ORGELFORUM - Sveriges enda orgeltidskrift!
Torsdagen den 21 november 2024 - klockan 11:16
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

Piporgel i ouppvärmd lokal ?

Piporgel i ouppvärmd lokal ?


Jan Holmstrand 2012-10-02

Valbo missionskyrkas orgel ursprungligen bygd av Erik Engberg som var organist i Torsåker. Orgeln stod i hans hem, och överläts 1995 av efterlevande till Missionskyrkan i Valbo. Fasaden senare försedd m bl a \
Bild:Jan Holmstrand
Valbo missionskyrkas orgel ursprungligen bygd av Erik Engberg som var organist i Torsåker. Orgeln stod i hans hem, och överläts 1995 av efterlevande till Missionskyrkan i Valbo. Fasaden senare försedd m bl a "solen".

Vilka problem kan man räkna med om man ställer en piporgel i en lokal som bara värms upp enstaka gånger under vinterhalvåret, och hur undvika negativa konsekvenser.

Jag har tagit hand om en överbliven piporgel (2-manualigt hembygge av god kvalitet m 12 stämmor) från Valbo nedlagda missionskyrka, och diskuterar nu med kyrkan i Östhammar om att få placera den i Nolsterby kapell som emellertid står ouppvärmt större delen av vinterhalvåret. Jag har förstått att luftfuktigheten kanske spelar större roll än temperaturen i sig, förutsatt att orgeln är stämd under samma temperaturbetingelser som när den ska användas. Vid nätsurfning på detta ämne konsterar en och annan skribent att piporglar klarat sig bra i århundraden (?) trots att kyrkorna under långa tider stått ouppvärmda, andra varnar för temperaturer under +10 C. Vore tacksam för synpunkter!

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Svenska Orgelsällskapet




Textalk

Det danske orgelselskab

Svenska Orgelsällskapets hemsida
Ansvarig utgivare:   Jan Cedmark
Webmaster:   Anders Gustavsson
Redaktion:   Anders, Marcus