En tidning till Dig från Göteborgs Stad
Torsdagen den 28 mars 2024 - klockan 17:08
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

Idépunkten i Norra Biskopsgården - Här tas goda idéer på allvar!


Anneli Bokemyr 2001-10-19

Biniam Mulatu, Margareta Sjöholm, Alexander Kober, Rosie Rothstein och Roger Madika.
Bild:Peter Svenson
Biniam Mulatu, Margareta Sjöholm, Alexander Kober, Rosie Rothstein och Roger Madika.

Idépunkten är en plats där de boende i Norra Biskopsgården föra fram sin syn på hur livet i stadsdelen kan förbättras. Dialogen är central, liksom underifrånperspektivet.

Idépunkten öppnade sitt kontor på Friskväderstorget i maj och markerar starten för storstadssatsningen i Norra Biskopsgården.
–Till skillnad från de nordöstra stadsdelarna har Norra Biskopsgården inte tidigare haft några extra medel för den här typen av satsningar. Vi befinner oss därför i början av en långsiktig process, säger Rosie Rothstein, EU-samordnare och ansvarig för storstadssatsningen i Norra Biskopsgården.
Tanken med Idépunkten är att den ska fungera som ett framtida medborgarkontor där de boende kan få råd och hjälp i vardagen. Hit är man också välkommen med egna förslag och idéer som kan bidra till stadsdelens utveckling.

Dialogen i fokus
–Har man gått vilse i samhällets labyrinter kan man alltid börja med ett besök på Idépunkten. Vi ska fungera som en länk mellan de boende och myndigheterna. Vi har inte alla svar, men vi kan hjälpa till att lotsa människor rätt, säger Roger Madika, som är en av medarbetarna på Idépunkten.
På Idépunkten har man medvetet valt att inte låsa sig vid några fasta ramar för verksamheten; här vill man först och främst skapa en dialog med de boende och se vilka behov som finns.
Hittills har många kommit till Idépunkten för att söka arbete och få information om studier. När SDF Biskopsgården nyligen anordnade en rekryteringsträff kom inte mindre än 90 personer.
–Intresset är jättestort och därför kommer vi att bjuda in till fler rekryteringsträffar tillsammans med ett bemanningsföretag, säger Roger Madika.

Läxhjälp och internetcafé
Att stimulera studiemotivationen bland barn och ungdomar är en nyckelfråga inom storstadssatsningen.
Ett initiativ från de boende i området är bland annat Ryaskolans föräldraförening som arbetar med läxhjälp och ett internetcafé. Ett annat exempel är föreningen Neutral Ungdom som nyligen har bildats för att arbeta med integration i skolan.
–Vårt mål är att det ska vara häftigt att vara duktig i skolan. Vi vill att skolan ska likna ”kyrkan mitt i byn” som är öppen för alla. Det gäller också att uppmuntra föräldrar att komma till skolan och Ryaskolans föräldraförening är ett steg på vägen, säger Rosie.

Utvecklat samarbete
Storstadssatsningen i Norra Biskopsgården är nära förankrad med både EU-arbetet i Biskopsgården och Bo Bra-processen som också ryms i Idépunktens lokaler.
Bo Bra-processen är en samverkan som pågått sedan 1993 mellan stadsdelsförvaltningen, stadsbyggnadskontoret och bostadsbolag i området.
Gemensamma ledstjärnor för storstadssatsningen och Bo Bra är bland annat att arbeta för att vardagslivet ska bli bättre, skapa attraktiva skolor, öka sysselsättningen och stimulera det lokala näringslivet.
–I Biskopsgården finns en tradition av samverkan och att lösa problem ihop och det bygger vi vidare på, säger Rosie.

Anneli Bokemyr
0733-823535
bokemyr@bonetmail.com

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Vårt Göteborg
Ansvarig utgivare:   Ulf Källström
Webmaster:   Ulf Källström