ORGELFORUM - Sveriges enda orgeltidskrift!
Torsdagen den 19 september 2019 - klockan 00:32
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Ordföranden har ordet


2019-07-07


(Ur Orgelforum 2/2019)

Kära Orgelvänner!

Ett stort tack till alla medverkande och alla som deltog i Skåneorgel, orgelsällskapets mycket lyckade årsmötesdagar i Skåne som genomfördes i samarbete med Svenska kyrkan, Musik i Syd, Crafoordska stiftelsen och SENSUS. Fantastiska konserter, härliga miljöer och trevliga orgelvänner åstadkom en verkligt minnesvärd orgelhelg.

Alla solisterna skötte sig med elan och det var med stor glädje vi kunde hälsa Ton Koopman välkommen till Skåneorgel. Tack till våra sponsorer och arrangörer som gjorde detta möjligt!

Jag vill inte höja den ena konserten framför den andra för alla hade mycket hög kvalitet, men Ton Koopmans båda konserter var speciella. Den ena konserten spelade han på den enmanualiga orgeln i Börringe kyrka, byggd av Jonas Ekengren 1786. Konserten var fantastisk och orgeln i högform. Den andra konserten ägde rum på den nya tremanualiga Močnik-orgeln i Höör, ett härligt instrument.

Såväl nya som nyrestaurerade instrument presenterades, liksom även instrument som flyttats från andra miljöer. Allt detta gav dessa dagar en mycket intressant stilistisk bredd. Särskilt roligt var det att det också deltog ett antal studenter från olika musikhögskolor. I en artikel av Hans-Martin Riben på sid 6 i detta nummer får vi en beskrivning av orgeldagarna.

Nästa år kommer årsmöteshelgen att äga rum den 8 – 10 maj 2020 och förläggas till Blekinge med tyngdpunkt i Karlskrona där den nyrestaurerade Åkerman & Lund-orgeln kommer att vara i fokus med konserter av bland andra Ludger Lohmann. Varmt välkomna!

 

Jan Cedmark, ordförande


Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändareSvenska Orgelsällskapet
Textalk

Det danske orgelselskab

Svenska Orgelsällskapets hemsida
Ansvarig utgivare:   Jan Cedmark
Webmaster:   Anders Gustavsson
Redaktion:   Anders, Marcus