ORGELFORUM - Sveriges enda orgeltidskrift!
Fredagen den 26 april 2024 - klockan 08:14
Förstasidan
Artiklar

   


Redaktionen har ordet


2015-10-29


(Ur Orgelforum 3/2015)


För 200 år sedan gick Pehr Schiörlin ur tiden och Sverige förlorade en av sina skickligaste orgelbyggare genom tiderna. Schiörlin var då 79 år och i arbete med sitt sista projekt, den stora orgeln i Rappestads kyrka i Östergötland. Orgeln klingar ännu, efter 200 års kontinuerlig tjänst, och låter oss få en levande kontakt med en höjdpunkt i Sveriges rika orgelhistoria.

I detta temanummer kring Pehr Schiörlin skildras de yttre konturerna av hans liv och verksamhet. Vi får särskilt stifta bekantskap med ett par av hans verk, den jubilerande Rappestads-orgeln och den sedan länge ospelbara orgeln i Svenarum, som nu äntligen står inför sin restaurering och här presenteras av Göran Grahn. Vi ser verkligen med spänning fram mot att få lyssna till ett återuppväckt Schiörlin-instrument.

Niclas Fredriksson ger en bild av Schiörlins verkstad och bostad i centrala Linköping. Därifrån levererade Schiörlin omkring 70 orglar. Av dem är femton bevarade och högt uppskattade. Det är ingen överdrift att hävda att Schiörlins 28-stämmiga orgel i Gammalkils kyrka är en av vårt lands förnämsta orgelklenoder. ”Det största och bästa orgelverket i stiftets, kanhända hela rikets landskyrkor” skrev hans mentor orgelexperten Israel Lagerfelt när den var ny 1806. Lika uppskattande var Albert Schweitzer när han på 1940-talet första gången besökte orgeln och verksamt bidrog till att rädda den från ombyggnad.

Att vårda och restaurera en historisk orgel är en grannlaga uppgift som kräver inlevelse och omsorg om varje detalj. Det fanns en tid när man handskades mindre varsamt med de gamla mästarinstrumenten och tappade bort den konstnärliga finessen både i klang och funktion, när man kanske i välment syfte gjorde olika slags ”förbättringar”. Så sent som år 1952 utsattes den välbevarade Schiörlin-orgeln i Nässjö gamla kyrka från 1792 för en hårdhänt restaurering, eller snarare ombyggnad. Den fick ny mekanik, ändrad tonhöjd och förändrad intonation. Mads Kjersgaard beskriver i en detaljrik framställning det mödosamma arbetet att återställa orgeln, att sätta sig in i Schiörlins mensurerings- och intonationskonst och att återframkalla Schiörlin-orgelns konstnärliga helhetsgestaltning och originalklang.

Vi befinner oss mitt i det pågående Schiörlinåret. Dess primära syfte är att uppmärksamma Pehr Schiörlin, men det är också fråga om att väcka intresse mera generellt för den musikaliska kulturskatt vi har i de historiska orglarna. Initiativtagaren, kantor Sven Linge, ger några glimtar från de många lyckade konserter, orgelresor och andra evenemang som kunnat ordnas tack vare värdefulla ideella insatser hos berörda församlingar och församlingsmusiker.

Det finns i år också anledning att minnas den legendariska läkaren och orgelkännaren Einar Erici. När han avled för 50 år sedan hade han fullbordat ett livsverk som omfattade en fullständig inventering av de bevarade historiska orglarna och fört en outtröttlig kamp för att rädda dem från ombyggnad. Genom sin insiktsfulla och framgångsrika ”marknadsföring” av orglarna i artiklar, föredrag, konserter och jubileumsarrangemang spred han kunskap och skapade en allmän medvetenhet om detta ovärderliga kulturarv. För sina insatser belönades han med hedersdoktorat och Musikaliska akademiens stora medalj För tonkonstens främjande samt slutligen statlig hederspension.  


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Svenska Orgelsällskapet




Textalk

Det danske orgelselskab

Svenska Orgelsällskapets hemsida
Ansvarig utgivare:   Jan Cedmark
Webmaster:   Anders Gustavsson
Redaktion:   Anders, Marcus