ORGELFORUM - Sveriges enda orgeltidskrift!
Söndagen den 24 februari 2019 - klockan 05:58
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Redaktören har ordet


2018-12-31


(Ur Orgelforum 4/2018)

  

Vi kan nu med glädje presentera ett nytt nummer av Orgelforum, det sista för året 2018.

 

Omslaget pryds av den magnifika jugendfasaden till orgeln i Sankt Johannes kyrka i Malmö. Tio år har gått sedan detta förnämliga instrument invigdes och omslagsmotivet fungerar nu också som en aptitretare för festivalen SkåneOrgel med Svenska Orgelsällskapets årsmötesdagar 2019, som här presenteras med detaljerat program.  

 

För två nummer sedan hade vi som omslagsmotiv den så kallade Juno-orgeln i Tyska kyrkan i Stockholm. Nyligen återinvigdes denna Åkerman & Lund-orgel från 1887 och huvudstaden har därmed återfått ett betydelsefullt inslag i sin orgelflora. Vi publicerar nu en stor artikel om Tyska kyrkans synnerligen intressanta orgelhistoria.

 

Juno-orgeln i Tyska kyrkan tillkom efter en brand. Kyrkbränder och andra ödeläggelser har på olika sätt under årens lopp haft viss inverkan på orgelhistorien. En artikel i detta nummer belyser hur 11 september-attackerna i New York City påverkat orgelbeståndet i två av stadens främsta kyrkor.

 

I övrigt bjuder detta nummer på ett varierat innehåll från en historik om orgelbyggaren Söderling till nyligen avslutade orgelprojekt av olika kategorier, liksom en rapport från Orgelsällskapets resa till Vorpommern.

 

Under detta gångna år har vi med artiklar uppmärksammat flera jubilarer av olika kategorier: François Couperin, Emil Sjögren och Rune Engsö. Vi har även porträtterat betydelsefulla nu levande personligheter inom orgelkonsten. Under nästa år fortsätter vi också med såväl jubilarer som porträtt. 

 

Vi i Orgelsällskapets styrelse och redaktionskommitté hoppas att ni som under senare delen av 2018 varit ”prova på-medlemmar” med gratis Orgelforum 3-2018 och 4-2018 uppskattat tidningen. Ni är varmt välkomna att fortsätta prenumerationen för 2019!

 

Marcus Torén, redaktör

 

 

 


Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändareSvenska Orgelsällskapet
Textalk

Det danske orgelselskab

Svenska Orgelsällskapets hemsida
Ansvarig utgivare:   Jan Cedmark
Webmaster:   Anders Gustavsson
Redaktion:   Anders, Marcus