Måndagen den 14 oktober 2019 - klockan 03:03
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Hej och välkomna till Musikugglans/Portens webbtidning!

Skicka insändare


Tipsa redaktionen


Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

« Föreg. Nästa »

Vad händer på skolgården?

Vad händer på skolgården?


Karinlindell 2013-04-15

- Här mot staketet blir det en thujahäck, och på marken kan du kanske ana formen av ett S där syrénerna ska planteras, förklarar Johanna.
Bild:Karin Lindell

- Här mot staketet blir det en thujahäck, och på marken kan du kanske ana formen av ett S där syrénerna ska planteras, förklarar Johanna.De senaste veckorna så har det hänt en hel del på skolgården. Det är Johanna och Patricia som gör sitt examensarbete på Musikugglan, och till sin hjälp har de en grävmaskin och mängder av jord, sten och blommor.


Johanna och Patricia läser till trädgårdsmästare på Bubbetorp, med inriktning Park och kultur. Deras examensarbete består av att förändra Musikugglans skolgård. Innan bestod den till stora delar av grus, men nu händer det saker här och var. Mitt på gården finns tre stora stencirklar med jord, som det ska planteras vinbärsbuskar i.

- Dessutom blir sju aplar där borta, säger Johanna och pekar på jorden mellan Röda stugan och matsalen.

- Det är en sorts äppelträd, fast med små äpplen, förklarar Patricia.

Men det blir inte bara ätbara saker. Just idag är Johanna och Patricia ifull gång med att lägga upp en sorts svarta mattor i en snirklig gång mellan Porten och 3-5. I dessa ska det sedan sås gräs, och de svarta mattorna hjälper  till att skydda gräset från att trampas ner och bli slitet.

Smyger man sig in bakom 3-5-byggnaden kan man se en annan sorts gång. Där ligger en massa trampstenar omgivna av täckbark. Här är det tänkt att eleverna ska kunna hoppa fram ändå till gräsmattan på andra sidan fotbollsplanen. Eller ja, föredetta gräsmattan för vi väl säga.

-  Den tålde inte så mycket lek och spring, berättar Johanna, så vi fick gräva upp den.
 
Just nu är det bara lera här, men ut mot vägen kommer det planteras en thujahäck, och ytan kommer delas i två delar med en S-formad syrénplantering i mitten. In mot staketet vid dagiset ska det planteras Buddleja, en vacker blommande buske som är känd för att locka till sig fjärilar.

- Sedan vill vi ha en hinderbana på ena sidan av syrénerna, och på andra sidan ska det vara odlingslådor, säger Johanna.

Hon pekar ut över jorden och tillägger:

- Fast just nu har vi lite tidsbrist. Hinderbanan har vi fått lägga på is, och odlingslådorna måste vi lösa på något sätt. Vanliga pallkragar håller ju inte med tiden, och de som håller innehåller gifter. Och då blir det knappast några ekologiska grönsaker, och vill vi förstås ha!


Johanna och Patricia klickar ihop de svarta plastformarna där gräset sedan ska planteras.

Johanna och Patricia klickar ihop de svarta plastformarna där gräset sedan ska planteras.
Tipsa en vän     Skriv utStrax före start...
Strax före start...

Volvo Ocean Race

Volvo Ocean Race är en av seglingens största tävlingar


Volvo Ocean Race (VOR) är en seglingstävling som seglas runt världen nästa race kommer att börja 2021 och kommer att avslutas 2022. Tävlingen är ca 46 000 sjömil. Dem seglar över alla hav, chanserna är stora att saker såsom master eller segel går sönder.

Läs mer
Boken är läskig men filmens specialeffekter gör filmen mycket läskigare.

Läskigaste filmen detta århundradet 
 

Just nu går It kapitel 2 på bio och den är minst lika bra som It 2017.


På filmstaden kan man nu se uppföljaren till Stephen King's It - om man är över 15år gammal förstås. Om du är en skräckfantast så ska du defenitivt se filmen....

Läs mer


Läs mer

Reportage repetition i matsal

Höstkonserten närmar sig, de första repetitionerna med drama, musik och kör börjar nu ta plats. Årets första repetition ägde rum i våran egen matsal....

Läs mer


Den blodiga affären

Läs mer


Musikalen WAX!

Idag den 25 oktober hade årets Höstkonsert Wax premiär. I de ledande rollerna ser vi elever från årskurs 8 och 9, och med på scen hade de en enorm barnkör...

Läs mer


Bästa vårtecknet - Portens musikal!

I månader har Portens 6-7:or övat inför Vårmusikalen. Scenografigruppen har tillverkat kulisser, skådespelarna har övat repliker och sångnummer, musikerna...

Läs mer
Vinnaren med sitt paket!

HON VANN QUIZZEN!

Förra veckan firades världsboksdagen, och på Musikugglan kunde man gå en tipspromenad med start i  biblioteket och sedan  runt skolgården. Idag fick vi veta vem...

Läs mer
En Toalett vill nog ingen fastna i!

Pinsamma saker

De pinsammaste sakerna på som hänt elever på Musikugglan


Vi frågade 7 elever på Musikugglan om vad var det pinsammaste som hänt dem. Här är våra 7...

Läs mer

SPEL 2018

Vi har tittat på spel och plockat ut top 5 bästa spelen 2018


 5. Metro Exodus

I framtiden kommer mänskligheten att leva i tunnlar under marken, åtminstone om...

Läs mer

klart.se

UGGLAN
Den senaste teatern här på skolan var Häxtävlingen som Andréa ska berätta lite för oss om. Hon är en av de unga eleverna som har sett föreställningen.

Andréa går i klass 2:B på Musikugglan och som har berätta lite om den senaste föreställningen Häxtävlingen!

- Jag tycker att den var rätt bra, den var ju liksom inte dålig, säger Andréa.
Spännande är en annan sak, som Andréa tycker, var bra med denna pjäs.
-Den handlar om en trollkarl som ordnar en tävling och den som vinner skulle han gifta sig med, och det blev Primadonnan som var en ballerina, berättar Andréa.

Hon tycker också att den var lätt att förstå och att den var humoristisk, helt enkelt ett rätt bra betyg. Andréa berättar också att Primadonan inte var magisk i sig utan det var hennes magiska trollspö som gjorde henne speciell och magisk och att hon var god och inte ondsint.

-Och nu kommer vi till den spännande biten. Hur många ugglor får pjäsen?

-Den får nog 4 ugglor! utbrister Andréa!!!


Betyg: 4 ugglor av 5 möjliga
Porten
Ansvarig utgivare:   Karinlindell
Webmaster:   Karinlindell
Redaktion:   Adam, Adrian, Ahmed, Anton, Carl, Eddie, Emilia, Emma, Ernest, Gabriel, Hadi, Hilda, Lisa, Lovisa, Ludwig, Max, Maya, Måns, Pontus, Sixten, Theo, Tobbe, Viktor, Ester, svante, my