En tidning till Dig från Göteborgs Stad
Fredagen den 26 april 2024 - klockan 12:04
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

Dags att välja husläkare - igen


Bo Carlsson 2001-10-19

Per Hellke på Olskrokens vårdcentral har för få kollegor. 
Göteborg behöver mer vårdpersonal, inte minst läkare.
Per Hellke på Olskrokens vårdcentral har för få kollegor. Göteborg behöver mer vårdpersonal, inte minst läkare.

Caterina Franceschi: ”Det känns tryggt när du vet vem som är din läkare” Innan årsskiftet kan du som göteborgare ”lista” dig hos en läkare eller på en vårdcentral. Då vet du alltid vart du ska vända dig om du blir sjuk. Men det är viktigt att veta att man inte måste lista sig, det är frivilligt. Alla kommer att få information när det är dags – du behöver alltså inte göra något nu. På de här sidorna kan du läsa om hur det ska gå till. Och om varför en enig hälso- och sjukvårdsnämnden har fattat det här beslutet.

Är du listad hos en läkare så vet du att hon eller han har tagit på sig ett tydligt ansvar. Och på motsvarande sätt vet läkaren vilka de har ansvaret för.
Den grundläggande tanken i reformen, som fått namnet ”Närsjukvård i Göteborg”, är att skapa trygghet och kontinuitet. När vi göteborgare vet vart vi ska vända oss i vården så frigörs på sikt mycket resurser.

Många känner sig vilsna
–I dag känner sig många göteborgare vilsna när de behöver gå till doktorn. Många vet inte riktigt vart de ska vända sig och resultatet blir att akuterna på både sjukhusen och i primärvården har en väldigt stor belastning, säger Caterina Franceschi.
Förra året tog sig politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden en grundlig funderare på hur vården skulle kunna utvecklas.
Nämnden genomförde ett ambitiöst arbete med att hämta in synpunkter från olika grupper, man hade mycket kontakter med tex patientföreningar, handikapporganisationer, stadsdelsnämnder och inte minst med de som arbetar i vården.
Dessutom tittade nämnden på hur man löst liknande problem på andra håll.
Detta ledde fram till att nämnden gemensamt formulerade riktlinjer inför framtiden, man började tala om ”nya närsjukvården i Göteborg”.

Enighet kring beslutet
I december förra året hade man bestämt sig, nämnden var enig om att skapa ett listningssystem i Göteborg.
–Det är en oerhörd styrka att alla partier är överens om grunddragen. Vi vill att göteborgarna ska kunna lista sig hos en läkare, eller en vårdcentral. Och vi arbetar för att den offentliga vården och den privata vården ska samverka i samma modell, säger Caterina Franceschi.
Enighet var just vad som saknades när husläkarreformen genomfördes för tiotalet år sedan. När det blev maktskifte i politiken fanns inget intresse att hålla liv i systemet.
Dessutom var reformen inte finansierad, det saknades pengar och därför tynade den bort.
–Nu drar alltså alla partier åt samma håll, och dessutom finns det pengar som kommer från försvarsöverenskommelsen och från skattehöjningen i regionen.
–Vad vi behöver i Göteborg är mer vårdpersonal, och inte minst läkare. Det bekymret delar vi med i stort sett hela landet, men vi har redan sett att läkare som är intresserade av den nya modellen söker sig hit.
Nämnden och primärvården kommer nu att göra en gemensam satsning på att locka läkare från Norge.
I december kommer en ny akutmottagning att öppna i Göteborg. Axess-akuten på Södra allégatan i Haga kommer att vara öppen dygnet runt, 365 dagar om året.
–Den nya akuten är en del av närsjukvården och den kommer att betyda mycket för oss göteborgare, säger Caterina Franceschi.
–Ibland behöver någon titta på ens vrickade fot eller ens unge med halsfluss, men det räcker många gånger med ett enda besök hos doktorn. Den nya akuten är helproffs på sådana saker och det kommer att avlasta primärvården och de privata läkare som också ingår i närsjukvården.

Bo Carlsson
031-63 05 96,
bo.carlsson@vgregion.se

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Vårt Göteborg
Ansvarig utgivare:   Ulf Källström
Webmaster:   Ulf Källström