ORGELFORUM - Sveriges enda orgeltidskrift!
Söndagen den 24 juni 2018 - klockan 10:45
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Ordföranden har ordet


2018-04-04(Ur Orgelforum 1/2018)

 

Orgelvänner!

 

Välkomna till orgelåret 2018!

 

Svenska Orgelsällskapet firar i år sitt 40 årsjubileum. Mycket positivt har hänt på orgelfronten sedan Orgelsällskapets start 1978. Förståelsen och kunskapen kring äldre instrument och musik har ökat – inte minst kunskapen kring framförandepraxis. Vi lever i ett helt annat mediesamhälle med möjlighet att lyssna på och se internationellt kända instrument och artister och få inspiration av dessa. När det gäller orgelns framtid finns det anledning att fundera över hur bevarande ska finansieras och hur framtidens orgel ska utformas och, inte minst, hur orgelkonsten ska kunna återfå sin plats i kyrko- och samhällslivet.

 

Orgeln har oftast haft sin plats i kyrkan. Det ställer vissa krav på instrumenten. Om vi tänker på orgelns framtid och utveckling kan det nu samtidigt kanske vara dags att tänka i nya banor. Konsertorglar av den typ som byggs utomlands är ofta ganska annorlunda jämfört med det som vi är vana vid i Sverige.

 

Att tonsättare i större utsträckning upptäcker orgelns enorma möjligheter är något vi orgelvänner gärna skulle vilja önska oss.

 

Jan Cedmark

ordförande


Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändareSvenska Orgelsällskapet
Textalk

Det danske orgelselskab

Svenska Orgelsällskapets hemsida
Ansvarig utgivare:   Jan Cedmark
Webmaster:   Anders Gustavsson
Redaktion:   Anders