ORGELFORUM - Sveriges enda orgeltidskrift!
Lördagen den 24 februari 2018 - klockan 18:59
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Redaktören har ordet


2017-12-29


(Ur Orgelforum 4/2017)

Vi kan nu med glädje presentera ett nytt nummer av Orgelforum, det sista för året 2017. 

 

Omslagsmotivet utgörs denna gång av Ewerhardtorgeln i Jönköpings slottskapell, som är en av de orglar som kommer att vara med inom ramen för årsmötesdagarna 2018 med festivalen Vätterorgel. Denna festival, som även innefattar Orgelsällskapets 40-årsfirande, får nu en ingående presentation. I samband med detta äger också Svenska Orgelsällskapets Nationella Orgeltävling rumvilket är första gången på mycket lång tid som en orgeltävling anordnas i Sverige. 

 

I detta nummer refereras två stora och lyckade orgelfestivaler som på senare tid ägt rum i vårt land och som för många gett positiv mersmak för orgelkonsten. Det handlar dels om festivalen OrganSpace, som ägde rum i Stockholm i september månad, liksom Göteborgs Orgelfestival, som ägde rum i oktober 

 

En av de mer omfattande artiklarna handlar om tre kvinnliga danska organister och orgelprofessorer. Det är imponerande att kvinnliga organister i Danmark placerat sig i toppen. Detta kanske uppvisar vissa likheter med de kvinnor som under det senaste århundradet haft en framträdande position inom den franska orgeleliten och som vi under förra året presenterade i två nummer av Orgelforum. 

 

Det svenska orgellandskapet har under detta år berikats med ett par intressanta orglar i äldre stilar bygga av utländska välrenommerade orgelbyggare. I detta nummer publicerar vi artiklar om orglarna i Mörrum och Ekerö, som båda är byggda av orgelbyggare som tidigare inte byggt orglar i vårt land.  

 

Axel Unnerbäcks artikelserie om historiska svenska orgelbyggare fortsätter. Turen har nu kommit till Jonas Ekengren, som nu får en ingående och unik presentation. Under nästa år kommer vi att bland annat publicera artiklar om svenskt 1800-talsorgelbyggeri.  

 

Det är glädjande och intressant när det kommer rapporter från musikhögskolestudenter. Denna gång är det en reseberättelse om Malmöstudenternas upplevelser i samband med en studieresa till Paris. 

 

Under detta gångna år har vi presenterat ett antal jubilarer: Niels W Gade, Gustaf Hägg, Zoltán Kodály och Henri Mulet. Också under nästa år kommer artiklar om jubilarer. 

 

Vi kommer under det kommande året också att publicera artiklar i form av porträtt av kända nu levande personligheter inom orgelkonsten. 

 

Med önskan om trevlig läsning! 

 

Marcus Torén 

Redaktör

 

 


Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändareSvenska Orgelsällskapet
Textalk

Det danske orgelselskab

Svenska Orgelsällskapets hemsida
Ansvarig utgivare:   Jan Cedmark
Webmaster:   Anders Gustavsson
Redaktion:   Anders