Miljöförstöring


Cissi 2004-11-17

Dagens energianvändning skadar miljön
Nästan alla sätt vi producerar och tillverkar energi på idag skadar miljön. Förbränningen av olja och andra fossila bränslen bidrar till de flesta miljöproblemen. Det allvarligaste är förstärkningen av växthuseffekten som förändrar jordens klimat.

Naturlig växthuseffekt är bra

Den naturliga växthuseffekten är en förutsättning för allt liv på jorden. Koldioxid och andra gaser i jordens atmosfär fångar upp och håller kvar värmestrålningen från solen. Utan denna naturliga drivhuseffekt skulle det vara nästan 35 grader kallare på jorden än det är i dag.

Koldioxid skadar miljön

Problemet är att människan förstärker den naturliga växthuseffekten, framför allt genom att förbränna fossila bränslen. Alla fossila bränslen orsakar utsläpp av koldioxid, som är den växthusgas som ökar mest.
Koldioxidutsläpp förändrar jordens klimat och
i dag är koldioxidhalten i atmosfären 30 procent högre än den var för 150 år sedan. Forskare vid FN: s organisation IPCC anser att redan denna ökning börjat förändra vårt klimat. Till exempel har jordens medeltemperatur stigit med en halv grad de senaste hundra åren, glaciärer har smält och havsytans nivå stigit med tio centimeter.
Forskarna ha fått spår att medeltemperaturen fortsätter att stiga med 1,5 – 5,5 grader till år 2100, vilket kommer att ge kraftiga klimatförändringar över hela världen. I Sverige får vi räkna med varmare och blåsigare vintrar och mer nederbörd.
Värst drabbas de människor som bor i tredje världen. I länderna runt ekvatorn, där det redan i dag är varmt och torrt, ökar riskerna för torka, skördekatastrofer, svält och massflykt. Havsytan förväntas stiga med 40 centimeter vilket kan ge kraftiga översvämningar på öar och vid kusterna. Växter och djur kommer att försvinna när klimatzonerna flyttar sig.


Försurning, övergödning och hälsofarliga utsläpp

Förbränningen av fossila bränslen orsakar eller bidrar även också till en mängd andra miljöproblem. Utsläpp av svaveldioxid och kväveoxider har försurat tiotusentals svenska sjöar. Kväveutsläppen från trafik och energianläggningar har också bidragit till övergödningen av vatten och mark. I städerna orsakar de fossila bränslena utsläpp som gör att människor kan bli sjuka och att gamla byggnader och statyer vittra sönder.

Vad görs för att rädda miljön?

Världens länder har genom internationella avtal och överenskommelser lyckats minska en del miljöskadliga utsläpp från energianvändning. Men det svåraste återstår att stoppa den ökade växthuseffekten som förändrar jordens klimat.
Enda sättet att minska koldioxidutsläppen är att använda mindre olja, kol och naturgas. När man eldar fossila bränslen bildas alltid koldioxidutsläpp. Dessa går inte ta bort genom någon rening. I stället måste vi minska vår totala energiförbrukning och gå över till vindkraft, biobränslen och andra förnybara bränslen som inte påverkar växthuseffekten.

Industriländerna har huvudansvaret

Genom arbetet med FN: s klimatkonvention har vissa länder lovat att minska sina utsläpp av växthusgaser. De rika industriländerna har huvudansvaret för att det blir gjort. I det så kallade Kyotoprotokollet, som är en del i Klimatkonventionen, har Industriländerna försökt att minska sina utsläpp av växthusgaser. EU-länderna ska gemensamt minska utsläppen med åtta procent.
Man har kommit överens om att de länder som släpper ut mest ska göra större utsläppsminskningar. Sverige möjlighet att öka de egna utsläppen med 4 %. Sverige har beslutat om en högre ambitionsnivå och ska försöka som nationellt mål att minska utsläppen med 4 procent.

Utsläppen av andra föroreningar har minskat

Utsläppen av svavel, kväveoxider och andra föroreningar har i vissa fall redan minskat tack vare internationella överenskommelser. I Sverige har svavelutsläppen minskat med 95 % sedan år 1970 tack vare minskad oljeanvändning och lägre svavelhalter i oljan. Genom FN: s svavelprotokoll har flera länder lovat att minska svavelutsläppen med 30-80 procent från 1980 till år 2010.
Utsläppen av kväveoxider har minskat tack vare olika reningsåtgärder, men inte lika mycket som svavelutsläppen. EU: s medlemsländer har kommit överens om ett utsläppstak för kvävedioxid. Att vi numera har katalytisk avgasrening på våra bilar har betytt mycket för att minska kväveutsläppen.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut







Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus