Måndagen den 19 augusti 2019 - klockan 22:23
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Hej och välkomna till Musikugglans/Portens webbtidning!

Skicka insändare


Tipsa redaktionen


Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

« Föreg. Nästa »

Vinterstudion börjar!

Vinterstudion börjar!


Emelie Kardell 2015-11-20

Skidskyttestjärnan Martin Fourcade kämpar sig fram i jaktstarten i Oberhof 2014, alltid lika snygg.
Bild:Wikijunkie
Skidskyttestjärnan Martin Fourcade kämpar sig fram i jaktstarten i Oberhof 2014, alltid lika snygg.

Imorgon börjar vinterstudion med den svenska längdskidspreimären i Bruksvallarna. Alltså börjar nu vintersporter som alpint, längdskidor och inte minst skidskytte. Har ni längtat? För det har jag.

För mig är vintersporterna det absolut bästa med vintern. Att gå upp klockan 9, sätta mig vid brasan med varm choklad och en god macka, och heja fram mina svenskar och fransmän.

I alpint ingår super G, störtlopp, storslalom och slalom. I fartgrenarna super G och störtlopp har inte Sverige några som sticker ut speciellt. Men i slalom har vi Frida Hansdotter som ständigt utmanar det amerikanska underbarnet Mikaela Shiffrin om segern och hela slalomcupen.
För det är så att man kan vinna cupen i en gren, men finns det också den totala världscupen där alla grenar ingår. Varje tävling samlar man poäng. Vi har också andra som Maria Pietilä Holmner som kan slåss om en pallplats. På herrsidan i slalom har vi Andre Myhrer och Mattias Hargin har chans på pallen. När det kommer till storslalom på herrsidan har vi Matts Olsson som kommer topp tio ibland, men som dessvärre är sjuk den här säsongen. Men om Andre Myhrer har en riktigt bra dag kan han också ta sig in där. På damsidan däremot har vi Sara Hector som precis fightat sig in i världseliten, och Frida Hansdotter och Maria PH som åker för en möjlig topp 10-plats.

I längdskidor finns det längre sträckor, och sprint som brukar ta runt 3 min. I de längre sträckorna ingår masstart, jaktstart och induviduell start. Men här är det mer fokus på den totala cupen, inte på de små som i alpint. På damsidan när det gäller längre strräckor kan man sammanfatta det till att det är Charlotte Kalla mot norskorna, och på sprinten Stina Nilsson mot norskorna.
På herrsidan är det dock mer blandat. Där utmanar svenskar, norrmän, ryssar, italienare, fransmän och kanadensare om segern. Både Johan Olsson och Daniel Richardsson som har kört många säsonger tidigare har nu slutat, så nu förlitar vi oss på Marcus Hellner och Calle Halfvarsson när det gäller längre sträckor, och Emil Jönsson och Teodor Pettersson när det gäller sprint.

Och till sist, det jag tycker är absolut mest spännade, och lite svårt att förklara, skidskytte. Har premiär söndagen den 29 november i Östersund. Där åker man längdskidor och skjuter med gevär. Man ska försöka träffa fem prickar.
Det finns 4 grenar, sprint, jaktstart, masstart och distans, plus stafett och mixstafett.
Inför varje skjutningen känner man som åskådare att pulsen ökar och man svettas, för så mycket avgörs där, på en sekund kan en självklar seger försvinna.

Sprinten är 10 km för herrar och 7,5 km för damer. Man startar olika tider, med 30 sekunders mellanrum och tar tiden på var och en. Sedan stannar man 2 gånger för att skjuta, en gång liggande och en gång stående. Om man får en bom får man åka en straffrunda på ca 150 meter som tar 20-25 sekunder att åka.

På jaktstarten startar den som vann sprinten. Om tvåan kom 10 sekunder efter vinnaren startar den 10 sekunder efter, osv... Herrar åker 12.5 km, och damer 10 km. Man skjuter 4 gånger, liggande, liggande, stående, stånde. Straffrundan är lika lång.

På masstarten startar de 30 som ligger först i världscupen samtidigt. Herrar åker 15 km och damer 12,5 km. Stannar 4 gånger, som på jaktstarten. Straffrudan är densamma.

På distans så startar alla som på sprinten. Herrar åker 20 km, damer 15 km. Man skjuter 4 gånger, liggande, stående, liggande, stående. Men istället för att åka en straffrunda om man bommar får man en extra minut på sin tid, så här är¨skyttet extra viktigt.

Det finns cuper på alla grenarna, men den med mest fokus är världscupen, alla grenar tillsammans. Förra säsongen fann fransmannen Martin Fourcade den, för fjärde året i rad, och vitryskan Darya Domracheva. Denna säsongen kan inte Darya vara med pga sjukdom.

Den enda hyfsat duktiga svensken i skidskytte är Fredrik Lindström. Men det kan ändå vara jätteroligt att kolla, man väljer bara ut dem man hejar på.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut
Läs mer

Nu närmar sig musikalen och det jobbars in i det sista

Läs mer

Reportage repetition i matsal

Höstkonserten närmar sig, de första repetitionerna med drama, musik och kör börjar nu ta plats. Årets första repetition ägde rum i våran egen matsal....

Läs mer


Den blodiga affären

Läs mer


Glöm inte att lyssna på Vi i femman idag!

Idag 7/2-2017 så ska Vi i femmans blekingefinal äga rum och vi kan stolt presentera klass 5B som ska delta i tävlingen mot nättrabyskolans klass 5B! Vi ställde några...

Läs mer


Musikalen WAX!

Idag den 25 oktober hade årets Höstkonsert Wax premiär. I de ledande rollerna ser vi elever från årskurs 8 och 9, och med på scen hade de en enorm barnkör...

Läs mer


Bästa vårtecknet - Portens musikal!

I månader har Portens 6-7:or övat inför Vårmusikalen. Scenografigruppen har tillverkat kulisser, skådespelarna har övat repliker och sångnummer, musikerna...

Läs mer
Vinnaren med sitt paket!

HON VANN QUIZZEN!

Förra veckan firades världsboksdagen, och på Musikugglan kunde man gå en tipspromenad med start i  biblioteket och sedan  runt skolgården. Idag fick vi veta vem...

Läs mer
En Toalett vill nog ingen fastna i!

Pinsamma saker

De pinsammaste sakerna på som hänt elever på Musikugglan


Vi frågade 7 elever på Musikugglan om vad var det pinsammaste som hänt dem. Här är våra 7...

Läs mer

SPEL 2018

Vi har tittat på spel och plockat ut top 5 bästa spelen 2018


 5. Metro Exodus

I framtiden kommer mänskligheten att leva i tunnlar under marken, åtminstone om...

Läs mer

klart.se

UGGLAN
Den senaste teatern här på skolan var Häxtävlingen som Andréa ska berätta lite för oss om. Hon är en av de unga eleverna som har sett föreställningen.

Andréa går i klass 2:B på Musikugglan och som har berätta lite om den senaste föreställningen Häxtävlingen!

- Jag tycker att den var rätt bra, den var ju liksom inte dålig, säger Andréa.
Spännande är en annan sak, som Andréa tycker, var bra med denna pjäs.
-Den handlar om en trollkarl som ordnar en tävling och den som vinner skulle han gifta sig med, och det blev Primadonnan som var en ballerina, berättar Andréa.

Hon tycker också att den var lätt att förstå och att den var humoristisk, helt enkelt ett rätt bra betyg. Andréa berättar också att Primadonan inte var magisk i sig utan det var hennes magiska trollspö som gjorde henne speciell och magisk och att hon var god och inte ondsint.

-Och nu kommer vi till den spännande biten. Hur många ugglor får pjäsen?

-Den får nog 4 ugglor! utbrister Andréa!!!


Betyg: 4 ugglor av 5 möjliga

Radio

Våra nya reportrar har varit på radio p4 Blekinge! De blev intervjuade och fick intevjua Mattias som jobbar på radion. Ni kommer att kunna läsa interviun med Mattias längre ner i artiklen.

Att vara med i radion var både roligt och spännande.

- Vi fick instruktioner innan sändningen t.ex att en avlång lampa som lyste grönt när det var sendning, säger Siri

- Dessutom fick vi önska en låt, vi valde Beyonce, berättar Sarah.


Mattias jobbar som pogramledare på p4 Blekinge, innan har han jobbat på en liten närradio.
Redan närhan var liten spelade han in egna radiopogram, som t.ex Topp 5 som han visade för sina föräldrar varje fredag!

En av de pinsamaste saker han har gjort här på P4 är t.ex när han fick näsblod i direktsändning, eller när han mitt i sändningen glömde namnet på en gäst som han skulle intervjua!

- Ett bra tips om man är intreserad av radio eller att jobba som journalist på en tidning är att vara nyficken och intresserad av det mesta, berättar Mattias.

Ett anatt bra tips är att veta mycket om vad som händer runt omkring i världen och vara uppdaterad av vad som hender!

- Vill du bli radiopogramledare eller jounalist så är det bra att vara uppdaterad om vad som händer i världen och runt omkring dig och det kan du bli genom att t.ex läsa tidningar och böcker, eller titta och lysna på nyheterna. Så kanske det blir du som står där i direktsändning en dag!

Överallt


Ny spalt

Äntligen finns en tidningsdel speciellt för 3-6!

lSiri och Sarah har länge velat ha en tidning men ingen av dem visste att den andra var intresserad. Sarah var först och berättade om sin idé för Siri och hon hängde på direkt.

- Jag tycker att det ska bli kul och intressant att arbeta med en tidning. Vi kommer att lära oss massa saker och vi hoppas att många kommer att tycka om det vi skriver, säger Sarah.

Sarah är snart 11 år och hon bor med sina föräldrar, lillasyster och sin hund. Hon spelar fiol och handboll. Hon gillar också att läsa och är nyfiken på det mesta. Sarah har flera favorit ämne i skolan: NO, matte och SO.

- Det ska bli jätte kul att skriva artiklar och ta bilder. Jag ser fram emot att intervjua roliga människor! säger Siri.

Siri är 10 år och hon bor tillsammans med sin mamma, pappa, lillasyster, katt och marsvin. På fritiden dansar hon och spelar gitarr. Siri gillar att skriva och läsa och musik är det bästa hon vet. I skolan är Siris favorit ämnen historia och NO.

Sarahs och Siris artiklar kommer du att kunna läsa i högerspalten på Porten.it.

(Klicka på artikeln för att se fler bilder, och läsa artikeln i ett större format)

Sagovandring
Sagovandring

Fredagen den 22;e november 2013 hade gruppen Extradramat från högstadiet en sagovandring för eleverna från F-3. Det blev som en levande tipspromenad med skådespel hämtade från Bröderna Grimms folksagor. Klasserna hade innan arbetat med sagorna under barnboksveckan, och nu kom Mästerkatten i stövlarna, Törnrosa och Askungen till liv ute i skogen.

5:orna i Kretsmästerskapen
5:orna i Kretsmästerskapen
I förra veckan hölls Kretsmästerskapen. Det är en friidorttsturnering för skolorna i Karlskrona. Eleverna i klass 5 på Musikugglan var med och tävlade, och flera av dem kom långt och gick vidare till final.

Sigge från 5B gick vidare i höjd och längd, där kom han på fjärde och femte plats. Han berättade att vädret var kallt på morgonen men att det blev varmare frammåt lunch.

Lukas var också nöjd med sin insatts. Han tävlade i höjd, kast med liten boll,häck och höjd.

- Det var jättekul att vara med och tävla och träffa folk från andra skolor! berättar Lucas. Han ser fram emot flera liknande idrottstävlingar med klassen.

Klara och Tilde var också med och kämpade i bl.a kulstötning och höjd. De var inte det minsta nervösa innan de skulle tävla.

Love tävlade i kulstötning. Han var däremot ganska nervös innan han skulle stöta,men när han slappnade av blev han helt säker på vad han skulle göra, och stötte långt och kom på hela 6e plats.

Carl tävlade i alla grernarna och han vann guld!

- Jag var helt säker på att jag skulle vinna från början!

Ännu en tävling!
tävling

I lördags var ett gäng från klass 4B på simtävling i Hässleholm. De tyckte det var kul och kämpade som bara den, men tyvärr kom de inte till final.
- Men det var jätteroligt ändå! berättar Tova och Jacob.

Bästa fyran!

Porten
Ansvarig utgivare:   Karinlindell
Webmaster:   Karinlindell
Redaktion:   bianca, filip, Ester, David , my, Vilma