En tidning till Dig från Göteborgs Stad
Torsdagen den 25 april 2024 - klockan 15:51
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

Boxning fostrar har räddat många från brottets bana


Sonny Mattisson 2001-10-19

Amad Raja 13 år sparrar. I bakgrunden ses Mohammed Semmo 12 år, tvåfaldig diplommästare.
Amad Raja 13 år sparrar. I bakgrunden ses Mohammed Semmo 12 år, tvåfaldig diplommästare.

Idrotten fostrar! Lillan Andersson: Det gäller också boxning Kan boxning fungera fostrande rentav brottsförebyggande? Ja, absolut. Jag vet att det gör det för jag har sett med egna ögon hur boxningen räddat killar undan en annars utstakad väg in på brottets bana, säger Lillan Andersson på Angereds Boxing Club.

För hundratals, fastmera sannolikt tusentals, grabbar i nordöstra Göteborg har Lillan genom åren varit och är fortfarande en andra morsa eller storasyrra, strax utanför boxningsringen.
Angereds Boxing Club, ABC, som klubben heter i internationell anda, har många meriter och framgångsrika boxare att visa upp sedan starten i början av 1980-talet.
Och bakom alla framgångarna, sandsäckarna och moppen i skurhinken på golvet i den lite slitna källarlokalen vid Angereds torg finns två eldsjälar; Tommy och Lillan Andersson.

Finns alltid till hands
Lillan heter egentligen Britt-Marie, men det är det inte många som vet, skrattar hon.
I snart 20 år har hon varit en alltiallo och alltid funnits till hands för de ungdomar som valt att komma till klubben och lära sig boxas.
Men Lillan menar att det egentligen handlar om så mycket mer än bara själva boxandet:
Sannolikt har 99 procent av killarna i klubben invandrarbakgrund från nära nog världens alla länder. Det gjorde att vi hade en jättediskussion efter attackerna mot USA. Vi har alltid TV:n på och det blir ofta eftersnack i samband med exempelvis nyhetssändningarna.
Dessutom får de yngsta hos oss lära sig att passa tider, sköta sig och respektera varandra. De äldre grabbarna fungerar som goda förebilder och fostrar genom att säga till de yngre när något håller på att bli fel, säger Lillan.
Hon är väl medveten om att många menar att boxningen är skadlig och farlig och att tanken på att den skulle föra något gott med sig därför kan te sig märklig för en del.
De flesta som tänker så har ofta proffsboxning i tankarna. Jag är själv emot proffsboxning och den svenska amatörboxningen kan inte jämföras med den överhuvudtaget. Det är som att jämföra pulkaåkning i lilla backen bakom posten hemmavid med störtlopp för elitåkare.
Hos oss måste man vara tio år fyllda för att få vara med. Och upp till dess att man fyller 15 år gäller särskilt stränga regler som till exempel att man inte får slå hårt. Ungdomarna har alla tänkbara skydd och de går inte matcher i vanlig bemärkelse utan bedöms av domare efter fotarbete, teknik och förmågan att gardera sig.
Genom att samla poäng kan de i slutänden få ett diplom. Men för att överhuvudtaget få gå en diplommatch måste killarna dessutom genomgå en ordentlig läkarundersökning. Men den mesta tiden handlar förstås om fysisk träning.

Tjejer boxas också
Unga pojkar har överskottsenergi. Jag menar att det är bättre att de hoppar hopprep och slår sig trötta på en sandsäck än att de pucklar på varandra ute på stan.
Men också tjejer är intresserade av att boxas. Klubben har kontinuerligt ett antal tjejer med, även om det just nu är lite tunnsått på den fronten.
–Tjejerna brukar framförallt vara intresserade av träningen och de är duktiga på att träna, säger Lillan och fortsätter:
–Jag behöver inte ens fundera över frågan om boxningen fungerar fostrande och brottsförebyggande. Jag vet att den gör det. Jag har sett det många gånger.
Hon ger ett exempel:
–En gång lyckades vi rädda en ung grabb undan ett trist öde. För hans storebror hade det gått för långt, han hamnade i fängelse, men lillebrodern som var på väg i samma bana fångade vi upp.

Sonny Mattisson
031-61 20 63,
sonny.mattisson@notes.goteborg.se

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Vårt Göteborg
Ansvarig utgivare:   Ulf Källström
Webmaster:   Ulf Källström