ORGELFORUM - Sveriges enda orgeltidskrift!
Fredagen den 26 april 2024 - klockan 09:48
Förstasidan
Artiklar

   


Ordföranden har ordet


Jan Cedmark 2015-10-29


 
(Ur Orgelforum 3/2015)


Kära orgelvänner!

Orgelsällskapet har under den senaste tiden genomfört två viktiga aktiviteter, dels årsmötesdagarna i Kalmar med omnejd, dels en lyckad resa till England, som kommer att rapporteras i nästa nummer av Orgelforum. Det är på sin plats att säga ett varmt tack till exkursionskommittén med Lennart Persson Elmeroth som ordförande för initiativ och engagerat och kunnigt genomförande. Jerker Sjöqvists skickliga researrangemang med trevliga och intressanta resmål lockade inte mindre än 45 nöjda deltagare.

Sverige har ett antal skickliga orgelbyggare och orgelkonsulter som är bra på restaureringar och rekonstruktioner. Några mycket bra exempel på detta fick jag tillsammans med några av sällskapets medlemmar stifta närmare bekantskap med i slutet av juli. Tre stycken Gren & Stråhle-orglar och två Setterquist-instrument var föremål för vårt intresse. Mats Arvidssons restaurering av Gren & Stråhle- orgeln i Överselö kyrka var utomordentligt skickligt gjord. Järlåsa kyrkas orgel var ursprungligen byggd för Västerlövsta kyrka 1754 och Mads Kjersgaards restaurering var också på en mycket hög nivå. Mads Kjersgaard har redogjort för denna restaurering i ett tidigare nummer av denna tidskrift. Ett lyckat resultat gäller också restaureringen som Bergenblad & Jonsson utfört i Ljusdals grandiosa kyrka, en orgel från 1764 och som var omslagsbild i förra Orgelforum, fotograferad av vår medlem Björn Hasselberg. Orgeln klingade utsökt i den ståtliga kyrkan som nu har två orgelverk i toppklass.

Två Setterquist-instrument besöktes under vår orgelresa: orgeln i Ljusdals kyrka från 1931 har flyttats något bakåt på läktaren för att få plats med den rekonstruerade Gren & Stråhle-orgeln. Åkerman & Lund har gjort ett mycket fint jobb som skall göras komplett inom kort. Samma sak gällde den magnifika Setterquist-orgeln i Gävle Staffans kyrka från 1932. Jan H Börjesson beskrev utförligt denna orgel i föregående nummer av Orgelforum. När man hör dessa härliga instrument blir den tragiska utrivningen på 1970-talet av en av de allra finaste Setterquist-orglarna i Örebro Nicolai kyrka en påminnelse om vikten av att slå vakt om värdefulla instrument. Där har vi orgelvänner en mycket viktig uppgift som initiativtagare, pådrivare och bevakare. Hjälp oss att engagera fler medlemmar till sällskapet!

Styrelsen önskar alla orgelvänner en trevlig Orgelhöst!

Jan Cedmark

ordförande


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Svenska Orgelsällskapet




Textalk

Det danske orgelselskab

Svenska Orgelsällskapets hemsida
Ansvarig utgivare:   Jan Cedmark
Webmaster:   Anders Gustavsson
Redaktion:   Anders, Marcus