ORGELFORUM - Sveriges enda orgeltidskrift!
Torsdagen den 20 juni 2019 - klockan 02:57
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Redaktören har ordet


2019-04-07


(Ur Orgelforum 1/2019)

Välkomna till en ny årgång av Orgelforum!

 

Den kände antikvarien Axel Unnerbäck utgör denna gång omslagsmotiv och porträtteras i en stor artikel i detta nummer. Tidigare i Orgelforums historia har också vid några tillfällen kända orgelpersonligheter utgjort omslagsmotiv. Dit hör Einar Erici (OF 2-1985), Elfrida Andrée (OF 1-1993), Petr Eben (OF 4-1993) och senast ett antal fransyskor (OF 3-2016).

 

En viktig uppgift som Svenska Orgelsällskapet har och haft är att sprida intresset för orgelkonsten. En fråga som ofta dyker upp är på vilket sätt orgelkonsten ska spridas. Det som i dessa sammanhang ofta lyfts fram är när orgeln marknadsförs genom profan musik som spelas på stora instrument i form av ”events” med någon skicklig virtuos som står i centrum.

 

Intresset kan emellertid också odlas och spridas på helt annat sätt och där har vi kanske en hel del att lära av äldre generationer. I porträttet av Axel Unnerbäck slås vi av hur han som ung via Einar Ericis dokumentation utvecklade ett brinnande intresse och samtidigt en stor respekt för äldre högkvalitativa instrument. Av dem som gått före oss kan nämnas Gotthard Arnér, som på ett osjälviskt sätt spred sitt stora intresse för såväl instrumenten i sig som den musik som under olika epoker skrivits för orgel.

 

Vi har ett arv att förvalta i form av en rik skatt med såväl högkvalitativ orgelmusik från skilda epoker och länder som ett värdefullt bestånd av piporglar i olika storlekskategorier och stilar. Därför finns goda förutsättningar att utifrån detta också idag på ett relevant och konstnärligt övertygande sätt kunna sprida orgelkonsten.

 

Sedvanligt bevakar vi nya orgelprojekt, vilket här belyses i artiklar om Göteborgs konserthus, Fryksände, Falsterbo och Tygelsjö varav de två sistnämnda står på programmet för årsmötesdagarna 2019.

 

Vi fortsätter också att uppmärksamma jubilarer. I detta nummer publicerar vi en artikel om Harald Fryklöf som dog för hundra år sedan.

 

Som Jan Cedmark nämner i sin spalt har Svenska Orgelsällskapets organisation för resor genomgått vissa förändringar. Även redaktionskommittén har nu en ny sammansättning såtillvida att den utökats med två medlemmar, Ingrid Larsson-Hultkvist och Hans-Martin Riben. Det är med glädje vi välkomnar dem till redaktionskommittén, där de med sitt stora kunnande kan bidra till Orgelforums kvalité. Hans-Martin Riben var för övrigt redaktör för Orgelforum åren 1989-1992.

 

Marcus Torén

Redaktör


Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändareSvenska Orgelsällskapet
Textalk

Det danske orgelselskab

Svenska Orgelsällskapets hemsida
Ansvarig utgivare:   Jan Cedmark
Webmaster:   Anders Gustavsson
Redaktion:   Anders, Marcus