Våldtäkt borde inte finnas


elev 2022-11-30

Hur ska jag börja? Jag vet inte. Det kanske blir lite rörigt i texten, men det är för att jag har så mycket tankar om detta ämnet.

Kan kanske börja med att det inte är offrets fel att de blivit våldtagen. Det är helt och hållet våldtäktsmannens fel och ingen annans. Sluta placera skulden på offret! Säg inte sånt som “Varför sa du inte nej?”, “Ta det som en komplimang” för man kan ju knappt göra nåt när det väl händer! Man kanske inte vågar säga emot eller slåss. Man blir ju rädd!

Man borde inte heller skylla på hur man har klätt sig. Det är ju den som våldtar som borde kontrollera sig! Man ska kunna klä sig som man vill och inte bara ‘säkert’. Även om man klär sig säkert så är det inte säkert att det hjälper för folk är idioter.

I förskolor och i lågstadiet kanske man som tjej kommer till en lärare och säger att en kille har slagit en, och så fröken kanske säger “Nämen han gjorde nog bara det för att han gillar dig.” Det målar på ett sätt tidigt upp bilden att killar kan göra lite vad som mot tjejer. Alla lärare borde ta sådant på allvar och inte låta honom komma undan med det.

Sen alla föreläsningar i skolan om att våldtäkt är dåligt. Det är inte säkert att de hjälper. Man måste själv komma fram till slutsatsen att våldtäkt är dåligt, och om man inte gör det så måste man straffas på något sätt.

Någon gång hoppas jag att dagen kommer komma då man som tjej inte är rädd för att gå ensam hem på kvällen, eller för att gå förbi ett gäng med killar. Längtar också efter dagen som staten tar sådant på allvar, men det lär ju inte hända särskilt snart. Om du blir våldtagen, VAR INTE RÄDD FÖR ATT BERÄTTA! Om man inte berättar blir det bara värre. Även om personen hotat dig så borde du berätta, eller du MÅSTE berätta för någon! Berätta för en person du känner dig trygg med, t.ex. dina föräldrar/vårdnadshavare, ett syskon, en kompis. Det viktigaste är att du inte mår dåligt ensam.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut







Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus