ORGELFORUM - Sveriges enda orgeltidskrift!
Onsdagen den 26 februari 2020 - klockan 07:02
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Redaktören har ordet


2019-10-10


(Ur Orgelforum 4, 2019)

 

Vi kan nu med glädje presentera ett nytt nummer av Orgelforum, det sista för året 2019.

 

I orgelsammanhang talas det ofta om hur man ska förnya orgelkonsten för att kunna entusiasmera och sprida orgelintresset hos en ny publik, vilket är en god tanke och viktig aspekt.

 

Orgelkonsten handlar emellertid också till stor del om att värna om en dåtid och att levandegöra intresset för bland annat äldre orgelbyggnadskonst. Under årens lopp har det funnits åtskilliga exempel på hur engagemanget för orgelkonsten revitaliserats genom återupptäckt av såväl äldre instrument som äldre musikstilar. I detta nummer lyfter vi fram två mycket betydelsefulla historiska orgelbyggare, en tysk och en svensk. Vi publicerar en stor artikel om Arp Schnitger, som under detta år är en av jubilarerna. En av hans kronjuveler, orgeln i Martinikerk i Groningen utgör denna gång omslagsmotiv och visar också rent visuellt den prakt som denna epok stod för. Likaså har vi en artikel om den svenske mästaren Pehr Zacharias Strand, som ingår i den serie artiklar om svensk orgelbyggnadskonst som Axel Unnerbäck under flera år med den äran levererat till Orgelforum. På detta sätt vill vi sprida kunskap om historien och samtidigt manifestera vår respekt för gångna tiders hantverksskicklighet och leverera det till dagens läsare.

 

Ett annat exempel på hur historien på ett framgångsrikt sätt kan levandegöras är det i år invigda Claviorganum, den uppmärksammade världsunika hybriden mellan orgel och cembalo, som bygger på hantverksmetoder från 1700-talet.

 

Vi ser gärna att aktuella orgelprojekt av olika kategorier både inom och utanför landets gränser omtalas och beskrivs i Orgelforum. Därför välkomnar vi orgelbyggare och andra som driver orgelprojekt att visa detta i form av artiklar eller annonser i Orgelforum.

 

Under nästa år planeras en rad intressanta artiklar om såväl pågående orgelprojekt som olika tonsättarjubilarer och andra porträtt.

 

Med önskan om en God Jul och ett Gott Nytt År!


Marcus Torén, redaktör


Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändare


Warning: include(/shared/www/webnews.textalk.com/current/www/se/include/components/print_webvoter_poll.php): failed to open stream: Filen eller katalogen finns inte in /shared/www/webnews.textalk.com/20200131093611-ae42ff6/include/template.php on line 1065

Warning: include(): Failed opening '/shared/www/webnews.textalk.com/current/www/se/include/components/print_webvoter_poll.php' for inclusion (include_path='/usr/local/php56/lib/php:.') in /shared/www/webnews.textalk.com/20200131093611-ae42ff6/include/template.php on line 1065


Svenska Orgelsällskapet
Textalk

Det danske orgelselskab

Svenska Orgelsällskapets hemsida
Ansvarig utgivare:   Jan Cedmark
Webmaster:   Anders Gustavsson
Redaktion:   Anders, Marcus