ORGELFORUM - Sveriges enda orgeltidskrift!
Lördagen den 7 december 2019 - klockan 11:08
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Redaktören har ordet


2019-10-10


(Ur Orgelforum 3, 2019)

 

Välkomna till ett nytt nummer av Orgelforum!

Den största artikeln i detta nummer handlar om Roland Forsberg, som vid tidningens utgivning just fyllt 80 år. Här presenteras hans gärning som organist och tonsättare med fokus på hans orgelproduktion, liksom även hans arbete med psalmboken och bakgrunden till flera av hans värdefulla bidrag till den.

I förra numret utlovades artiklar om Malmö S:t Petri och Limhamn, vilka båda kommer här. En interiörbild från Malmö S:t Petri med sina båda orglar pryder denna gång omslaget och orglarna presenteras med en artikel inklusive fullständig disposition. Limhamns kyrka i Malmö inhyser nu den legendariska orgeln från Musikaliska Akademien vid Nybrokajen i Stockholm, som också får en utförlig artikel i detta nummer.

Att orglar flyttas och får nya hem är en företeelse som inte är särskilt ovanlig historiskt sett. Förutom Akademiorgeln i Limhamn presenteras i detta nummer Marcussenorgeln i Nössemark som också en gång i tiden har flyttats. Många exempel finns på orglar som bevarats tack vare att en flytt kunnat bli aktuell. Om instrumenten vårdas, används och gläder en publik på ett nytt ställe är det därför till gagn ur flera olika perspektiv.

Jag vill å Svenska Orgelsällskapets och Orgelforums vägnar passa på och tacka de orgelbyggare och festivalarrangörer som väljer att annonsera i Orgelforum. Detta betyder mycket för Orgelforums ekonomi. Likaså bjuder annonserna i sig på ett intressant och läsvärt innehåll i text och bild om såväl orglar som evenemang.

I pressläggningen för detta nummer har just den stora internationella orgelfestivalen OrganSpace ägt rum i Stockholm. Evenemanget inleddes i Stockholms stadshus i närvaro avkungaparet. Festivalen bjöd därefter på ett variationsrikt program med ett stort antal besökare. Det är glädjande när en så välorganiserad festival på detta sätt gynnar intresset för orgelkonsten!

 

Marcus Torén, redaktör


Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändareSvenska Orgelsällskapet
Textalk

Det danske orgelselskab

Svenska Orgelsällskapets hemsida
Ansvarig utgivare:   Jan Cedmark
Webmaster:   Anders Gustavsson
Redaktion:   Anders, Marcus