Enligt kyrkan är fetlagen 3 dagar innan den 40 långa fasten. På de tre dagarna får man äta mycket fett och dricka riktigt gott. Då lägger man på sig massa fett så att man klarar 40 dagars fasta. Namnen på dessa dagar är olika tex: Fläsksöndag, blå måndag, bullemåndag, pankakstisdag eller stenkaketisdag - dvs det som blivit semeldagen idag. Fettisdagen är den sissta dagen i fastlagen. Som du hör på namnet är fettisdagen altid på en tisdag för fastan börjar altid på en ondsdag.
Den tradionella semlan är bakad på vitt mjöl och fyllnigen är då mandelmassa och grädde. Sen finns det andar slags semlor tex som med bär och choklad eller vanilj och bär m.m. Nu för tiden har olika café försökt och hitta på en egen unik semmla. Tösse bageriet iStockholm var dem första att göra en wrapsemmla. Burgarsemlan ser ut som en burgare, rödet ser ut som hamburgebröd fast det är semeldeg, de har lagt pärlsocker uppepå som ska vara sesamfrön. Mandelmassan ser brun ut som kött för de har hällt i kakao i mandelmassan. Det var konditoriet i Sjöstad i stockholm som började med dessa roliga semlor.
Sen finns det korv med bröd semlor det var Ekman konditori i Trollhettan som lanserade dessa.
Semlor som inte uppfunnits än! 1. Pizzasemlan med bär på toppen 2. Grillspetssemla