Måndagen den 20 januari 2020 - klockan 19:45
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Hej och välkomna till Musikugglans/Portens webbtidning!

Skicka insändare


Tipsa redaktionen


Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

« Föreg. Nästa »

Vinterstudion börjar!

Vinterstudion börjar!


Emelie Kardell 2015-11-20

Skidskyttestjärnan Martin Fourcade kämpar sig fram i jaktstarten i Oberhof 2014, alltid lika snygg.
Bild:Wikijunkie
Skidskyttestjärnan Martin Fourcade kämpar sig fram i jaktstarten i Oberhof 2014, alltid lika snygg.

Imorgon börjar vinterstudion med den svenska längdskidspreimären i Bruksvallarna. Alltså börjar nu vintersporter som alpint, längdskidor och inte minst skidskytte. Har ni längtat? För det har jag.

För mig är vintersporterna det absolut bästa med vintern. Att gå upp klockan 9, sätta mig vid brasan med varm choklad och en god macka, och heja fram mina svenskar och fransmän.

I alpint ingår super G, störtlopp, storslalom och slalom. I fartgrenarna super G och störtlopp har inte Sverige några som sticker ut speciellt. Men i slalom har vi Frida Hansdotter som ständigt utmanar det amerikanska underbarnet Mikaela Shiffrin om segern och hela slalomcupen.
För det är så att man kan vinna cupen i en gren, men finns det också den totala världscupen där alla grenar ingår. Varje tävling samlar man poäng. Vi har också andra som Maria Pietilä Holmner som kan slåss om en pallplats. På herrsidan i slalom har vi Andre Myhrer och Mattias Hargin har chans på pallen. När det kommer till storslalom på herrsidan har vi Matts Olsson som kommer topp tio ibland, men som dessvärre är sjuk den här säsongen. Men om Andre Myhrer har en riktigt bra dag kan han också ta sig in där. På damsidan däremot har vi Sara Hector som precis fightat sig in i världseliten, och Frida Hansdotter och Maria PH som åker för en möjlig topp 10-plats.

I längdskidor finns det längre sträckor, och sprint som brukar ta runt 3 min. I de längre sträckorna ingår masstart, jaktstart och induviduell start. Men här är det mer fokus på den totala cupen, inte på de små som i alpint. På damsidan när det gäller längre strräckor kan man sammanfatta det till att det är Charlotte Kalla mot norskorna, och på sprinten Stina Nilsson mot norskorna.
På herrsidan är det dock mer blandat. Där utmanar svenskar, norrmän, ryssar, italienare, fransmän och kanadensare om segern. Både Johan Olsson och Daniel Richardsson som har kört många säsonger tidigare har nu slutat, så nu förlitar vi oss på Marcus Hellner och Calle Halfvarsson när det gäller längre sträckor, och Emil Jönsson och Teodor Pettersson när det gäller sprint.

Och till sist, det jag tycker är absolut mest spännade, och lite svårt att förklara, skidskytte. Har premiär söndagen den 29 november i Östersund. Där åker man längdskidor och skjuter med gevär. Man ska försöka träffa fem prickar.
Det finns 4 grenar, sprint, jaktstart, masstart och distans, plus stafett och mixstafett.
Inför varje skjutningen känner man som åskådare att pulsen ökar och man svettas, för så mycket avgörs där, på en sekund kan en självklar seger försvinna.

Sprinten är 10 km för herrar och 7,5 km för damer. Man startar olika tider, med 30 sekunders mellanrum och tar tiden på var och en. Sedan stannar man 2 gånger för att skjuta, en gång liggande och en gång stående. Om man får en bom får man åka en straffrunda på ca 150 meter som tar 20-25 sekunder att åka.

På jaktstarten startar den som vann sprinten. Om tvåan kom 10 sekunder efter vinnaren startar den 10 sekunder efter, osv... Herrar åker 12.5 km, och damer 10 km. Man skjuter 4 gånger, liggande, liggande, stående, stånde. Straffrundan är lika lång.

På masstarten startar de 30 som ligger först i världscupen samtidigt. Herrar åker 15 km och damer 12,5 km. Stannar 4 gånger, som på jaktstarten. Straffrudan är densamma.

På distans så startar alla som på sprinten. Herrar åker 20 km, damer 15 km. Man skjuter 4 gånger, liggande, stående, liggande, stående. Men istället för att åka en straffrunda om man bommar får man en extra minut på sin tid, så här är¨skyttet extra viktigt.

Det finns cuper på alla grenarna, men den med mest fokus är världscupen, alla grenar tillsammans. Förra säsongen fann fransmannen Martin Fourcade den, för fjärde året i rad, och vitryskan Darya Domracheva. Denna säsongen kan inte Darya vara med pga sjukdom.

Den enda hyfsat duktiga svensken i skidskytte är Fredrik Lindström. Men det kan ändå vara jätteroligt att kolla, man väljer bara ut dem man hejar på.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut
JULSNACKS

Vi testade Julost chips,julgranar och snöbollar.Det var blandade smakreaktioner i redaktioner, men när alla fått sätta sina fem poäng så blev resultatet såhär:

Julostchips, med smak av julost, fick sammanlagt 39 poäng och vann!
Snöbollar, med smak av vit cheddar, fick sammanlagt 38 poäng
Granar, med smak av gräddfil,...

Läs mer
Action från Gota.io

Bästa Spelen Att Spela På Lektionen!

Detta är de bästa spelen att spela på lektionen när läraren inte ser!
(Använd på egen risk)


1:Gota.io
Gota.io är ett spel som går ut på att hitta andra spelare och äta dem.Om du...

Läs mer


Vi testar pepparkakor!

Snart är det dags att äta pepparkakor? Men vilka ska du köpa? Vi på porten.it har offrat oss för din skull, och knaprat oss igenom flera förpackningar med pepparkakor.

Läs mer


Coca Cola

Coca cola är sedan 1886 en favorit bland folket och läsken håller också topplistan här på Porten!


Vi har frågat runt i skolan om vilken favoritläsk eleverna...

Läs mer
Fotograf: Gabriel Simonsson<br />Makeupartist: Ludwig Kindberg

Rambo: Last Blood

Vill du se en blodig actionfilm har du kommit helt rätt


Rambo är en film serie med 6 filmer och Rambo: Last Blood är den senaste. Rambo spelas av Sylvester Styllone som var 73 när...

Läs mer
Med en rejäl filt kan man inte se en enda bil.

Smakar Ahlgrensbilarna olika?

Smakar de 3 olika färgerna på Ahlgrens bilar olika, eller är det bara något vi har inbillat oss?


 

Vi köpte Ahlgrens bilar och vi gav varje person som testade fem av...

Läs mer


Höstkonsert 2019

Den 23 oktober så hade hööstkonserten "En julsaga" premiär i konserthuset i Karlskrona. Konserten gjordes av  klass 8-9 med hjälp av F-3 som sjöng i kör.

Läs mer
Karin får önska sig något eftersom hon lyckades dela pepparkakan i tre delar!

Pepparkakans myter

En sammanfattning om pepparkakans myter.


Önskekakan

Under medeltiden uppfanns en lek där man åt pepparkakor. Den leken finns kvar idag och brukar lekas vid jul. Leken går ut...

Läs mer
Upphittad pingis boll i städskåpet. Funnen av städaren Peter , tack för hjälpen att hitta den!

De försvunna pingis bollarna

Ska vår recentionist  Karin börja ta in nycklar eller tellefoner för att vissa elever inte lämnar tillbacka pingis bollarna. Hon säger själv att om det fortsä...

Läs mer
Strax före start...

Volvo Ocean Race

Volvo Ocean Race är en av seglingens största tävlingar


Volvo Ocean Race (VOR) är en seglingstävling som seglas runt världen nästa race kommer att börja 2021 och...

Läs mer

klart.se

UGGLAN
Den senaste teatern här på skolan var Häxtävlingen som Andréa ska berätta lite för oss om. Hon är en av de unga eleverna som har sett föreställningen.

Andréa går i klass 2:B på Musikugglan och som har berätta lite om den senaste föreställningen Häxtävlingen!

- Jag tycker att den var rätt bra, den var ju liksom inte dålig, säger Andréa.
Spännande är en annan sak, som Andréa tycker, var bra med denna pjäs.
-Den handlar om en trollkarl som ordnar en tävling och den som vinner skulle han gifta sig med, och det blev Primadonnan som var en ballerina, berättar Andréa.

Hon tycker också att den var lätt att förstå och att den var humoristisk, helt enkelt ett rätt bra betyg. Andréa berättar också att Primadonan inte var magisk i sig utan det var hennes magiska trollspö som gjorde henne speciell och magisk och att hon var god och inte ondsint.

-Och nu kommer vi till den spännande biten. Hur många ugglor får pjäsen?

-Den får nog 4 ugglor! utbrister Andréa!!!


Betyg: 4 ugglor av 5 möjliga
Porten
Ansvarig utgivare:   Karinlindell
Webmaster:   Karinlindell
Redaktion:   Adam, Adrian, Ahmed, Anton, Carl, Eddie, Emilia, Emma, Ernest, Gabriel, Hadi, Hilda, Lisa, Lovisa, Ludwig, Max, Maya, Måns, Pontus, Sixten, Theo, Tobbe, Viktor, Ester, svante, my