ORGELFORUM - Sveriges enda orgeltidskrift!
Fredagen den 26 april 2024 - klockan 20:21
Förstasidan
Artiklar

   


Orgelkonsert


Axel Unnerbäck 2015-10-29


Söndagen den 8 november får Schiörlin komma till tals i Statens historiska museum i Stockholm.

För 200 år sedan avled orgelbyggaren Pehr Schiörlin i Linköping. Han var 79 år gammal men fortfarande i arbete med den stora orgeln i Rappestads kyrka i Östergötland. Av de omkring 70 orglar han byggde är 15 bevarade, däribland den berömda orgeln i Gammalkil. “Schiörlin-året 2015” har med en lång rad konserter på olika Schiörlin-orglar, orgelresor, ett symposium och andra evenemang firat minnet av den berömde orgelkonstnären  och lyft fram orgeln och orgelkonsten som ett ovärderlig del av vårt kulturarv.

    Söndagen den 8 november får Schiörlin komma till tals i Statens historiska museum i Stockholm. Erik Boström kommer då att ge en konsert på den välbevarade och klangsköna Schiörlin-orgeln från Hycklinge. Den byggdes år 1810 av den då 74-årige  Schiörlin och står sedan 1954 i museets barockhall. Konserten äger rum  kl. 15.30 (obs. ändrad tid). Fri entré.

    Inledningvis berättar Axel Unnerbäck om vår legendariske orgelexpert dr Einar Erici. Det är 50 år sedan han gick bort och det finns all anledning att minnas hans ovärderliga insatser för de historiska orglarna.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Svenska Orgelsällskapet




Textalk

Det danske orgelselskab

Svenska Orgelsällskapets hemsida
Ansvarig utgivare:   Jan Cedmark
Webmaster:   Anders Gustavsson
Redaktion:   Anders, Marcus