ORGELFORUM - Sveriges enda orgeltidskrift!
Lördagen den 23 september 2023 - klockan 00:02
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Orgelfest i Älmhults kyrka


Bert Roberger 2009-06-03

2637 nya dansande pipor

I pingsthelgen invigdes två nya orglar i Älmhults kyrka byggda av Fratelli Ruffatti från Padua i Italien. En läktarorgel och en kororgel, vilka är förbundna med fiberopik och spelbara åt båda hållen. Orglarna har 45 register och 3 manualer, fördelade på fem verk: Great Organ (huvudverk), Swell (svällverk), Positiv, Pedal samt Antiphonal (kororgel). De två spelborden är identiska och kan styra samtliga verk.
Svällverk och Positiv samt Pedal är inrymda i de gamla orgelhusen som är K-märkta. Orgelhusen i läktarbarriären är nya och rymmer Huvudverket.
Bild:Gunnel Richardsson Roberger
Svällverk och Positiv samt Pedal är inrymda i de gamla orgelhusen som är K-märkta. Orgelhusen i läktarbarriären är nya och rymmer Huvudverket.

Invigningshelgen inleddes på pingstaftonen kl 18.00 med att Per Gunnar Petersson och Mary Chard Petersson demonstrerade orgeln genom att spela såväl äldre verk som nykomponerade, och sakkunnigt guida oss genom orgelns olika verk. Pingstdagen började med en festhögmässa med invigning av orgeln, vilken förrättades av församlingens kyrkoherde Ingmar Lendahls. Efter första psalmen, vilken traditionellt sjöngs utan orgelackompanjemang, var det dags för Per Gunnar Petersson att öppna luckorna för spelbordet på kororgeln, och för Mary Chard Petersson att låta orgeln ljuda. Vi fick höra det till dagen komponerade verket Dancing Pipes, vilket Per Gunnar skrivit till orgeln och till sin hustru. Ett fantastiskt verk som gav rättvisa åt orglarnas hela klangpalett. I gudstjänsten medverkade även kyrkans körer Mixturen och Oratoriekören. Gudtjänstens mässmusik var även den tonsatt av Per Gunnar. Som postludium framfördes Cantate Domino av E Bossi. Klockan 16.00 var det festkonsert med Mary Chard Petersson, orgel, Älmhults Oratoriekör, Håkan Fritzson, pukor, Per Gunnar Petersson, dirigent. Konserten inleddes med Dancing Pipes varefter en ensemble ur damkören sjöng Tre canti sacri (Laudate Dominum Ps 117, Dona nobis pacem samt Alleluia) för damkör och orgel tonsatta av Per Gunnar. Därefter spelade Mary Toccata och fuga i d-moll av J.S.Bach, Sonat nr 3 A-dur op 65 av årets jubilar Felix Mendelssohn samt Preludium och fuga över B A C H av Franz Liszt. Konserten avslutades med Hymn till den Evige för kör, pukor och orgel tonsatt av Per Gunnar.


Sammanfattningsvis är det bara att konstatera att Älmhults kyrka har fått fullödiga instrument som kommer att förgylla gudstjänster och konsertverksamhet i framtiden. Församlingen är också att gratulera till att ha en kyrkomusiker i Per Gunnar Petersson som förutom att vara en skicklig organist även är en av vår samtids främsta tonsättare för kyrkomusik. Hans tålmodigt outtröttliga arbete med körverksamheten gör att han har körer som håller mycket hög klass. Som bonus är han gift med en av landets främsta organister, Mary Chard Petersson, vilket kommer församlingen till del även om hon normalt tjänstgör i en grannförsamling.

Organisterna Mary Chard Petersson och Per Gunnar Petersson med orgelbyggaren Fransesco Ruffatti <br /><br />
Bild:Gunnel Richardsson Roberger
Organisterna Mary Chard Petersson och Per Gunnar Petersson med orgelbyggaren Fransesco Ruffatti
Kommentera Tipsa en vän Skriv ut


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Svenska Orgelsällskapet
Textalk

Det danske orgelselskab

Svenska Orgelsällskapets hemsida
Ansvarig utgivare:   Jan Cedmark
Webmaster:   Anders Gustavsson
Redaktion:   Anders, Marcus