Prestationsångest, stress, ideal och status


2008-04-01

Idag finns otroligt många krav! Det spelar ingen roll om man är vuxen, ungdom eller barn. De finns i skolan, på jobbet, hemma och som sagt överallt. Dessa krav handlar om prestationsångest, ideal och status som skapar stress. Många mår dåligt av detta så hur kommer det sig att alla dessa krav finns?


Massmedia

Massmedia är en av dessa orsaker. Man påverkas av tv, radio, och tidningar mm. De bankar in i huvudet på folk att smal är lika med lycklig, glad och underbart. Men så är det inte alls. Smal kan lika gärna betyda anorexi, bulimi, ångest, stress och allt jobbigt man kan tänka sig. I tidningar finns pinnsmala, spacklade och dessutom retuscherade flickor som ser ut som de lyckligaste flickorna i världen. Men de kan lika gärna vara de olyckligaste flickorna i världen med ångest, ätstörningar och som är allmänt deprimerade.

Många unga personer försöker efterlikna dessa människor, om man nu kan kalla dem det eftersom hälften av dem om inte mer är retuscherade. Ska unga människor förstöras pga. detta? Ska de drabbas av helvetet i stressen, prestationsångesten och allt deppigt?
Många får anorexi pga. detta kroppsideal som finns i massmedia.

När man hör ordet prestationsångest tänker de flesta först på prestationen i skolan och på jobbet. Men prestationsångesten kan lika gärna handla om att prestera så bra att man nästan kräks när man tränar för att man ska bränna fler kalorier. Har man då inte klarat detta, för att man ätit för lite, kan en som har anorexi få prestationsångest för det. Detta skapar då stress eftersom man får ångest över att man ska prestera så bra som möjligt. Så allt detta hänger liksom ihop. Det går som en ond hemsk cirkel och kan börja i en mycket ung ålder. Jag fattar inte hur det kan ha blivit såhär! Ingen vill ju må dåligt så varför finns det?

Nej, jag tycker man ska koncentrera sig på sitt och andras inre, hur man är som person. Min syster berättade en väldigt smart grej för mig här om dagen. Hon sa att de nu i skolan pratar om självkänsla, stress och självförtroende. Vid en föreläsning hon var på hade hon tänkt efter lite. Hon berättade att när man ska beskriva en bra kompis säger man ju inte:
- Hon ska vara mycket snygg med långt vackert hår, ha bra betyg och ha hög status.
Nej, utan man vill ju ha en snäll, glad och omtänksam kompis. Samma är det ju med en pojkvän! Varför går alla då runt och jobbar på sitt yttre när det inre är det man söker? Jo det är det ideal som finns i massmedia som lägger det på våra hjärnor. Vi måste verkligen hjälpas åt att ändra på det här. Jag vill inte att mina barn ska få uppleva detta när de växer upp.

Skolan

I skolan omgivs man av massor av olika människor. Det finns de som har ”hög” status, de som har ”låg” och de som har ”mitt emellan”. Många är osäkra och känner att de måste passa in i det ideal som finns i skolan. De känner sig ofta stressade av att man måste ha rätta imagen och vara på ett visst sätt. Varför måste vi vara på ett visst sätt då? Kan vi inte bara få vara som vi själva är och ha de åsikter vi har? Nej, i skolan ska man göra allt som man inte får för att få hög status och ”vara något”, för att överhuvudtaget synas. Varför kan alla inte bara nöja sig med att göra det vi ska i skolan och sedan kan vi ha roligt på fritiden. Nej, för samtidigt som man måste tänka på hur man ska vara, så att inget går fel, ska man vara bra i skolan. Man ska aldrig plugga men ha bra betyg, ett ganska omöjligt och sjukt ideal.

Inte nog med det för när man kommer hem ska man vara tillgänglig på datorn så att alla vet att man inte sitter vid skrivbordet och pluggar. Visst, på fritiden ska man ha roligt och slappna av men för att hänga med i skolan måste man ju plugga lite hemma också. Kan man inte bara få välja när man ska ha roligt och när man ska kämpa med saker? Nej, man ska tydligen ha roligt hela tiden. Har man inte roligt hela tiden och verkligen bryr sig om hur det går i skolan så får man låg status. Men tänk om man tycker det är roligt i skolan då? Då har man ju roligt! Men tydligen är det bara de saker som är utanför skolan och de saker man inte får göra i skolan som räknas så att man får hög status.

Alla dessa saker är man omringad av varje dag. Man tänker inte på det. Det bara sker och ens huvud hänger med, tydligen. Men kan man inte ändra på det här? Alla kan väl hjälpas åt och i alla fall försöka! Eller ska den här ångesten fortsätta att härska som den alltid gjort och till och med kanske bli värre eftersom hela samhället blir mer och mer stressigt?

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
1. Stress AE 2010-03-04



Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus