ORGELFORUM - Sveriges enda orgeltidskrift!
Lördagen den 22 september 2018 - klockan 12:52
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Redaktören har ordet


2018-08-01


(Ur Orgelforum 1/2018)

Redaktören har ordet

 

Välkomna till en ny årgång av Orgelforum!

 

Denna gång pryds omslaget av en känd orgel i Stockholm, Marcussenorgeln i S:t Jacobs kyrka med Carl Hårlemans magnifika orgelfasad från 1746. Orgeln har under lång tid i flera avseenden haft en central betydelse i Stockholms musikliv. Omslagsmotivet är valt med anledning av det porträtt som vi här publicerar av Anders Bondeman, som innehade organisttjänsten i S:t Jacobs kyrka åren 1971-2002.

 

Vi gläds åt den stundande festivalen Vätterorgel med tillhörande orgeltävling (se inforuta på denna sida) som kommer att refereras i nästa nummer av Orgelforum. Med anledning av detta evenemang får vi i det här numret ta del av en omfattande artikel om tävlingar, som under årens lopp haft stor betydelse för många framstående organister av olika nationaliteter.

 

Exkursionskommitténs arbete har också resulterat i en kommande resa till Tyskland med presentation i detta nummer.

 

Vi fortsätter med artiklar om olika jubilarer. I år är det 350 år sedan en av Frankrikes största barocktonsättare, François Couperin föddes. Med anledning av detta publiceras här en artikel om musikersläkten Couperin. Andra jubilarer som kommer att presenteras med artiklar under detta år är Emil Sjögren, Jeanne Demessieux och Leo Sowerby.

 

En orgel som alltsedan den återinvigdes i oktober 2015 rönt stor uppmärksamhet är Skandiaorgeln, Wurlitzerorgeln i Reaktorhallen på KTH. Detta synnerligen intressanta instrument presenteras nu med en stor artikel, som även berör biograforgeln som företeelse.

 

Artikelserien med porträtt av svenska orgelbyggare återupptas nu med en artikel om Robert Gustavsson Orgelbyggeri AB, som i år fyller femtio år.

 

Med önskan om trevlig läsning!

 

Marcus Torén, redaktör

 

 


Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändareSvenska Orgelsällskapet
Textalk

Det danske orgelselskab

Svenska Orgelsällskapets hemsida
Ansvarig utgivare:   Jan Cedmark
Webmaster:   Anders Gustavsson
Redaktion:   Anders