En pratstund med Roland Swedestam


Sofia & Sarah 9B 2008-02-10

Roland Swedestam
Bild:Sofia & Sarah
Roland Swedestam

Vi bestämde oss för att göra en intervju med Torsås kommunalråd Roland Swedestam.

Roland Swedestam är född och uppvuxen i Torsås. Han har nästan alltid varit lite intresserad av politik. I början av 70-talet, några år efter att han hade gift sig och fått barn, började han gå på partiernas möten. Han kände nästan direkt att Socialdemokraterna (S) var det som passade just honom. Efter det började han engagera sig politiskt, i LO-facket. År 1979 blev Roland vald in i kommunfullmäktige. Alla som jobbar aktivt i ett parti har ett ”vanligt” arbete också, men inte om man är kommunalråd. Politiken har man som ett stort intresse, ett intresse som det läggs ner mycket tid på. Roland har arbetat inom politiken i hela 28 år. Förra året blev han vald till kommunalråd, och det är också det bästa politiska minnet han har.

Hur fördelar kommunen sina pengar?

Arbetande människor som bor i Torsås kommun betalar skatt, och utav skatten går 21.84 kr/100-lapp till kommunen. När ett år har passerat, bestämmer kommunfullmäktige hur denna summa pengar ska fördelas till nämnderna, beroende på vad som måste göras i kommunen. Det kan t ex vara att det behövs fler lägenheter och om då kommunen bestämmer sig för att bygga fler lägenheter, går det mer pengar till byggnadsnämnden.

I samband med vintervecken innan jul, kunde man se att kommunen ville få in förslag från allmänheten om vad som skulle kunna göras i kommunen, förbättras eller byggas. Kommunalrådet hamnade i tidningen med tomteluva på huvudet. Små lådor sattes ut på väl besökta platser, där man kunde skriva ner sitt förslag och lägga i lådan. Idén verkade lyckad och kommunen fick in ett 50-tal olika förslag, alltifrån dåligt skötta vägar till en helt ny sporthall. Bostadsfrågan är ett problem, lägenheter och övrigt boende räcker inte. Många av förslagen handlade just om detta, att invånarna vill att det skulle byggas fler bostäder.
Förslagen har nu tagits om hand och blivit utskickade till lämplig nämnd. Därefter är det nämnderna själva som bestämmer om man ska fullfölja idéerna. Det beror förstås mycket på om man har tillräckligt med pengar.

Vad skulle du vilja göra för ungdomarna i kommunen?

Bland alla förslag som kommunen fick in, var det några som handlade om just sporthallen, att man ville bygga en helt ny. Många invånare i Torsås kommun spelar innebandy och detta gör att det inte finns så mycket tid över i sporthallen för andra fritidsaktiviteter. Man kan inte räkna med detta. Det kan man inte räkna med, men det finns idéer på att bygga ut/bygga till. Annars tänker Roland på fritidsgården TM, att det har varit bråk och busliv utanför. Men det verkar som om det börjar bli bättre.
Roland tycker att skolorna i kommunen är bra, men han är inte så insatt i just den frågan. Han vet att behörigheten bland eleverna till gymnasieskola ligger runt 98 %. Han vet också att en totalrenovering av Torskolan behövs, men det är Torsås Fastighet AB som tar hand om just renoveringen, vad som ska renoveras och när det kommer att ske. Torskolans renovering ligger högt upp på listan, men allra högst ligger att utöka rum på ålderdomshemmen i kommunen.

Roland säger att ”Torsås kommun är en bra kommun, att den har ett blomstrande näringsliv och att kommunen ligger på en bra plats”. Torsås kommun har en mycket äldre befolkning. Idag är det fler människor som dör, än vad som föds. Förra året, år 2007 dog 30-40 fler än vad som föddes. Antalet människor som flyttade hit och flyttade härifrån var ungefär densamma.

Personliga frågor

Rolands fullständiga namn är, Anders Roland Sigfrid Swedestam. Han är 60 år och bor i föräldrahemmet i Tjärekulla. Roland är gift och har tre vuxna barn och två barnbarn. På fritiden gillar han att vara ute i naturen och jaga. Han tycker om friluftsliv. Favoritmaten är hemlagade grå kroppkakor och favoritfärgen är röd. Rolands högsta önskan är att han ska få ha hälsan i behåll och att alla i hans närhet också ska må bra.
– Om du skulle få ta med dig någon till en öde ö, vem skulle det vara då?
– Ja, på en öde ö där är det lugnt och skönt. Då skulle jag nog ta med mig min fru!

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
1. Basket Anonym 2008-02-12



Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus