ORGELFORUM - Sveriges enda orgeltidskrift!
Torsdagen den 21 november 2024 - klockan 10:53
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Nils Ahlstrands orgel


Arne Land 2006-06-06

Efter återinvigningen av Nils Ahlstrands orgel i Västra Hargs kyrka
Bild:Arne Land
Efter återinvigningen av Nils Ahlstrands orgel i Västra Hargs kyrka

Nils Ahlstrands Orgel i Västra Hargs k:a, Östergötland, byggd av Nils Ahlstrand, återinvigdes på pingstaftonen 2006!

I går, lördagen den 3 juni 2006, förrättade kyrkoherde Robert Carlin återinvigningen av Nils Ahlstrands 1839 ursprungligen byggda orgel i Västra Hargs k:a. Inför en välbesatt kyrka visade organisten och orgelkonsulten från Göteborg, Jan H Börjesson, tillika byggets kontrollant, vad orgeln förmådde. Vi fick höra olika tiders musik alltifrån Johann Sebastian Bach till 1800-talsmästare som Felix Mendelssohn och Franz Berwald, i en blandad repertoar, allt frejdigt och elegant framfört av Jan H Börjesson. Vid en efterföljande orgeldemonstration, med intresserade ögon och öron packade runt spelbordet, berättade Jan att Nils Ahlstrand i bl.a. principalen använt pipor troligen härstammande från Cahman, men att han också försett orgeln med ett mustigt basfundament i den rikligt besatta pedalen. Inte heller fattades den i samtiden mycket populära Fleut d'amour 8', vilken ensam eller tillsammans med Fugara 4' passade ypperligt i mera romantiska sammanhang. Orgeln kan därför göra rättvisa åt många olika musikstilar. Dess stämning i korton och den märgfulla bottnen i klangpyramiden gjorde det mycket inspirerande att stämma in i kyrkovisan: "Gud, vår Gud, Gud vi lova dig" (sv.ps. 1).

Bild:Arne Land

Orgeln har inte varit helt oberörd av tidens gång. Så småningom ansågs den trekoriga Scharfen väl skarp, så man plockade bort terskoret; som väl var fanns dock en låda med scharfpipor kvar i bälghuset, så att det bara var att sätta tillbaka piporna och komplettera med nygjorde för de toner som saknades. För att mörka ned klangen hade man också flyttat ned Fugaran en oktav från 4- till 8-fotsläge. Den är numera återställd. År 1895 kompletterade G. Lundquist, Linköping, den enmanualiga orgeln med ett harmonium som andra manual; detta togs bort igen 1979 av firma A. Magnussons orgelbyggeri. Nu är orgelverket, Ahlstrands största existerande verk, föredömligt restaurerat av Ålems orgelverkstad i Ålem, Småland.

Den månghövdade deltagarskaran var mycket nöjda med kvällens upplevelser, vari också ingick solo- och körsång - alla tre kyrkokörerna i pastoratet deltog - och cellomusik av professorn och cellisten Ingemar Ohlsson med ackompanjemang av kyrkomusiker Marie Rosenmir. Efteråt kunde den som önskade avnjuta en festmåltid i församlingshemmet.

En liten anmärkning har jag. Tyvärr var det ytterligt magert med skriven information om orgelrestaureringen och i det programblad vi fick upptog dispositionen fortfarande Fugara 8'.

Mer historik och disposition

Sol- & sommarhälsningar från Östergyllen!

Arne Land

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Svenska Orgelsällskapet




Textalk

Det danske orgelselskab

Svenska Orgelsällskapets hemsida
Ansvarig utgivare:   Jan Cedmark
Webmaster:   Anders Gustavsson
Redaktion:   Anders, Marcus