Rwanda


Emma Celander 2008-03-19

1994 ägde ett omfattande folkmord rum i den Centralafrikanska staten Rwanda. Cirka 1 miljon människor mördades och över två miljoner flydde. Människor ur den folkgrupp som kallas tutsier mördades av människor som tillhör folkgruppen som kallas hutuer. FN och västvärlden har kritiserats för att vi inte agerade för att stoppa massmorden.


Grunden

Man kan säga grunden till konflikten mellan hutuer och tutsier las redan på 1400-talet, då tutsierna allt mer tog över makten. När Rwanda blev en tysk koloni och sedan belgiskt FN-protektorat förstärktes klyftorna mellan de två grupperna. Andra orsaker är den snabba befolkningsökning, som hade lett till ökad konkurrens om mark att odla på, den generella fattigdomen, den ekonomiska ojämnlikheten och det hierarkiska samhällsystemet.

Skuldkrisen

Skulden i Afrika, vems är felet? Europeiska kolonialmakter som England, Frankrike, Tyskland, Belgien, Portugal delade upp Afrika mellan sig. I princip så satt man och mätte med linjal om vilka som skulle ha vad och si och så. Det var sällan dom tog hänsyn till folket som bodde där. Allt var upplagt för konflikter. Afrika i sig är ett väldigt fattigt land. Så när folket började förstöra och kriga så blev det värre. Varför har de skulder? Vilka blir följderna av dessa skulder? Dom har plundrat kontinenten på rikedomar och berikat sig själva. Miljoner slavar fördes till Nord- och Sydamerika. Skolor och sjukhus minskades ner. Barnen fick inte den utbildning de behövde. Det fanns inga pengar kvar till löner för läkare och sjuksköterskor. Bara för att dom tog lån på lån.

Läget idag

Rwanda var redan före folkmordet ett av världens fattigaste länder. Omedelbart efter folkmordet levde 70 procent av befolkningen av djup fattigdom, en siffra som nu sjunkit till 57 procent. I Rwanda är också HIVsmittan mycket utbredd, även om smittspridningen minskat sedan slutet av 90-talet. Flera länder, bland annat Sverige, stödjer Rwanda ekonomiskt. Många regeringar i Afrika har försökt slå ner upproren eller förebygga dem genom att hålla sig med en stark armé.

Politisk utveckling

Många av hutuerna har under åren återvänt, men spänningarna lever vidare. Rwanda har sedan folkmordet ända fram till förra året styrts av en övergångsregering. Förra året hölls presidentval och Tutsiern Paul Kagame blev Rwandas politiske ledare. Paul Kagame var en av grundarna till RPF och har en lång karriär som militär. Han har i tal försökt att tona ned konflikten mellan de två grupperna, men människorättsgrupper som Human Rights Watch anklagar Kagame för att tysta sina.

Jag är chockad

Att dom kunde bara komma in i lägren och döda barn och kvinnor med stora macheters, och gå där ifrån med gott samvete. Jag kan tänka mig att man kunde se döda kroppar på vägar och i diken, och stanken av döda människor måste ha varit hemsk. Jag undrar hur dom som överlevde mådde? Deras rädsla för att dom med ska ligga i ett dike och ruttna. För att det kanske blir dom nästa gång. Varför gör förövarna det? Är det för att sprida skräck eller att få mer makt. Jag tror att det har att göra med koloniseringen och att dom två människogrupperna slogs ihop.

Mina Tankar om Rwanda i framtiden

Jag hoppas och tror att det får vara fred och att dom får hjälp med det ekonomiska. Jag vill att HIV smittan ska dö ut, men det kommer väl aldrig att hända. Svält ska försvinna, alla ska kunna släcka sin törst och hunger. Skänk pengar till Barnen som bor i Rwanda, ge dom en ljus framtid men utbildning och jobb. Hjälp dom att komma igång att börja leva normalt igen, dom ska slippa gå och oroa sig för döden!

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut







Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus