Tanzania


fredrik o anton 2008-03-19

Geografi:

Tanzania är ett land som ligger i sydöstra Afrika. Det gränsar i nord till Kenya och Uganda, i väst till Rwanda, Burundi och Kongo-Kinshasa. I söder gränsar landet till Zambia, Malawi och Moçambique. Afrikas största insjö, ”Viktoria sjön” ligger på gränsen mellan Tanzania, Kenya och Uganda. Tanzania ligger på Afrikas östkust vid Indiska Oceanen. Landet är ca: dubbelt så stort som Sverige, till Tanzania tillhör även öarna Pemba och Mafia som ligger i Indiska Oceanen. Fastlandet i Tanzania består av platåland och stäpper, Afrikas högsta och lägsta punkt är båda belägna i Tanzania. Afrikas högsta berg Kilimanjaro vars topp når nästan 6000 meter och Tanganyikasjön vars botten är belägen 385 meter under havsytan. Längs östkusten vid Indiska Oceanen finns det fina sandstränder och korallrev. Nästan alla flodmynningar i Tanzania består av Mangroveträsk. Landets södra och västra del består av mycket skogs land, denna skog täcker nästan en tredjedel av landets yta. I Tanzania är djurlivet mycket rikt och än så länge stabilt, i en av nationalparkerna som finns, Serengeti, så lever det rikt med lejon, elefanter, giraffer, noshörningar och bufflar.
Klimatet ändras en del från östkusten till inlandet. I inlandet så är klimatet rätt så torrt och varmt, men på östkusten så är det är tropisk klimat med mycket regnskogar. Nederbörden varierar från år till år ganska så kraftigt.
Naturtillgångar: Tanzania har alltid varit rikt på mineraler, men man började inte utvinna mineralerna och sälja dom förens på 1900-talet. De länder som Tanzania har sålt mest mineraler till är Kanada, Australien och Sydafrika. Andra varor som utvinns är diamant och rubin. Världens största rubingruva ligger i Longido och utvinner otroligt stora mängder med rubin. Man bryter ner massor av olika ädelstenar i Tanzania, några av dom är: nickel, salter, tenn, järn, bly och magnesium.
Utanför Tanzanias östkust, i den Indiska Oceanen, försöker man hitta olja. Denna sökning började under 70-talet och man har inte hittat några stora mängder. Men man har rikliga fyndigheter med naturgas som man hoppas ska kunna knytas till gasproduktionen. I Tanzania används nio tiondelar av energiförbrukningen av ved och träkol, vilket får konsekvenserna att alldeles för mycket skog fälls över hela landet. Bara en tiondel av energiförbrukningen är vattenkraft, olja och kol.
Tanzanias elförbrukning produceras av vattenkraft, och efter som att det är många stora och allvarliga torkor i Tanzania så drabbas industrier väldigt hårt för att dom inte får någon el.
Näringsliv: Två tredjedelar av Tanzanias befolkning är verksamma inom jordbruket. Denna arbetskraft bidrar till en stor del av landets BNP. De flesta bönder sysslar med självhushåll, man har inga moderna redskap att arbeta med. Stora och långa torkor gör att jordbruket blir svårt för Tanzanias befolkning att försörja sig själva. De produkter som de flesta bönder odlar mest är främst majs men andra produkter är kassava, sötpotatis och ris. Två produkter som är mycket viktiga för exporten i Tanzania är cashewnötter och bomull. En stor och växande faktor inom jordbruket är grönsaksindustrin, där man som mest odlar och exporterar bananer, mango och ananas.

Av: Fredrik Jansson 9D

Religion

Den större delen av Tanzanias befolkning består av islam och kristendom. Ungefär hälften av befolkningen är kristna och ca: en tredjedel tror man är muslimer. Ön Zanzibar som tillhör Tanzania består av nästan 95 % muslimer, muslimfolket har funnits på ön ända sedan 600-talet.
Politiska konflikter brutit ut mellan muslimer och kristna sedan början på 1990-talet, då spänningarna mellan de olika religionerna var väldigt starka. Muslimerna har alltid varit lite ”svagare” än de kristna, därför har den muslimska befolkningen svårare att få utbildning och börja i bra skolor. Detta beror på att alla bra skolor och alla människor med oftast bra utbildning är kristna medborgare från fastlandet.
Man tror fortfarande på andeväsen bland folket i Tanzania. Olika naturväsen som t.ex. Åska och blixtrar anses vara manifestationer som gudar utför.
Befolkning och språk:
Tanzania har sammanlagt 39 miljoner invånare, dessa invånare är indelade i 10 olika etniska grupper. Några av de största grupperna är sukuma, makonde och haya. Varje grupp utgör inte mer än en tiondel av landets totala befolkning. Eftersom att hela befolkningen i landet består av många olika grupper så blir det nästan aldrig konflikter inbördes och ingen grupp kan vara mycket större eller starkare än en annan.
När inbördeskrigen höll till i grannländerna Rwanda och Burundi under 1990-talet, flydde nästan 1 miljon människor till Tanzania. Men under år 2007 så fanns nästan inte ens en kvarts del av dessa flyktingar kvar i landet.
De flesta människor bor tätbefolkade längst Malawisjön, runt Kilimanjaro och söder om Victoriasjön. Det är vid dessa områden som befolkningen är som mest och tätast bebodd, annars så bor den största delen av befolkningen i utkanterna av dessa områden och sköter sig själva och har en liten annan livsstil än de tätbefolkade områdena.

Av: Fredrik Jansson 9D

Historia

Man tror att det kan ha funnits människor i det område som nu är Tanzania längre bak i tiden än någon annanstans. Man har hittat kvarlevor av människor som levde där för tre till fyra miljoner år sedan. Man har även hittat fynd från jägare och samlare som levde för ungefär två miljoner år sedan. Så troligen fanns det liv på Tanzania redan då. I Tanzania på fastlandet möttes tidigt många olika grupper och blandades med varandra, det är det som är bakgrunden till de få folkgruppskonflikter i dagens läge. Med tiden så drogs kustfolket in i sjöhandeln. På 700-taler E. Kr började sjöfarande araber bo i kolonier vid kusten och på så sätt spreds islam. Och när dom mötte afrikanerna bildas språket swahili.

På tidigt 1500-tal så splittrades den arabiska kustbefolkningen av portugiserna som skaffade affärsplatser längs kusten.

Av: Anton Gullstrand 9D

Sociala förhållanden

Livslängden i Tanzania är under 50 år. Vilket är ganska lågt. Det är på grund av sjukdomar. Det är bland annat HIV och AIDS. Kring Victoria och Tanganyikasjön är det mycket aids. År 2005 fem va ungefär 6,5 % av den aktiva sexbefolkningen smittad. I städerna var det dubbelt så mycket. Men Tanzania har angripit aidskatastrofen i samarbete med FN och erbjuder bromsmedicin till hiv-smittade gravida kvinnor. En annan allvarlig sjukdom är malaria. Den drabbar ungefär 300 000 personer om året. Tbc är också en ganska vanlig sjukdom i Tanzania. Det som är positivt är att det inte är så stor spädbarnsdödlighet där.
Ungefär 30 % av Tanzanias befolkning lever under inkomsten av fattigdom. Bönderna som lever ute på landet skaffar sig lätt mat, men vissa svårigheter kan uppstå med svåra och långa torkor. Svält är inte en stor svårighet för människor i Tanzania, men det kan vara vissa svårigheter att få en bra skörd.
Stadsborna lever ett helt annorlunda liv, men i städerna pågår väldigt mycket bråk, kriminalitet, brotten har stigit enormt under de senaste åren. Förr hade alla människor fri sjukvård, men sen den ekonomiska krisen tog fart ordentligt så måste en viss avgift betalas för att man ska kunna få sjukvård. Kvinnor i Tanzania har inte samma rättigheter som männen har. Dom har inte tillgång till familjearv på samma sätt som männen har. Männen har så står makt över kvinnor att i många hem förekommer misshandel, ibland så pass grovt att kvinnor avlider.
I vissa etniska grupper är det vanligt att kvinnor gifter sig mer än en gång med en annan man, även könsstympning förekommer.
Tanzania är ett flyktingland, människor flyr oftast p.g.a. Fattigdom och konflikter. Tanzania har även tagit emot flyktingar, mestadels från de angränsande länder i norr där det oftast förekommer inbördeskonflikter. Man placerar då dessa flyktingar i flyktingläger runt om i landet.
Ekonomi:
Tanzanias ekonomiska politik kollapsade under 1980-talet, detta påverkar dagens liv för många människor, mestadels i storstäderna eftersom att bönderna sysslar med självhushåll och drabbas på så vis inte på samma sätt.

Av: Anton Gullstrand 9D

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut







Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus