Måndagen den 19 februari 2018 - klockan 18:50
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Hej och välkomna till Musikugglans/Portens webbtidning!
Redaktionen
Redaktionen

Skicka insändare


Tipsa redaktionen


Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

« Föreg. Nästa »

Lussebullar i stora lass.

Lussebullar i stora lass.


David Permlid 2013-12-13
Vi på Porten.it har provat årets lussekatter. De vi provade var från Preem, Ica Maxi, Willys bullar och längd (Finax), Te G, Systrana lindqvist, och Skogaholms saffransklipp.

Förväntningarna var höga inför smaktestet. Visst måste ändå en lussekatt från ett konditori vara godast?

Vi bedömde lussekatternas utseende, smak, konsistens, saffransmängd och russinsinnehåll. Det visade sig dock att många av jurymedlemmarna tyckte att russin drog ner betyget. Speciellt om de på ett lurigt sätt gömde sig mitt i degen och dök upp i munnen när man minst anade det.

Vilken lussekatt var godast då? Ja, de konditoribakade vann inte alls förstplatsen. Tvärtom visade sig den bästa lussekatten i testet vara en fabrikspackad "falsk" lussekatt från Skogholm. De såg inte ens ut som lussekatter utan kallades för Saffransklipp, och innehöll fyllning. Kanske var det fyllningen som drog upp betyget, för många av de konditoribakade var lite torra, vilket kan bero på att de legat framme i disken för länge.

Beskrivnigen av den bästa bullen lyder: Den ser annorlunda ut lite som en giffel, men ändå god. Lite torr enligt en jurymedlem, men gott bröd. Den var inte  jättemjuk eller hård utan lagom. 

Detta är alla resultaten i genomsnitt! (1-5p, där 5 poäng är bäst)

Den första var ifrån Preem och fick 2,8p

Den andra var ifrån Ica Maxi och fick 3,4p

Den tredje var lussekatten från Willys (Finax) och den fick 1,7p

Den fjärde var ifrån Tre G och fick 1,8p

Den femte var ifrån Systrana och fick 2,1p

Den sjätte var ifrån Skogaholm och fick 4,3p och var också vinnaren

Den sista,den sjunde var från Willys, en längd, och fick poängen 3,9

De två som inte såg ut som lussekatter, och dessutom innehöll fyllning fick alltså högst poäng, och är köpta i vanliga matvarubutiker.

Efter den sjunde lussekattten började juryn tröttna lite.
Efter den sjunde lussekattten började juryn tröttna lite.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


Reportage repetition i matsal

Höstkonserten närmar sig, de första repetitionerna med drama, musik och kör börjar nu ta plats. Årets första repetition ägde rum i våran egen matsal. Musikgruppen var där och spelade med bland annat keyboard, tvärflöjt och trummor. Dramagruppen sjöng i kör och rollerna tränade på sina sångsolon. Kören...

Läs mer
HÖSTKONSERT 2017

HÖSTKONSERT SKATTKAMARE 2017

Igår var den stora dagen,höstkonserten Skattkammaren. Dagen började 08.00 i konserthuset för drama,musik och media gruppen. Rekvisitan stod på sin plats då lärarna redan kvällen innan hade förberett. Musikgruppen och instrumenten är på...

Läs mer


Den blodiga affären

Läs mer


Glöm inte att lyssna på Vi i femman idag!

Idag 7/2-2017 så ska Vi i femmans blekingefinal äga rum och vi kan stolt presentera klass 5B som ska delta i tävlingen mot nättrabyskolans klass 5B! Vi ställde några...

Läs mer


Musikalen WAX!

Idag den 25 oktober hade årets Höstkonsert Wax premiär. I de ledande rollerna ser vi elever från årskurs 8 och 9, och med på scen hade de en enorm barnkör...

Läs mer


Bästa vårtecknet - Portens musikal!

I månader har Portens 6-7:or övat inför Vårmusikalen. Scenografigruppen har tillverkat kulisser, skådespelarna har övat repliker och sångnummer, musikerna...

Läs mer
Vinnaren med sitt paket!

HON VANN QUIZZEN!

Förra veckan firades världsboksdagen, och på Musikugglan kunde man gå en tipspromenad med start i  biblioteket och sedan  runt skolgården. Idag fick vi veta vem...

Läs mer
En Toalett vill nog ingen fastna i!

Pinsamma saker

De pinsammaste sakerna på som hänt elever på Musikugglan


Vi frågade 7 elever på Musikugglan om vad var det pinsammaste som hänt dem. Här är våra 7...

Läs mer


Vårens Glassar!!

Vårens glassar har kommit och Porten IT har smakat dem och gett dem betyg


B&J Cookie dough: Det smakar som en god kaka med glass i nästan som sandwich fast med godare smak inuti den...

Läs mer
Klicka på bilden för att se en video!

En dyr men rolig leksak

Är det verkligen värt att köpa en sådan dyr leksak till sitt barn?
 
Svaret är JA!!


Därför är svaret ja: Den får ditt barn att komma ut i...

Läs mer
Elise och Kajsa i 4A visade upp förmål man kan hitta slängda i naturen. En äppelskrutt förmultnar på 2 månader, men för en colaburk tar det mellan 200-500 år.

Miljödag på Musikugglan

Miljörådet på Musikugglan drog ihop en miljödag onsdagen den 6 april.


På skolgården fanns olika aktiviterer. På en husvägg fanns en lång tidlinje och...

Läs mer

klart.se

UGGLAN
Den senaste teatern här på skolan var Häxtävlingen som Andréa ska berätta lite för oss om. Hon är en av de unga eleverna som har sett föreställningen.

Andréa går i klass 2:B på Musikugglan och som har berätta lite om den senaste föreställningen Häxtävlingen!

- Jag tycker att den var rätt bra, den var ju liksom inte dålig, säger Andréa.
Spännande är en annan sak, som Andréa tycker, var bra med denna pjäs.
-Den handlar om en trollkarl som ordnar en tävling och den som vinner skulle han gifta sig med, och det blev Primadonnan som var en ballerina, berättar Andréa.

Hon tycker också att den var lätt att förstå och att den var humoristisk, helt enkelt ett rätt bra betyg. Andréa berättar också att Primadonan inte var magisk i sig utan det var hennes magiska trollspö som gjorde henne speciell och magisk och att hon var god och inte ondsint.

-Och nu kommer vi till den spännande biten. Hur många ugglor får pjäsen?

-Den får nog 4 ugglor! utbrister Andréa!!!


Betyg: 4 ugglor av 5 möjliga

Radio

Våra nya reportrar har varit på radio p4 Blekinge! De blev intervjuade och fick intevjua Mattias som jobbar på radion. Ni kommer att kunna läsa interviun med Mattias längre ner i artiklen.

Att vara med i radion var både roligt och spännande.

- Vi fick instruktioner innan sändningen t.ex att en avlång lampa som lyste grönt när det var sendning, säger Siri

- Dessutom fick vi önska en låt, vi valde Beyonce, berättar Sarah.


Mattias jobbar som pogramledare på p4 Blekinge, innan har han jobbat på en liten närradio.
Redan närhan var liten spelade han in egna radiopogram, som t.ex Topp 5 som han visade för sina föräldrar varje fredag!

En av de pinsamaste saker han har gjort här på P4 är t.ex när han fick näsblod i direktsändning, eller när han mitt i sändningen glömde namnet på en gäst som han skulle intervjua!

- Ett bra tips om man är intreserad av radio eller att jobba som journalist på en tidning är att vara nyficken och intresserad av det mesta, berättar Mattias.

Ett anatt bra tips är att veta mycket om vad som händer runt omkring i världen och vara uppdaterad av vad som hender!

- Vill du bli radiopogramledare eller jounalist så är det bra att vara uppdaterad om vad som händer i världen och runt omkring dig och det kan du bli genom att t.ex läsa tidningar och böcker, eller titta och lysna på nyheterna. Så kanske det blir du som står där i direktsändning en dag!

Överallt


Ny spalt

Äntligen finns en tidningsdel speciellt för 3-6!

lSiri och Sarah har länge velat ha en tidning men ingen av dem visste att den andra var intresserad. Sarah var först och berättade om sin idé för Siri och hon hängde på direkt.

- Jag tycker att det ska bli kul och intressant att arbeta med en tidning. Vi kommer att lära oss massa saker och vi hoppas att många kommer att tycka om det vi skriver, säger Sarah.

Sarah är snart 11 år och hon bor med sina föräldrar, lillasyster och sin hund. Hon spelar fiol och handboll. Hon gillar också att läsa och är nyfiken på det mesta. Sarah har flera favorit ämne i skolan: NO, matte och SO.

- Det ska bli jätte kul att skriva artiklar och ta bilder. Jag ser fram emot att intervjua roliga människor! säger Siri.

Siri är 10 år och hon bor tillsammans med sin mamma, pappa, lillasyster, katt och marsvin. På fritiden dansar hon och spelar gitarr. Siri gillar att skriva och läsa och musik är det bästa hon vet. I skolan är Siris favorit ämnen historia och NO.

Sarahs och Siris artiklar kommer du att kunna läsa i högerspalten på Porten.it.

(Klicka på artikeln för att se fler bilder, och läsa artikeln i ett större format)

Sagovandring
Sagovandring

Fredagen den 22;e november 2013 hade gruppen Extradramat från högstadiet en sagovandring för eleverna från F-3. Det blev som en levande tipspromenad med skådespel hämtade från Bröderna Grimms folksagor. Klasserna hade innan arbetat med sagorna under barnboksveckan, och nu kom Mästerkatten i stövlarna, Törnrosa och Askungen till liv ute i skogen.

5:orna i Kretsmästerskapen
5:orna i Kretsmästerskapen
I förra veckan hölls Kretsmästerskapen. Det är en friidorttsturnering för skolorna i Karlskrona. Eleverna i klass 5 på Musikugglan var med och tävlade, och flera av dem kom långt och gick vidare till final.

Sigge från 5B gick vidare i höjd och längd, där kom han på fjärde och femte plats. Han berättade att vädret var kallt på morgonen men att det blev varmare frammåt lunch.

Lukas var också nöjd med sin insatts. Han tävlade i höjd, kast med liten boll,häck och höjd.

- Det var jättekul att vara med och tävla och träffa folk från andra skolor! berättar Lucas. Han ser fram emot flera liknande idrottstävlingar med klassen.

Klara och Tilde var också med och kämpade i bl.a kulstötning och höjd. De var inte det minsta nervösa innan de skulle tävla.

Love tävlade i kulstötning. Han var däremot ganska nervös innan han skulle stöta,men när han slappnade av blev han helt säker på vad han skulle göra, och stötte långt och kom på hela 6e plats.

Carl tävlade i alla grernarna och han vann guld!

- Jag var helt säker på att jag skulle vinna från början!

Ännu en tävling!
tävling

I lördags var ett gäng från klass 4B på simtävling i Hässleholm. De tyckte det var kul och kämpade som bara den, men tyvärr kom de inte till final.
- Men det var jätteroligt ändå! berättar Tova och Jacob.

Bästa fyran!

Porten
Ansvarig utgivare:   Karinlindell
Webmaster:   Karinlindell
Redaktion:   Edwin, Svante, Engla, Martin, Elias, Malte, Alicia, Herman, Emma