ORGELFORUM - Sveriges enda orgeltidskrift!
Måndagen den 4 december 2023 - klockan 16:47
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Orgelprojektet i S:t Petri, Malmö, snart i hamn


2019-03-05


 

Under våren 2019 installeras världens modernaste orgel i S:t Petri kyrka. Det blir en orgel som kommer att sätta Malmö på kartan. Det nya orgelkonceptet ”Nya toner i S:t Petri” omfattas av fyra orglar integrerade i ett spelbord som kommer att vara placerat i koret. Orgeln blir norra Europas största orgel sett till antalet manualer och register. 205 register inklusive transmitteringar och klockspel. Med hjälp av touch screens blir den nya orgelns klangliga möjligheter oändliga.

Orgeln invigs 27 april Orgeln invigs med en orgelfestival Malmö International Organ Festival som pågår tio dagar, 26 april-5 maj i S:t Petri kyrka. Då kommer orgeln att stå i fokus på många sätt: pedagogiskt och musikaliskt, solistiskt och som ackompanjerande instrument, som gudstjänstinstrument och konsertorgel. Vi får vara med om gudstjänster och orgelkonserter med körer, orkestrar och organister, med specialinstrumenterad musik för festivalen, bland annat inledning och avslutning ur Mahlers åttonde symfoni i festhögmässan 28 april, samt två uruppföranden av B Tommy Andersson och Staffan Storm. Utöver kyrkans egna organister och kyrkomusiker i Malmö pastorat, medverkar internationella gästorganister och svenska organister med internationell karriär. Invigningskonserten med Malmö SymfoniOrkester under ledning av chefdirigent Marc Soustrot och organist Carl Adam Landström äger rum 27 april kl 13.

Barn- och ungdomsmusicerande på orgel kommer också att lyftas fram vid festivalens ena högmässa 5 maj, liksom vid en masterclass för unga organister.

Ett detaljerat program kommer att ges ut inför festivalen.

https://klais.de/m.php?sid=285&;q=malmö

https://klais.de/m.php?tx=225&;q=malmö


Tipsa en vän Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Svenska Orgelsällskapet
Textalk

Det danske orgelselskab

Svenska Orgelsällskapets hemsida
Ansvarig utgivare:   Jan Cedmark
Webmaster:   Anders Gustavsson
Redaktion:   Anders, Marcus