En tidning till Dig från Göteborgs Stad
Lördagen den 27 april 2024 - klockan 03:45
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

Jorden runt på 60 dagar - barnen i Biskopsgården slår motionsrekord!


Anneli Bokemyr 2001-10-19

Bild:Peter Svenson

En sträcka som motsvarar jordens omkrets. Eller drygt 4000 mil. Det är både målet och moroten för barn i Biskopsgården som ska promenera tillsammans under två månaders tid. En prestation som mycket väl kan platsa i Guiness rekordbok.

I Biskopgården har man tagit det växande problemet med barns stillasittande och ohälsa på allvar.
Inspirerade av kampanjen "Sätt Sverige i rörelse" har en grupp anställda inom barnomsorg, skola och förvaltning dragit igång en motionssatsning som ska uppmuntra barn i åldrarna 1-12 år att promenera regelbundet.
Målet är att de tillsammans ska gå en sträcka som motsvarar jordens omkrets, eller för att vara mer exakt, 4007,7 mil.
- Det låter kanske mycket. Men vi vill visa att vi tillsammans faktiskt kan klara att gå så långt. Om alla våra 3000 barn i stadsdelen deltar, betyder det i genomsnitt en sträcka på 1,3 mil per barn.
- För de allra minsta blir det förstås kortare sträckor, medan de större barnen säkert kommer att gå längre, säger Ann-Marie Pettersson.

Engagerar hela Biskopsgården
Startskottet för promenaderna gick den 17 september och varje vecka ska alla skolor, förskolor och daghem i Biskopsgården rapportera sträckorna som barnen har gått. Hur långt de har kommit på vandringen runt jorden kan vi följa på tre stora barometrar som finns uppsatta på Länsmanstorget, Vårväderstorget och Friskväderstorget. Barnen har också fått jordglober så att de kan mäta ungefär var de befinner sig på världskartan.
- Tanken är att skolorna ska schemalägga tid för promenaderna så att de regelbundet går ut och går en stund varje dag. Vår förhoppning är att det ska bli en positiv vana som man fortsätter med efter kampanjens slut, ger Ann-Marie Pettersson.


När vi hälsar på dagbarnen i Solstrålegruppen i Länsmansgården går dagens promenad mot friluftsområdet Svartemosse.
- Här finns gått om fina promenadstigar och det är härligt för barnen att komma ut i naturen. Det är få dagar som det är så dåligt väder att man inte kan gå ut, säger Zindy Hellberg som är en av Solstrålegruppens dagbarnvårdare.
Projektet pågår fram till den 16 november då målgången firas med stadsdelskalas och t-shirtar till alla barn med texten "Vi barn i Biskopsgården har gått jorden runt". Förhoppningen är att den imponerande prestationen ska få en plats i Guiness rekordbok.

Anneli Bokemyr
0733-823535
bokemyr@bonetmail.com

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Vårt Göteborg
Ansvarig utgivare:   Ulf Källström
Webmaster:   Ulf Källström