Varför försvinner kvinnorna från Torsås kommun?


Elin och Lisa 9c 2007-04-22

Vi valde att göra ett arbete om varför många yngre kvinnor väljer att lämna Torsås Kommun efter studierna. Vi valde att skriva om detta för att det verkade som ett intressant ämne och därför att vi själva befinner oss i en sådan situation. Hela arbetet började med att vi förberedde lite frågor och sedan gick vi ut på byn och intervjuade yngre och äldre kvinnor, men också några män. Vi funderade också om våra egna tankar om detta. Efter det sammanställde vi vad vi kommit fram till.

Vi kom fram till att de flesta har likadana åsikter och orsaker till varför de vill eller inte vill lämna kommunen. Och att det varierar beroende på vilken ålder kvinnorna är i och i vilket skede i livet de befinner sig i. Medan männen sa vad de trodde i allmänhet.

De äldre och medelålders kvinnor tycker att Torsås är en bra by som ligger någorlunda centralt mellan två större städer. De tycker att det är ganska bra service och att det finns affärer som täcker det de behöver ha i allmänhet. De tycker att det är en lugn och bra kommun där inte alla känner alla men man är ändå inte en total främling. En sak som många tycker om är närheten till havet och att det finns jobb till de flesta i kommunen. Det är ofta p.g.a. jobb och familj som så många bor kvar här. Det är också ett bra samhälle att uppfostra småbarn i.
Så hur kommer det sig då att så många kvinnor lämnar kommunen?
Många tror att det låga utbudet av nöjen i kommunen bidrar med en stor del. Att de vill göra mer nytt, kanske komma iväg från familj och klara sig på egen hand och upptäcka världen och se det som finns utanför deras vanliga miljö.
De flesta tror att om man ökar utbudet av nöjen som t ex mer variation av affärer och fler aktiviteter som Bowling, Äventyrsbad, fler valmöjligheter bland idrotter m.m. så kommer flera att stanna kvar.

När vi frågade de yngre kvinnorna fick vi bekräftat att det som de äldre sa stämde och att det lilla utbudet av nöjen får dem att vilja lämna kommunen.
Alla yngre kvinnor som vi frågade beskrev kommunen som ”TRÅKIG”!
Varför är det just kvinnor som lämnar kommunen?
Männen som vi frågade uttryckte sig på den frågan ”kvinnor vill ha mer” medan de själva nöjer sig med vad de har.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut







Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus