ORGELFORUM - Sveriges enda orgeltidskrift!
Onsdagen den 13 december 2017 - klockan 00:44
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Redaktören har ordet


2017-09-17


(Ur Orgelforum 3/2017)

Redaktören har ordet 

 

Välkomna till ett nyttnummer av Orgelforum! 

 

Vi är glada att i detta nummer kunna presentera flera värdefulla bidrag från externa skribenter. Vår ambition är att hålla Orgelforum på en fortsatt hög nivå och att våra nummer även i ett framtida perspektiv kan utgöra ett intressant arkivmaterial. I detta nummer kommer vi att ha ett visst fokus på några organister och tonsättare som var verksamma under 1800- och 1900-talet.  

 

Den största artikeln i detta nummer handlar om Jacques-Nicolas Lemmens, som ses som den moderna spelteknikens fader. Artikeln handlar även om de senaste forskningsrön som visar andra aspekter på Lemmens betydelse och ifrågasätter vissa tidigare påståenden. 

 

Vi uppmärksammar nu också två jubilarer: Zoltán Kodály och Henri Mulet, som båda dog för femtio år sedan. Zoltán Kodály har som tonsättare och pedagog haft mycket stor betydelse, men är inte så känd i orgelsammanhang. Henri Mulet har däremot skrivit några kända orgelstycken, men är okänd utanför orgelvärlden och var i princip helt bortglömd vid tiden för sin död. 

 

Detta nummer innehåller också en artikel om den svenske organisten Wilhelm Heintze som var en av de organister som bidrog med konserter i samband med den prestigefyllda invigningen av orgeln i Royal Albert Hall i London 1871. 

 

Omslaget utgörs av den nyligen restaurerade Schiörlinorgeln i Svenarums kyrka, som här presenteras med en artikel. Denna orgelpresenterades ävenföre restaureringen i en artikel i vårt temanummer 3-2015 kring Pehr Schiörlin.  

 

Medlemsantalet i Svenska orgelsällskapet sjunker med åren, vilket beror på stigande ålder i sällskapet. Därför är det extra viktigt med rekryteringen och vi gläds åt vår studerande- och ungdomsförening. Alla läsare uppmanas att sprida kännedom om Orgelforum och på alla tänkbara sätt göra reklam för Svenska Orgelsällskapet. Orgelforum har en relativt låg upplaga med en hög startkostnad, vilket gör att varje nummer är dyrt att producera. En högre upplaga skulle endast marginellt öka den totala kostnaden. Med fler medlemmar skulleföljaktligenvår ekonomibli betydligt stabilare. 

 

Förutom att hålla uppe medlemsantalet är vi också beroende av att få in annonser i Orgelforum. Vi gläds åt att såväl festivalarrangörer och förläggare som privatpersoner på senare tid valt att annonsera i Orgelforum och hälsar också orgelbyggare varmt välkomna att bidra med annonser. 

 

Med önskan om trevlig läsning! 

 

Marcus Torén, redaktör 

 


Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändareSvenska Orgelsällskapet
Textalk

Det danske orgelselskab

Svenska Orgelsällskapets hemsida
Ansvarig utgivare:   Jan Cedmark
Webmaster:   Anders Gustavsson
Redaktion:   Anders