Mitt liv som gatubarn


Elisabeth 7D 2006-05-10

Morgonen gryr och hon känner hur det gör ont i axeln av alla ryckningar som hon får av sina kompisar för att hon ska vakna.
Hon öppnar ögonen sakta för att hinna vänja sig med solens varma strålar.
Hon sätter sig upp på den varma och hårda asfalten för att hinna ta lite av maten hennes kompisar hittat. Dom sitter där en stund och efter ett tag kommer dom andra barnen som delar sina historier om hur dom undgått polisen.
- Polisen, tänker hon för sej själv. Den dumma polisen som hade skjutit ihjäl hennes bror. Hennes enda släkting och han var borta på några sekunder.
- Ett skott, tänker hon, ett skott. Hon känner värken igen av att någon skakar hennes axel. Hon kollar upp men ser att det inte är någon. Utan det är Jodie hennes bästa vän.

- Kom nu vi måste gå ,,,om du nu inte vill svälta, säger hon med den coola, men ändå roliga rösten som bara hon kan få.

- Ja, jag kommer, säger hon, medan hon samtidigt kollar hur mycket klockan är på kyrkans stora klocka.

Dom går fort för att hinna komma i tid till deras arbete. Dom jobbar på en skönhetssalong med att fläta hår, köpa fika och att måla naglarna på dom kvinnor som går dit.

- Jaha då var vi framme till världens bästa skönhetssalong, säger Jodie med en röst som är överdrivet gullig och som liknar ägaren till skönhetssalongen.
Jodie böjer sig fram och ta tag i dörrhandtaget med en lätt graciös hand.
Öppnar dörren och säger med likadan röst

- Varsågod madam.
Dom börjar genast skratta.
När dom går in genom dörren känner hon direkt doften av en söt parfym.
Innan hon vant sig redigt med doften hör hon radion skruvas på och musiken strömmar genom den. En poppig jazzlåt hörs genom radion och salongägaren börjar genast dansa medans hon dammar av golvet. Det är ganska klumpigt eftersom ägaren är rätt stor av sig, men ändå ganska vackert på något sätt.
Ägaren Doris tar hennes händer och börjar dansa med henne. Jodie sätter sig i en av dom mjuka fåtöljerna och börjar skratta åt dom. När låten är slut leder Doris henne till en stol, som hon sätter sej på.

- Jaha, mina kära medarbetare, börjar hon med sin gulliga och varma röst.
Idag ska ni få göra manikyr och pedikyr.
- Och du min lilla vän, säger hon till Jodie, ska få fläta en kunds hår. Men först måste vi städa lite. Hon räcker Jodie kvasten. Medans dom städar hör dom den underbara musiken genom radion.
När dom är färdiga med sina arbetsuppgifter springer Doris och hämtar två påsar ifrån kylskåpet, räcker varsin till dom och tackar för hjälpen. Dom går tysta ner till stranden för att äta maten som finns i påsarna dom fick. Sätter sig på en bänk och börjar prata om hur livet är annorlunda hos en del.

Tipsa en vn Skriv ut




Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus