Onsdagen den 21 augusti 2019 - klockan 22:27
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Hej och välkomna till Musikugglans/Portens webbtidning!

Skicka insändare


Tipsa redaktionen


Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

« Föreg. Nästa »

Det borde finnas regler

Bokrecension

Det borde finnas regler


Clara Angelin, Engla Hjortsberg 2013-05-28

Omslaget av \
Omslaget av "Det borde finnas regler"

Jag har läst ”Det borde finnas regler” skriven av Lina Arvidsson 2012. Boken handlar om tonåringar som festar, röker, gör saker man inte får göra, skolkar, lever livet, träffar killar och så mycket mer.

Mia, som egentligen heter Maria, är huvudpersonen i boken. Mia är 14år och lever livet tillsammans med sin kompis Mirjam. Hon bor ”in the middle of nowhere” som hon utrycker det, med sin mamma och sin låtsaspappa. Hennes riktige pappa är alkoholist och dyker sällan upp. Den enda som hon gillar där hon bor är Mirjam (som jag berättar om senare). Mia har drömmar som alla andra: att flytta till LA, gifta sig med en kändis och leva livet som i serien ”Sex and the city”. Men helt plötsligt får hon syn på en kille som hon verkar tycka är spännande. Det är Vladimir från Ryssland även kallad Vlad. Han lever sina drömmar och det gillar Mia starkt. Han är tre år äldre än Mia. Hon inser att hon håller på att bli kär i Vlad, men deras förhållande slutar inte bra… Mia är en tjej med attityd och ett självförtroende som nästan alltid på topp. Med sitt svarta hår och coola kläder finns det inget som kan stoppa henne. Mirjam, Mias bästa vän, har en ganska stor roll i boken. Hon är den snygga tjejen medan Mia är den coola, därför passar de bra ihop (enligt dem själva.) Mirjam är väldigt oblyg med mycket självförtroende och hon vågar alltid säga vad hon tycker och hon står för sina åsikter.

Boken handlar alltså om Mia och Mirjam, som har känt varandra sedan de var små, och deras balansgång mellan att vara barn till att bli vuxen. Mia och Mirjam är bästa vänner med samma intresse och inställning. De jagar killar och cigaretter och de har börjat festa rejält och blir riktigt fulla. Med andra ord, de gör vad de vill och bryr sig inte vad andra säger om eller till dem. Mirjam, som 14 år träffar en man, Per 45 år. Hon blir kär i honom och ser därför inte baksidan av honom, som Mia och Karl gör (Karl är deras smarta vän, som de umgås med). Per är nyskild och har två barn. Mirjam och Per träffas ganska mycket och Mirjam får starka känslor för Per. Hon tycker att det känns bra att träffa någon som är så mycket äldre, för då känner hon sig som en kvinna, mer mogen och vuxen. Mirjam berättade för Mia att ”det hände” och är överlycklig för att Per sa att han älskar henne. Mia och Karl känner att de måste ”skydda” Mirjam från Per och därför skapar de en ”spiongrupp”. Det gör de för att kunna spionera på Mirjam och Per, se vad som verkligen händer osv. Karl, som är den ”vassaste kniven i lådan”, kommer med olika idéer för hur de ska kunna spionera på bästa sätt. ”Han är ett stort monster som käkar upp min kompis i stora mumsiga tuggor, usch jag hatar honom”, säger Mia om Per.

Mitt i allt träffar Mia Vlad på en fest. På festen pratade de i flera timmar och sen var hon helt fast vid honom. Vlad, med hatt och rock, är 17 år, har hoppat av gymnasiet och nu skriver han en roman och spelar i ett band. Mia blir riktigt imponerad för det är så hon vill leva, att leva sina drömmar. Mia och Vlad träffas mycket, skrattar och börja gilla varandra. De går promenader, röker och kollar på stjärnorna. De har kontakt nästan varje dag och Mia tänker jämt och ständigt hur hon ska svara på hans sms. Tyvärr har inte Vlad tillräckligt med tid för Mia, enligt henne. Han övar med bandet och skriver på sin roman. Men helt plötsligt kommer Vlad med en dålig nyhet. Hon blir förkrossad och ser allt i svart, chockad av orden smälter hon in det. Hon kan inte fatta att det han säger är sant. Men sant är det och Mia får ta ett beslut. I alla fall fortsätter Karls och Mias spionerande på Mirjam och Per. De går in i hans hus, kollar runt och smyger in på ett möte på hans jobb. Varför de vill spionera är för att Per beter sig konstigt mot Mirjam. Mirjam får inte berätta att de träffas men det gör hon ändå för Mia och Karl. Spionerandet går inte framåt och Mia känner mer och mer att hon går bakom ryggen på Mirjam. Men Karl är mer bestämd och förklarar att de gör det för Mirjams bästa. Mia och Karl har aldrig litat på Per men Mirjam gör det till 100 %, kärleken är blind… Kort därefter blir Karl sjuk och Mia får uppdraget att spionera själv. Mirjam brukar vara hos Per på torsdagar och därför går Mia dit själv en torsdag. Hon smyger in i trädgården, tyst så ingen hör henne. Hon gömmer sig en buske på baksidan av huset. Hon reser sig upp och kikar försiktigt in i fönstret och: Bingo! Där är de, Mirjam i Pers knä. Hon äcklas när hon ser att Per tar på Mirjams bröst. Helt plötsligt faller hon mitt framför fönstret. Mirjam rusar ut ur huset och fram till Mia. Hur det slutar för Mia och Mirjam får du veta ifall du läser boken.

Jag tyckte att det var en väldigt bra och lättläst bok. Jag tyckte aldrig att boken blev långtråkig eller dryg att läsa, för det hände nya saker nästan hela tiden, utan att det blev för mycket. Boken är på lite drygt 300 sidor, vilket är lagom långt. Suget för att läsa boken fanns hela tiden, jag ville bara fortsätta läsa. Den var ganska spännande och rolig. Eftersom huvudpersonerna var avbildade på framsidan av boken, fick jag en bra bild i huvudet av hur de såg ut. Innehållet var varierat och det tyckte jag var bra. Språket känns väldigt trovärdigt och modernt samt passar personerna. Det var äkta och det kändes som det passade en tonårings ord och tankar. Ännu mer gillar jag karaktärerna, de gör allt för att passa in. Hur de är lite udda men ändå trivs med det. De vill vara som alla andra men ändå är sig själva. Jag fastnade också för boken för att jag kände igen mig i väldigt många scener. Ibland kunde det lika väl ha varit jag som stod där istället för Mia.

 


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut
Läs mer

Nu närmar sig musikalen och det jobbars in i det sista

Läs mer

Reportage repetition i matsal

Höstkonserten närmar sig, de första repetitionerna med drama, musik och kör börjar nu ta plats. Årets första repetition ägde rum i våran egen matsal....

Läs mer


Den blodiga affären

Läs mer


Glöm inte att lyssna på Vi i femman idag!

Idag 7/2-2017 så ska Vi i femmans blekingefinal äga rum och vi kan stolt presentera klass 5B som ska delta i tävlingen mot nättrabyskolans klass 5B! Vi ställde några...

Läs mer


Musikalen WAX!

Idag den 25 oktober hade årets Höstkonsert Wax premiär. I de ledande rollerna ser vi elever från årskurs 8 och 9, och med på scen hade de en enorm barnkör...

Läs mer


Bästa vårtecknet - Portens musikal!

I månader har Portens 6-7:or övat inför Vårmusikalen. Scenografigruppen har tillverkat kulisser, skådespelarna har övat repliker och sångnummer, musikerna...

Läs mer
Vinnaren med sitt paket!

HON VANN QUIZZEN!

Förra veckan firades världsboksdagen, och på Musikugglan kunde man gå en tipspromenad med start i  biblioteket och sedan  runt skolgården. Idag fick vi veta vem...

Läs mer
En Toalett vill nog ingen fastna i!

Pinsamma saker

De pinsammaste sakerna på som hänt elever på Musikugglan


Vi frågade 7 elever på Musikugglan om vad var det pinsammaste som hänt dem. Här är våra 7...

Läs mer

SPEL 2018

Vi har tittat på spel och plockat ut top 5 bästa spelen 2018


 5. Metro Exodus

I framtiden kommer mänskligheten att leva i tunnlar under marken, åtminstone om...

Läs mer

klart.se

UGGLAN
Den senaste teatern här på skolan var Häxtävlingen som Andréa ska berätta lite för oss om. Hon är en av de unga eleverna som har sett föreställningen.

Andréa går i klass 2:B på Musikugglan och som har berätta lite om den senaste föreställningen Häxtävlingen!

- Jag tycker att den var rätt bra, den var ju liksom inte dålig, säger Andréa.
Spännande är en annan sak, som Andréa tycker, var bra med denna pjäs.
-Den handlar om en trollkarl som ordnar en tävling och den som vinner skulle han gifta sig med, och det blev Primadonnan som var en ballerina, berättar Andréa.

Hon tycker också att den var lätt att förstå och att den var humoristisk, helt enkelt ett rätt bra betyg. Andréa berättar också att Primadonan inte var magisk i sig utan det var hennes magiska trollspö som gjorde henne speciell och magisk och att hon var god och inte ondsint.

-Och nu kommer vi till den spännande biten. Hur många ugglor får pjäsen?

-Den får nog 4 ugglor! utbrister Andréa!!!


Betyg: 4 ugglor av 5 möjliga

Radio

Våra nya reportrar har varit på radio p4 Blekinge! De blev intervjuade och fick intevjua Mattias som jobbar på radion. Ni kommer att kunna läsa interviun med Mattias längre ner i artiklen.

Att vara med i radion var både roligt och spännande.

- Vi fick instruktioner innan sändningen t.ex att en avlång lampa som lyste grönt när det var sendning, säger Siri

- Dessutom fick vi önska en låt, vi valde Beyonce, berättar Sarah.


Mattias jobbar som pogramledare på p4 Blekinge, innan har han jobbat på en liten närradio.
Redan närhan var liten spelade han in egna radiopogram, som t.ex Topp 5 som han visade för sina föräldrar varje fredag!

En av de pinsamaste saker han har gjort här på P4 är t.ex när han fick näsblod i direktsändning, eller när han mitt i sändningen glömde namnet på en gäst som han skulle intervjua!

- Ett bra tips om man är intreserad av radio eller att jobba som journalist på en tidning är att vara nyficken och intresserad av det mesta, berättar Mattias.

Ett anatt bra tips är att veta mycket om vad som händer runt omkring i världen och vara uppdaterad av vad som hender!

- Vill du bli radiopogramledare eller jounalist så är det bra att vara uppdaterad om vad som händer i världen och runt omkring dig och det kan du bli genom att t.ex läsa tidningar och böcker, eller titta och lysna på nyheterna. Så kanske det blir du som står där i direktsändning en dag!

Överallt


Ny spalt

Äntligen finns en tidningsdel speciellt för 3-6!

lSiri och Sarah har länge velat ha en tidning men ingen av dem visste att den andra var intresserad. Sarah var först och berättade om sin idé för Siri och hon hängde på direkt.

- Jag tycker att det ska bli kul och intressant att arbeta med en tidning. Vi kommer att lära oss massa saker och vi hoppas att många kommer att tycka om det vi skriver, säger Sarah.

Sarah är snart 11 år och hon bor med sina föräldrar, lillasyster och sin hund. Hon spelar fiol och handboll. Hon gillar också att läsa och är nyfiken på det mesta. Sarah har flera favorit ämne i skolan: NO, matte och SO.

- Det ska bli jätte kul att skriva artiklar och ta bilder. Jag ser fram emot att intervjua roliga människor! säger Siri.

Siri är 10 år och hon bor tillsammans med sin mamma, pappa, lillasyster, katt och marsvin. På fritiden dansar hon och spelar gitarr. Siri gillar att skriva och läsa och musik är det bästa hon vet. I skolan är Siris favorit ämnen historia och NO.

Sarahs och Siris artiklar kommer du att kunna läsa i högerspalten på Porten.it.

(Klicka på artikeln för att se fler bilder, och läsa artikeln i ett större format)

Sagovandring
Sagovandring

Fredagen den 22;e november 2013 hade gruppen Extradramat från högstadiet en sagovandring för eleverna från F-3. Det blev som en levande tipspromenad med skådespel hämtade från Bröderna Grimms folksagor. Klasserna hade innan arbetat med sagorna under barnboksveckan, och nu kom Mästerkatten i stövlarna, Törnrosa och Askungen till liv ute i skogen.

5:orna i Kretsmästerskapen
5:orna i Kretsmästerskapen
I förra veckan hölls Kretsmästerskapen. Det är en friidorttsturnering för skolorna i Karlskrona. Eleverna i klass 5 på Musikugglan var med och tävlade, och flera av dem kom långt och gick vidare till final.

Sigge från 5B gick vidare i höjd och längd, där kom han på fjärde och femte plats. Han berättade att vädret var kallt på morgonen men att det blev varmare frammåt lunch.

Lukas var också nöjd med sin insatts. Han tävlade i höjd, kast med liten boll,häck och höjd.

- Det var jättekul att vara med och tävla och träffa folk från andra skolor! berättar Lucas. Han ser fram emot flera liknande idrottstävlingar med klassen.

Klara och Tilde var också med och kämpade i bl.a kulstötning och höjd. De var inte det minsta nervösa innan de skulle tävla.

Love tävlade i kulstötning. Han var däremot ganska nervös innan han skulle stöta,men när han slappnade av blev han helt säker på vad han skulle göra, och stötte långt och kom på hela 6e plats.

Carl tävlade i alla grernarna och han vann guld!

- Jag var helt säker på att jag skulle vinna från början!

Ännu en tävling!
tävling

I lördags var ett gäng från klass 4B på simtävling i Hässleholm. De tyckte det var kul och kämpade som bara den, men tyvärr kom de inte till final.
- Men det var jätteroligt ändå! berättar Tova och Jacob.

Bästa fyran!

Porten
Ansvarig utgivare:   Karinlindell
Webmaster:   Karinlindell
Redaktion:   bianca, filip, Ester, David , my, Vilma