ORGELFORUM - Sveriges enda orgeltidskrift!
Fredagen den 26 april 2024 - klockan 12:41
Förstasidan
Artiklar

   


Ordföranden har ordet


Jan Cedmark 2015-07-28


(Ur Orgelforum 2 - 2015)

Kära Orgelvänner!

 

Svenska Orgelsällskapets 37:e årsmöte i Kalmar med omnejd blev verkligen lyckat! Kalmar domkyrkas grandiosa läktarorgel bildade centrum för orgelexkursionerna och inte minst lördagens orgelresa på Öland blev minnesvärd, dels genom intressanta demonstrationer, dels genom det strålande vädret som fick Öland att visa sig från den allra bästa sidan. Ett särskilt tack skall riktas till Christer Svensson för hans utomordentligt initierade ciceronskap på Öland. Det är viktigt att sätta in instrument och musik i sin kontext.

 

De olika solisterna visade instrumenten på ett skickligt och transparent sätt. Bland annat spelade vår redaktör för Orgelforum, Marcus Torén, ett intressant program i Madesjö kyrka och Åkerman & Lunds orgel klingade magnifikt.

 

Orgeln i Kalmar domkyrka har nu genom Tore Johansson och hans skickliga medarbetare återfått sin mångfasetterade grandeur. Det blev ett event av hög klass på lördagskvällen med både fin kör och solist samt inte minst utdelandet av Orgelsällskapets tonsättarstipendium följt av att Anders Börjesson och David Magda spelade sina pribelönta tonsättningar – båda väl värda att lyssna till.

 

Särskilt glädjande var premiären för vår nya studerande/ungdomsavdelning – ett viktigt steg inför framtiden. Vår förhoppning är att vi till nästa årsmöte i Västerås skall kunna hitta nya infallsvinklar för de yngre deltagarna.

 

Beträffande själva årsmötet skedde detta som vanligt under gemytliga former och med engagemang. Lennart Persson Elmeroth utsågs till hedersledamot och avtackades för sina 37 år i styrelsen. Lennart var med redan från starten och kvarstår i exkursionskommittén. I hans ställe invaldes en av Europas mest meriterade organister, Hans Fagius. Vi hälsar honom varmt välkommen till styrelsearbetet.

 

Slutligen ett särskilt tack till exkursionskommittén och alla andra som lagt ner möda på att planera och genomföra detta lyckade årsmöte och till alla er som deltog i årsmötet.

 

Trevlig orgelsommar!

 

Jan Cedmark


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Svenska Orgelsällskapet




Textalk

Det danske orgelselskab

Svenska Orgelsällskapets hemsida
Ansvarig utgivare:   Jan Cedmark
Webmaster:   Anders Gustavsson
Redaktion:   Anders, Marcus