utsatta. Ungefär 70 procent av alla barn i Irak dog år 2006 av detta. Under USA-invasion mördades hundratals läkare och tusentals har flytt. Sen ett stort problem är att det finns minor kvar. I början av 2000-talet dog eller skadades 100 000 människor av minexplosioner.

IRAKS POLITIK
Irak styrdes av ockupationsmakten USA fram till den 28 juni 2004 då landet genom FN resolution 1546 återfick sin fulla suveränitet. En interimsregering installerades, nominerad genom en konsultationsprocess av USA och FN i samarbete med det dåvarande irakiska styrande rådet.
Allmänna val hölls den 30 Januari 2005 för att välja representanter till en nationalförsamling (parlament) om 275 medlemmar. Parlamentet fick i sin tur utse en övergångsregering och utarbeta ett förslag till en permanent konstitution som befolkningen skulle ta ställning till i en folkomröstning. I denna uppnåddes en majoritet för den nya konstitutionen.
Den 6 April 2005 utsåg Iraks parlament kurdledaren Jalal Talabani till president. Även två vice-presidenter utsågs, Adel Abdul Mehdi och Tariq al-Hashemi
Efter ratificeringen av Iraks nya konstitution den 15 oktober 2005 utlystes allmänna val till 15 december 2005.Valdeltagandet var närmare 80 procent. Den första permanenta regeringen tillträdde dock först den 20 maj 2006 efter långdragna förhandlingar. Till premiärminister utsågs Nuri al-Maliki från den segrande Förenade irakiska alliansen, dominerad av shia-muslimska partier.

UTVANDRING I IRAK
I Sverige bor det mer än 70 000 irakier. En av anledningen till att det bor så många här är att det är inbördeskrig i Irak. Det gör att många söker sig till andra länder. I Irak är det olika religiösa grupper och politiska grupper som försöker få makten och det är anledningen till inbördeskriget.
1958 dödades Iraks kung och kronprins och de nya ledarna gjorde att det nya och moderna Irak började skapas. 1968 tog Baathpartiet över makten i en kupp och under ledning av Saddam Hussein fick partiet total dominans över Irak. Baathpartiets angivare, spioner och agenter kallades för Milis och var mycket fruktade i landet. De som inte tänkte och tyckte som Baathpartiet förföljdes och kunde mördas.
Det är en stor oro i Irak och ett exempel på en händelse var för några år sedan. Det var skjutande under en shiitisk högtid och Baathpartiets milis, som leddes utav Saddam, gick runt i husen och arresterade invånarna, både ledare och vanligt folk. De sattes på lastbilar och tvingades in till Iran. För att komma ifrån sådant så flyr många av invånarna.
Sedan slutet av 1970-talet har mer än 4000 Kurdiska byar i Irak utplånats under ledning av Saddam Hussein. Det var något som FN förbjöd men det struntade han i.
Mellan åren 1980-1988 så var det krig mellan Irak och Iran. Många flydde då från Irak.
Ett utav krigen i Irak var Gulfkriget. Den 2 augusti 1990 gick Saddam Hussein in i Kuwait och det var då kriget inleddes. Irak ville ha Kuwaits oljetillgångar. Mot Irak så var FN-alliansen. FN vann över Irak och kriget slutade i mars 1991.
Hundratusentals irakier flydde till andra länder under tiden Saddam Hussein hade makten. Han skötte landet illa och invånarna hoppades på bättre villkor utomlands. Under år 2002 skickade USA amerikanska specialförband till norra Irak för att försöka få bort Saddam Hussein från makten. I november sa FN:s säkerhetsråd till Irak att det skulle bli allvarliga konsekvenser om de inte tänkte samarbeta. I början av 2003 ansåg USA att Irak inte samarbetade tillräckligt och de amerikanska och brittiska flygbombningar som skedde framstod som krigsförberedelser. Den 20 mars 2003 blev det krig i Irak igen. Den 30 december 2006 hängdes Saddam Hussein.
Nu är det Jalal Talabani som är president i Irak. Det är fortfarande krig och oroligheter i Irak och om det skulle bli fred i landet kommer det att ta lång tid innan utvandringen kommer att sluta och människor flyttar tillbaka.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut







Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus