ORGELFORUM - Sveriges enda orgeltidskrift!
Söndagen den 11 april 2021 - klockan 20:55
Förstasidan
Artiklar

   


Englandsresan lyckligt genomförd


Exkursionskommittén 2014-11-20


Referat kommer i Orgelforum. Bilder kommer publiceras på hemsidan.

 

Studieresa till orglar i England du måste vara med på!

 

Just to say: WOW  what a programme! 

 

Rubriken, som var en spontan kommentar till vår reseplanering, kom från John Wellingham, som blir vår förste ciceron, när vi samlats i London lördagen efter midsommar, 27 juni 2015. Som specialist på gammal orgelrepertoar har han vid sina konsertresor i vårt land flera gånger återkommit till den gamla orgelklenoden i Morlanda på Orust. När vi kommer till London vill han bl a visa oss dess största barockorgel, ett praktfullt verk av Richard Bridge 1735, som vid en totalrenovering med hjälp av 100 insamlade miljoner nu återfår sin forna glans. Med hans egna ord; What I have heard so far is very exiting. Stanley voluntaries will never be the same again!!! Läs mer: Googla på ”Spitalfields organ” och finn uppgifter om alla våra besöksmål här på hemsidan.

 

Söndagsmorgon i St. Paul’s Cathedral där vi vid mässan får det första av flera exempel på anglikanska kyrkans strålande kombination av kör och orgel (V/109) i toppklass. Därefter buss till Cambridge och eftermiddag med rikt kör-och-orgel-utsmyckad Evensong i både King’s College Chapel (Harrison & Harrison IV/79) och senare på dagen St. John’s College Chapel (Mander 1994 IV/64), där man börjar med en halvtimmas orgelkonsert. Vi bor i byggnadsminnesförklarad collegemiljö och stannar kvar hela måndagen och får orgeldemonstrationer även i flera andra collegekapell, bl a en tio år gammal Letourneau (III/30) från Quebec och ett nyinvigt orgelsmycke II/18 av Kenneth Tickell från Northampton, som skulle bli denne ledande orgelbyggares sista verk.

 

Efter tidig tisdagsmorgon i Ely Cathedral med en Harrison & Harrison (IV/80) går resan vidare till St. Bartholomew’s Armley, Leeds med sin berömda Schulze 1869 (IV/57). Vi avslutar dagen i undersköna York Minster, den största gotiska katedralen i norra Europa. Sedan 1832 har flertalet engelska orgelbyggare bättrat på orgeln. 1903 tillfogades den berömda Tuba Mirabilis-stämman , som vi hoppas få höra i Norman Cockers Tuba Tune vid orgeldemonstrationen efter den dagliga Evensong-gudstjänsten.

 

Onsdagen börjar österut i Beverley Minster med rikt dekorerad barockfasad av John Snetzler 1769 (IV/70). I Hull City Hall finns resans största orgel, som årligen drar tusentals åhörare till de offentliga konserterna. Vi får nöjet att vara med i publiken och får efterföljande demonstration av denna, som många anser, Storbritanniens finaste och vackraste konsertorgel. Dagen avrundas med tyskt storverk. Den under andra världskriget utraderade orgeln i Marienkirche zu Lübeck (IV/80) var förlaga till Edmund Schultzes i Doncaster Minster 1862 invigda orgel. Den var firmans och Englands då största kyrkorgel (V/94) med inte mindre än 25 register i pedalverket.

 

På torsdag morgon vaknar vi i Lincoln och får en tidig demonstration av Father Willis’ sista och kanske bästa katedralorgel (IV/64), invigd 1898 i närvaro av 4700-hövdad församling. Eftermiddagen tillbringas i Oxford, en stad med mer än sextio piporglar varav några besöks vid vår vandring i stadens collegemiljö. Vi når till slut collegekapellet(!) Christ Church Cathedral och får ännu en Evensong, denna gång med österrikisk orgelklang från Rieger Orgelbau (IV/43), 1979. Efter middag och hotellnatt far vi fredag 3 juli tillbaka till Cambridge med möjlighet att stiga av i centrala London eller på någon av flygplatserna Heathrow och Stansted.

 

 

Resan organiseras av Principal Musikresor med Jerker Sjöqvist som reseledare. Deltagaravgiften 8.590 kr innefattar ovanstående program med bussresa och plats i dubbelrum samt gemensam lunch i en collegematsal i Cambridge och i Hull City Hall. Enkelrumstillägg 2.040 kr. Ytterligare information finns i det färdiga reseprogrammet, som tillsammans med anmälningsformuläret återfinns här på hemsidan . Det kan också rekvireras från principalmusik@telia.com eller Principalmusik, Rättarevägen 8, 442 50 Ytterby, tel 0303-91733. Där lämnas även ytterligare information om du uppger namn samt adress till e-post och/eller brevlåda.

 

Resorna till och från London bokas och betalas individuellt och det finns således goda möjligheter att förlänga Englandsvistelsen både före och efter det ovan beskrivna programmet. Kanske blir din resa till London både enklare och billigare om du utnyttjar möjligheten att checka in på vårt hotell i London redan fredag 26 juni. Kontakta reseledaren Jerker Sjöqvist för vidare upplysning.

 

Deltagarantalet är begränsat. Anmäl dig snarast – använd anmälningsformuläret! Tillräckligt många har nu anmält sig och att resan blir av! Nu gäller det att inte vänta med anmälan dels för att det endast finns ett begränsat antal platser kvar och dels för att kunna köpa billigast möjliga färdbiljetter. Vid marknadsundersökning har det visat sig att flera flyg endast har dyra biljetter om ens några alls till salu. Tänk då på möjligheten att åka någon dag tidigare och utnyttja ovannämnda möjlighet till en extra hotellnatt till rimligt pris. Vänta med köp av icke ombokningsbara biljetter innan du vet att det finns plats för dig i bussen! Skicka anmälan per post eller e-posta till principalmusik@telia.com . Även telefonmöjlighet: 0303-91733. Här gäller ”Först till kvarn”! Flera tidigare resor och bl a den förra resan till England har varit fulltecknade! Hör av dig snarast om du vill vara med!

 

Exkursionskommittén


Tipsa en vän     Skriv ut



Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Svenska Orgelsällskapet




Textalk

Det danske orgelselskab

Svenska Orgelsällskapets hemsida
Ansvarig utgivare:   Jan Cedmark
Webmaster:   Anders Gustavsson
Redaktion:   Anders, Marcus