Oljans uppkomst


Adam 2004-11-17

Olja är ett fossilt bränsle som bildats av växter och havsdjur som fanns på havens bottnar för hundratals miljoner år sedan.

Under högt tryck och hög temperatur, inbäddade i sand och lera, har energin som lagrats i växterna och djuren genom åren omvandlats till kolväten. Två tredjedelar av oljans tillgångar finns i länderna i Mellanöstern. Oljan är sen 50 år världen mest använda råvara för att få fram el. Men vi måste minska med användandet av oljan för forskarna säger att oljan kommer ta slut om ca 50 år. Och innan dess måste vi komma på ett annat drivmedel. Sen även för miljöns skull ska vi använda mindre olja det ökar växthusutsläppen och det förstör ozonlagret. Oljan förbrukas i Europa, Asien och USA.

Det land som förbruka mest olja är USA. Oljan fraktas med båtar eller oljeledningar till kusten där det lastas ombord. Den mesta olja som kommer till Sverige oljefält i Nordsjön. Den kommer till Stenungsund på västkusten. 40 % av den energi vi har i Sverige kommer från oljan. På bilden nedan får du se när oljan raffineras till olika ändamål. Man renar oljan så att den kan användas. T.ex. Bensinen kokpunkt är mellan 35-200 grader.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
1. Kolväte olje shejken 2013-05-05



Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus