En tidning till Dig från Göteborgs Stad
Torsdagen den 2 maj 2024 - klockan 01:29
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

Felaktigt behandlade uppgifter ger skadestånd


Joakim Goksör 2001-10-19

Om kommunala bolag eller förvaltningar brutit mot personuppgiftslagen ska de ersätta den drabbade. Men då lagarna börjar gälla för kommuner och myndigheter först i höst finns det inga rättsfall att titta på i dagsläget. Det gör det däremot när det gäller andra register som tidigare har omfattas av personuppgiftslagen.

Det kommer ideligen in klagomål om olaglig registrering till Datainspektionen, DI. Verkar det vara relevanta synpunkter genomför DI en kontroll. Hittar man då fel påpekas detta och sedan begär DI att felaktigheterna rättas till.
–De flesta rättar direkt. Det räcker med att vi säger att så här får man inte skriva, ta bort det, säger Jeanna Thorslund, informatör på DI.
Varje år anmäler DI tre eller fyra fall till polisen för brott mot personuppgiftslagen. Det rör främst register knutna till brott som hot och hets mot folkgrupp. Men även mer harmlösa fall kan hamna inför domstol.
Att som privatperson lägga ut kränkande uppgifter om andra personer på Internet är i princip brottsligt. Trots det friade högsta domstolen i juni i år en man från Bromma i Stockholm som gjort en hemsida på Internet med personuppgifter och kritik mot finansmän inblandade i bankkrisen i början på 1990-talet. Domstolen tyckte, i strid mot tidigare instanser, att hemsidan var av samhällsintresse.
En kvinna från Angered, Göteborg, dömdes till 40 dagsböter av Eksjö tingsrätt i juni 2000 efter att ha gjort en hemsida om arbetskamrater på ett pastorat. Hon anmälde sig själv till polisen efter att flera av hennes arbetskamrater blivit upprörda. Hon tog även bort hemsidan som innehöll uppgifter om bland annat ålder, bostad och hälsotillstånd.
–Hade detta fall hamnat hos Datainspektionen hade vi begärt att hon skulle ta bort uppgifterna, sedan hade saken varit utagerad. Vi har avskrivit massor av sådana ärenden. Man ska inte dömas till ansvar för ringa brott. Men fallet ska även prövas i Göta hovrätt och där kan hon mycket väl frikännas från brott, säger Jeanna Thorslund.
DI har fortfarande huvudansvaret för tillsynen av personuppgiftshanteringen i landet. Om ett kommunalt personuppgiftsombud upptäcker felaktigheter ska de anmälas till DI som beslutar om vidare åtgärder.

Joakim Goksör
0706-201600
jogo@reporters.net

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Vårt Göteborg
Ansvarig utgivare:   Ulf Källström
Webmaster:   Ulf Källström