ORGELFORUM - Sveriges enda orgeltidskrift!
Måndagen den 6 januari 2025 - klockan 17:48
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

10.000 timers øvning!

10.000 timers øvning!


Ann-Kirstine Christiansen 2009-09-18

Der har i moderne tid været en spændende udvikling i instrumentet klokkespil. Klokkespillet er blevet en meget smuk juvel i mange kirketårne med bedre støbte og bedre stemte klokker, med blødere knebler, der får den smukkeste klang frem, og endda med egen originalmusik for klokkespil.

Et klokkespil kan enhver selvfølgelig bare ”baske til”. Men… det er i virkeligheden et meget udfordrende instrument. På et klaver skal man kunne spille kraftigt og svagt og alle nuancerne derimellem (kaldet dynamik m.m.). På et orgel behøver man ikke at tænke på det; her er det svært fordi fødderne skal spille med. På et klokkespil spiller man også med hænder og fødder, men som om det var et kæmpestort tårn-klaver. Pludselig vender dynamikken tilbage – for fulde omdrejninger.
Derfor er næsten alle klokkenister først og fremmest organiser.

Nye undersøgelser, der er foretaget af en række forskere bl.a. af den amerikanske videnskabsjournalist Malcom Gladwell, den svenske psykolog K. Anders Erikcsson og den amerikanske neurolog (hjerneforsker) Daniel Levitin, tyder på, at der ingen nemme genveje findes.

Man skal op på de 10.000 timer for at blive rigtig god til sit fag. Det er 1 time om dagen i 30 år, eller 3 timer i 10 år, eller 6 timer om dagen i 5 år.
Ikke engang Mozart kunne slippe uden om det; han begyndte at komponere i 6 års alderen, men først i 21 års alderen blev han i virkeligheden suveræn overlegen til at komponere; hvilket ifølge ovenstående svarer til mindst 2 timers komposition om dagen i 15 år.

Hjernen skal med andre ord bruge 10.000 timer for at kunne udvikle sig til at brillere på et område, og ifølge forskerne gælder dette også på felter som edb, sport, skak, musik, matematik og hvad man nu ellers har undersøgt.

For et af verdens største instrumenter klokkespillet gælder altså det samme: 10.000 timers øvning.
Hvis musikeren – klokkenisten –, der sidder og jævnligt spiller i fri luft og for hele byen skal være rigtig god, betyder det altså mindst 6 timers øvning om dagen i 5 år!
Og hvad så med naboerne?!

I august måned blev der for første gang i ”verdenshistorien” arrangeret et kursus i bedste IKEA-stil på klokkenistafdelingen på Løgumkloster Kirkemusikskole.
”Saml-selv-dit-øveklaviatur” hed kurset og det handlede om at samle et såkaldt ”Øveklaviatur” også kaldet ”Clavion”.

Ikke at man ikke før har samlet noget selv på bedste IKEA-vis.
Ikke at man ikke kender og har haft øveklaviaturer tidligere.

Der er dog et par problemer, der altid er fulgt med rundt.

1. Det første problem er, at øveklaviaturet til et af verdens største instrumenter desværre ikke kan foldes i papir, så derfor er det meget dyrt. 250.000-300.000 kr kan man let komme af med. Prisen er høj, fordi det er et relativt sjældent instrument og så skal det jo helst kunne det samme - spilleteknisk - som det rigtige klokkespil.

2. Det andet problem er, at øveklaviaturet eller clavionet står som oftest i et lille rum eller kontor og ikke bruges til andet end øvelser og træning.

Disse 2 problemer har det meste af tiden resulteret i nogle simple og klodsede øveklaviaturer, der ikke ligefrem fremelsker spillelysten og som i nogle tilfælde er skadeligt for helbredet.
Kun nogle få øveklaviaturer er gode, (men dyre).

Intet instrument er noget særligt i sig selv. Det er bare noget træ, metaldele og andet. Indtil der kommer en musiker forbi, der kan spille på det og udnytte dets fine mekanismer.
Alting begynder og ender altså med øveklaviaturet.

Spørgsmålet var derfor: Kan det lade sig gøre at fremstille et næsten perfekt øveklaviatur / clavion? Her er nogle af de kriterier, som der blev lagt vægt på:

[Klaviaturet skal være velklingende og afstemt. Lydstyrken skal være behagelig og til indendørs brug. Der skal være 5 oktaver. Det skal være behageligt at spille på (ergonomisk). Manual, pedal og bænk afstande skal kunne justeres efter kropslængde og benlængde. (at kontorstole og skriveborde justeres efter ben og kropslængde er jo en selvfølge). Pedalet skal derudover kunne indstilles til de forskellige klokkespilsversioner verden over. Pedal- og manual tangenter skal være af høj kvalitet. Det skal kunne flyttes. Man skal kunne samle det selv. Prisen må ned under det halve.]

Kort sagt: Høj kvalitet, lav pris.

Kunne dette lade sig gøre, ville musikken i hvert fald ikke blive dårligere på tårn-klokkespillene ude i samfundet! Øveklavituret eller clavionet kunne måske endda ende med at blive et nyt spændende instrument i kirken. Det ville blive næsten som at få sit eget indendørs klokkespil!
Musik, som er skrevet til instrumentet, er der efterhånden nok af.

I første omgang blev øveklaviaturet lavet ”let”-justerbart for at vise, at det faktisk er muligt.
Version 1.0 fra 2008 er i klassisk stil og en konservatorie-model; med en vægt på 780 kg! – som nu står udstillet på klokkenistafdelingen i Løgumkloster.

Version 2.0 fra 2009 er den version, der blev grundlag for kurset i august.
Denne videreudvikling opfylder alle krav fra ovenstående kriterium og forbedringerne i version 2.0 består bl.a. i, at man kan samle den selv, at vægten nu er på 120 kg og at lydniveauet er fint til indendørs brug.

Klokkenistafdelingen i Løgumkloster (Den Skandinaviske Klokkenistskole) gik ind i dette projekt pga, at det igennem alle årene har været meget svært for de studerende at få træning nok. Projektet med ”det perfekte øveklaviatur/clavion” sker i samarbejde med et af verdens førende firmaer indenfor klokkespil-klaviaturer.

Ann-Kirstine Christiansen, afdelingsleder på SCS





Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Svenska Orgelsällskapet




Textalk

Det danske orgelselskab

Svenska Orgelsällskapets hemsida
Ansvarig utgivare:   Jan Cedmark
Webmaster:   Anders Gustavsson
Redaktion:   Anders, Marcus