ORGELFORUM - Sveriges enda orgeltidskrift!
Fredagen den 26 april 2024 - klockan 11:28
Förstasidan
Artiklar

   


Årsmöte 2018 – Vätterorgel


Exkursionskommittén 2017-12-15


Årsmöte 2018 – Vätterorgel

Orgelfestival med Svenska Orgelsällskapets Orgeltävling

Offentligt program (klicka)

Program för Orgelsällskapet (klicka)


 


Anmälningsformulär finns i slutet av denna artikel.

Återigen satsar Svenska Orgelsällskapet på ett större offentligt arrangemang i samband med årsmötet. 4-6 maj 2018 samlas vi i Jönköping för att fira Orgelsällskapets 40-årsjubiléum och det med en stor festival i Jönköping med omnejd – Vätterorgel – där en nationell tävling för unga organister förlagd till Kristine kyrka utgör huvudattraktionen. Men där blir också en spännande rad med konserter med både svenska och utländska organister.

Kristine kyrka i Jönköping förfogar över två förnämliga orglar, dels kororgeln i barockstil med 28 stämmor, byggd 2012 av Kristian Wegscheider från Dresden, dels läktarorgeln med 40 stämmor, byggd 1912 av Åkerman & Lund och 2005 återförd till originalskick av Tostareds Kyrkorgelfabrik, en av vårt lands främsta bevarade romantiska orglar.

På fredagen 4 maj kl 10.00 inleds orgeltävlingen med en utslagsomgång med maximalt åtta kandidater, och den pågår hela dagen. Omgången är av praktiska grunder uppdelad i två sessioner med förmiddagen ägnad Wegscheiderorgeln och eftermiddagen Åkerman & Lunds instrument. Ca kl 18.00 är omgången över och det tillkännages vilka tre kandidater som går vidare till lördagens final. Efter förbeställd middag inleds så festivalen officiellt med en kvällskonsert i Sofiakyrkan med Mikael Wahlin vid kyrkans två orglar: en kororgel av Tostareds från 2006 och en stor läktarorgel av Åkerman & Lund från 1967, 2012 tekniskt moderniserad och delvis ombyggd av Tostareds.

Under lördagen gör vi under dagen en busstur då vi först besöker Norra Solberga kyrka. Här spelar Inger-Lise Ulsrud, professor vid Norges Musikhøjskole i Oslo, organist i Uranienborg kirke och en av tävlingens jurymedlemmar. Vi får höra både Nils Ahlstrands orgel från 1836 med 12 stämmor, och Åkerman & Lundorgeln från 1998, en intressant ”kompromissorgel” signerad Carl-Gustaf Lewenhaupt med utgångspunkt i svenskt orgelbyggeri under perioden från slutet av 1700-talet fram till ca 1850. Efter traktering i Flisby församlingshem lyssnar vi till Anders Johnsson, som spelar på Flisby kyrkas strålande tvåmanualiga Nordströmorgel från 1856. Sista anhalten på denna lördagsutflykt blir Huskvarna Missionskyrka, där det finns en fin orgelrörelseorgel på 18 stämmor, byggd 1963 av Marcussen & Søn. Solist vid denna konsert blir Annica Sjöstrand, organist i Sofiakyrkan i Jönköping.

Tillbaka i Jönköping vankas först middag och därefter festivalens höjdpunkt – orgeltävlingens final där tre kandidater gör upp om priserna. Publiken får här också möjlighet att rösta fram sin favorit med ett eget pris. Det hela börjar kl 18.00, och ca 21.00 räknar vi med att resultatet kan kungöras. Kvällen avslutas i Kristine församlings lokaler med ett samkväm som Svenska Orgelsällskapet bjuder på – både för att fira orgeltävlingen och dess pristagare och de 40 åren med Orgelsällskapet.

Söndagen inleds kl 9.00 med årsmöte i Sofia församlings lokaler, och följs av en festhögmässa i Sofiakyrkan, där vi bl a får lyssna till Louis Viernes Mässa för kör och två orglar. Efter kyrkkaffet förflyttar vi oss till Slottskapellet där Fredrik Albertsson bjuder på ett halvtimmeslångt program på orgeln, som utgörs av Öververket i Kristine kyrkas tidigare huvudorgel, byggd 1799 av Johan Ewerhardt, 1853 flyttad till Slottskapellet och 1993 restaurerad av Mats Arvidsson. Därefter är det dags för lunch, och kl 16.00 avslutas så festivalen och årsmötet med en konsert på Kristine kyrkas båda orglar. Den som får sätta punkt är en annan av tävlingens jurymedlemmar, den internationellt välkände Leo van Doeselaar, professor vid Musikhochschule i Berlin och dessutom organist vid Concertgebouw i Amsterdam. Info om konserter och orgeltävling: Hans Fagius, hans.fagius@tele2.se, 076-2140482

 

ANMÄLAN TILL KOST & LOGI, BUSSTUR

Vårt gruppbeställda boende är Scandic Portalen, Barnarpsgatan 6, 551 16 Jönköping. Deltagaravgiften är 2 195 kr vari ingår plats i dubbelrum fredag och lördag natt, måltider (fredag 18:30, lördag 16:30 och söndag 14:30), samkväm lördag kl 21:00 och lördagens bussutflykt med orgelkonserter. Studenter välkomnas med rabatt på deltagaravgiften.

Detaljerade prisuppgifter m m finns på de båda anmälningsformulär, som finns här på hemsidan; ett allmänt formulär och ett studentformulär. Anmälan sker snarast till Principal Musikresor, c/o Jerker Sjöqvist, Rättarevägen 8, 442 50 Ytterby, tel 0303-917 33, principalmusik@telia.com. Dit kan du också vända dig med frågor av praktisk natur.

Efter den 1 februari kan deltagarplats inte garanteras.

Anmälningsformulär (klicka)

Anmälan student (klicka)

Exkursionskommittén


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Svenska Orgelsällskapet




Textalk

Det danske orgelselskab

Svenska Orgelsällskapets hemsida
Ansvarig utgivare:   Jan Cedmark
Webmaster:   Anders Gustavsson
Redaktion:   Anders, Marcus