ORGELFORUM - Sveriges enda orgeltidskrift!
Fredagen den 26 april 2024 - klockan 20:00
Förstasidan
Artiklar

   


Från redaktören


Dag Edholm 2014-06-23

Omslagsbild: Norra Fågelås kyrka. Lars Strömblads orgelfasad i senbarock från 1775. En av Skara stifts förnämligaste.
Bild:Dag Edholm
Omslagsbild: Norra Fågelås kyrka. Lars Strömblads orgelfasad i senbarock från 1775. En av Skara stifts förnämligaste.

Orgelforums redaktör och ansvarige utgivare Dag Edholm
Orgelforums redaktör och ansvarige utgivare Dag Edholm

(Ur Orgelforum nr 2, juni 2014)


Efter de många problemen kring årets första nummer av ORGEL
forum känns det verkligen glädjande att kunna presentera nr 2 i rätt tid. Med hjälp av nytt tryckeri hoppas vi kunna göra ORGELforum till en ännu bättre tidskrift än tidigare.

 

Som orgelland är Island ganska okänt för oss svenskar. Varken instrument, interpreter eller tonsättare har låtit tala särskilt mycket om sig. Men i Lára Bryndis Eggertsdóttir’s artikel får vi stifta bekantskap med 7 intressanta isländska tonsättare som alla skriver för orgel. Låt oss hoppas att deras musik finner vägen också till framföranden i Sverige.

 

Kommer orgelmusiken att överleva i framtiden? När dagens kyrkomusikerutbildning satsar på större bredd, blir orgeln inte längre ett förstahandsval och i gudstjänstmusiken är konkurrensen stor från andra instrumenttyper. Om orgeln som instrument skall leva vidare både i gudstjänst- och konsertsammanhang, behövs det en ny ung generation organister som kan ta över i framtiden. I Härnösands, liksom i Stockholms stift har man varit framsynta och tänkt pedagogiskt när det gäller orgelundervisning för barn. Om ett projekt i Härnösands stift med orgeln som första instrument för barn skriver Karin Sundin, regional samordnare hos studieförbundet Sensus.

 

Att som organist få delta i hela processen kring byggandet av en ny stor orgel, måste vara en inspirerande upplevelse. Om det som blev riktigt bra, men också om det som blev ganska problematiskt - skriver Robert Zelitzi, organist i Brännkyrka församling söder om Stockholm.

 

En av det tidiga 1800-talets mest framstående och produktiva orgelbyggare var Pehr Zacharias Strand. Under drygt 20 år byggde han ett 70-tal orglar i Sverige. Betydligt mindre känd var hans äldre bror Jonas Samuel Strand, som under drygt 40 år verkade organist och orgelbyggare i Sörmländska Vingåker och lärde ut orgelbyggarhantverkets grunder till ett antal lovande unga lärlingar. Hans levnad och verksamhet tecknas i detta nummer.


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Svenska Orgelsällskapet




Textalk

Det danske orgelselskab

Svenska Orgelsällskapets hemsida
Ansvarig utgivare:   Jan Cedmark
Webmaster:   Anders Gustavsson
Redaktion:   Anders, Marcus