En tidning till Dig från Göteborgs Stad
Torsdagen den 2 maj 2024 - klockan 02:15
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

Nu ska alla elprodukter återvinnas - Stopp för glödlampor och elapparater i soporna!


Maria Ivarsson 2001-10-19

Lämna in dina uttjänta eldrivna apparater till närmaste återvinningscentral.
Bild:Peter Svenson
Lämna in dina uttjänta eldrivna apparater till närmaste återvinningscentral.

Lämna den trasiga TV:n och alla uttjänta glödlampor till återvinning! Nya regler från den 1 juli innebär att elbranschen ska ta hand om dina kasserade elapparater gratis. Du får därmed inte slänga sådana saker med ditt övriga avfall längre. De ska lämnas till en bemannad återvinningscentral.

De nya reglerna gäller alla saker som drivs med nätsladd eller batteri. Det kan vara glödlampor och lysrör, armaturer, småapparater, klockor, datorer, radioapparater, spisar och tvättmaskiner.
Ett litet spelande gratulationskort, som drivs med ett knappcellbatteri, ska därmed också lämnas till återvinning.
De enda saker som inte berörs av de nya reglerna är fast monterad utrustning, som till exempel element och varmvattenberedare.
Kyl och frys hämtas
Alla kasserade elprodukter ska lämnas till en bemannad återvinningscentral.
Kylar och frysar behöver du som boende inte transportera själv. Kommunen hämtar dem gratis, eftersom de innehåller miljöskadliga freoner.
En elprodukt kan innehålla många ämnen, som är skadliga för din hälsa och för miljön. Alla skadliga ämnen plockas bort i möjligaste mån, innan metaller, plast och trä går till återvinning.
Batterier monteras bort och omhändertas. Därför kan du lämna kvar batterierna i de apparater, som du lämnar in. Lösa småbatterier kan du givetvis fortfarande lämna in i holkar på återvinningsplatserna, som du är van vid.
Materialet i apparaterna återvinns, där så är möjligt. I annat fall deponeras eller mellanlagras avfallet på ett säkert sätt, i väntan på lämplig hantering.
Vissa produkter är dock svårare att återvinna än andra. Glödlampor mellanlagras för närvarande i plastsäckar på någon av Renovas anläggningar, tills elbranschen hittar ett lämpligt sätt att återvinna materialen.
Problemet är att den dyrbara metallen wolfram som finns i glödtråden, är svår att separera från glaset i globen än så länge.

Maria Ivarsson
maria.ivarsson@krets.goteborg.se

Mer information
Mer information hittar du på El-Kretsens hemsida www.el-retur.se
El-Kretsen är ett servicebolag bildat av el- och elektronikbranscherna i Sverige. I och med att de nya reglerna om producentansvar för elektriska och elektroniska produkter trätt i kraft, är det numera El-Kretsen som har ansvaret för att behandla och återvinna ditt elavfall. Kommunens ansvar är att erbjuda insamlingsplatser. Telefonnummer till El-Kretsen är 020-58 00 59.

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Vårt Göteborg
Ansvarig utgivare:   Ulf Källström
Webmaster:   Ulf Källström