Hur fan ser du ut?


J.L 2020-01-17

Vi sitter i bilen, radion är igång och musik väller ut ur högtalarna. Jag och min syster sjunger med i låtarna. Nu kommer “All about that bass” med Meghan Trainor! säger mannen i radion. "Åh ja!" utbrister min syster. "Jag älskar den här låten!"  När vi sitter där bak i bilen och sjunger, börjar jag att tänka efter vad jag egentligen sitter och sjunger. Vad handlar låten egentligen om?

Utseende är något vi människor är fixerade vid nu för tiden. Vi är ute efter “den perfekta kroppen” och speciellt under sommaren då man ska gå runt i bikini, badbyxor eller baddräkt. Man ska vara smal, ha stor rumpa, stora bröst som kvinna och män ska vara smala och muskulösa. Allt handlar om att man ska passa in i normen, se ut som alla andra. Ja, för annars blir man kallad för tjock, ful, fet, spinking och anorexiabarn. Listan är oändlig! 

Låten “All About That Bass” med Meghan Trainor handlar om just detta, hur normen tycker att man ska se ut. Stycket: “I see the magazines working that Photoshop we know that shit ain't real come on now, make it stop” är ett till exempel på utseendefixering. Photoshop är något som många människor använder idag, i reklamer och på sociala medier, överallt finns det Photoshopade bilder. Photoshop används för att se annorlunda ut än i verkligheten. Tyvärr så används det till att göra samma sak som normen tycker. Platta rumpor blir större, små bröst blir större, bred midja blir mindre och mindre muskler blir fler, större och synligare.   

Längre fram i låten “All about that bass” så sjunger Meghan: “I won't be no stick-figure, silicone Barbie doll” och det tar oss till skönhetsoperationer. Många människor använder det idag för att bli mer nöjd med sin kropp. Istället för att redigera sina bilder, så ändrar de sina kroppar. Allt för att få den “perfekta” kroppen så att alla andra gillar en. 

Nuförtiden handlar allt om att passa in i normen, se ut som alla andra. Man använder Photoshop eller opererar sig, svälter sig själv eller tränar så hårt att man svimmar och spyr. Ingen får sticka ut för då får man höra en massa kommentarer om hur alla andra tycker att ens kropp ska se ut. Så ska det inte vara! Jag ska kunna gå ut på stan utan att folk stirrar, viskar eller tittar konstigt på mig. Jag ska kunna lägga ut bilder på mig själv på sociala medier utan att få massa elaka kommentarer om hur jag ser ut. Vi människor MÅSTE sluta bry oss så mycket om hur alla andra ser ut omkring oss, trycka ner andra och lära oss att ÄLSKA oss själva! Vi MÅSTE stötta varandra, acceptera varandra och framför allt visa RESPEKT!  

 

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
4. Väldigt bra Shrek 2020-02-12
3. Super! Elev 2020-02-12
2. :) j.l 2020-02-12
1. Profssigt! <3 2020-02-06



Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus