Det kom in en krönika från en före detta elev på Torskolan som numera går på Korrespondensgymnasiet i Torsås. Läs den! 

Framtid, vison och mål


Sofia 2011-02-24

creative commons on Flickr by Sunshine Junior
creative commons on Flickr by Sunshine Junior

Visst har jag drömmar. Jag har många och jag får inspiration till nya varje dag. Vissa drömmar försvinner när jag har allt för många och ibland ger drömmar mig en extrakick i baken, de ger mig extra energi så att jag klarar av dagen. Ibland vill jag inte ha drömmar. Jag vill inte hoppas på för mycket, jag vill inte se fram emot dem och jag vill inte planera så mycket runt dem då vissa av dem inte kommer att slå in. Jag är väl rädd för att bli besviken, men å andra sidan är det ju kul med överraskningar som bara kommer spontant.

Jag kan önska ibland att alla människor skulle få leva så länge som var och en känner för. Det kan jag be om, men en sådan dröm är alldeles för fantasifull. Vi vet att vi människor har ett bäst-före-datum, vi får inte leva hur länge som helst. Fast samtidigt så har jag lärt mig att om man bara har viljan till någonting så kommer man att klara det, ens drömmar kommer att gå i uppfyllelse. Jag vill kunna spela piano och sjunga till, bara man vill så går det.

När jag slutar högstadiet vill jag först och främst ha ett lugnt och långt sommarlov, efter att ha avslutat ett kapitel i livet. Jag vill börja gymnasiet i Torsås och efter tre år kunna fortsätta att läsa på högskola. Idag vet jag inte vad jag vill arbeta med i framtiden, men ett arbeta som man kan lämna efter att arbetsdagen är slut skulle passa mig. Ett jobb där man får prata ”face to face” istället för att sitta framför en dator. Jag vill inte arbeta med något som man gör hemma heller och jag vill vara ledig då jag kan, eftersom att jag är van vid att mina föräldrar är hemma på helgerna. Det vill jag också vara. Jag har upptäckt en bit av mig som jag har ärvt från min pappa, vi är både sociala och det vill jag utnyttja i mitt arbete.

En familj vill jag också skapa. Som jag känner idag så vill jag ha många barn. Jag vill bli en mamma och en bra sådan. En mamma som har tid, som är intresserad av små saker som bara barn kan. En som följer deras uppväxt och engagerar sig och låter sina barn vara barn så länge som de kan. Jag vill inte bli någon mor som blir arg för småsaker, utan en sådan som kan lösa saker genom att prata med sina barn och få barnen att inse att de har gjort något fel. Att bråka eller att vara våldsam löser ingenting. Jag gillar barn och jag är uppväxt med många runt omkring mig, och jag tror att det har påverkat mig till den jag är och gett mig erfarenheter. Jag vill därför lära mina barn att vara goda människor från hjärteroten, uppfostra dem med all kärlek. Jag vill lära dem allt jag kan och visa dem vad livet är för mig. Att bara kunna gå ut i naturen en vårdag och plocka blommor och njuta av alla de bilder som naturen har att ge, inget konstgjort. Laga farmors köttbullar och mormors alla recept på kakor tillsammans med mina barn, eller försöka att göra utflykter med cykeln samt bara vara ute och gå och få frisk luft. Visa små saker som ger så mycket. Jag vill uppfostra mina barn med en man som fungerar på samma sätt som jag och som älskar mig för den jag är.

Av alla Astrid Lindgrenfigurer så gillar jag Madicken bäst. Hon inspirerar mig och jag vill vara henne. Själva filmen utspelar sig i en gammal tid med en vacker syn på äldre dar och den ger mig inspiration till en gammaldags stil som jag tycker om. Jag drömmer om ett stort, gammalt hus ute på landet i Sverige. En stor trädgård med blommor och en dubbelgunga som hela familjen får plats i. Allt går ut på att skapa en gemenskap.

Om man tänker på stora drömmar så önskar jag att jorden mådde bättre, att alla vi människor verkligen kunde stoppa klimatförändringarna så att vår jord mår lika bra som den gjorde förut. Att alla kunde tänka på att leva på ett miljövänligare sätt och också genomföra en förändring till en vana. Vi skulle alla vara stolta att just vi har gjort en insats för att någon annan ska må bra. Den dagen då jag köper en ny bil ska den vara miljövänlig, för då kan ju jag känna att jag har gjort en liten insats. Så visst har jag drömmar. Den dagen då jag är gammal och bor på något äldreboende, vill jag kunna sätta mig ner och tänka på allt som jag har gått igenom under mitt jordeliv. För det är också en dröm som jag har, att bli gammal. Det spelar egentligen ingen roll hur jag har bott eller hur många barn jag har fått, bara jag får må bra just då och vara stolt över det som jag har fått uppleva. Att jag är lycklig tills den dagen då det är slut för mig, då jag säkert känner mig fulländad. Drömmar för mig är att jag och min familj, mina vänner och alla människor runt omkring mig får leva lyckligt tillsammans. Att vi mår bra och att alla människor som får uppleva livet inser vad livet är. Något fantastiskt!

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut







Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus