En tidning till Dig från Göteborgs Stad
Torsdagen den 2 maj 2024 - klockan 02:26
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

Nya Konsthallens generösa linje: Titta på samma tavla 20 gånger om du vill!


Karin Mossberg 2001-10-19

Lisa Wilhelmsson, Elisabeth Udd, Arne Bourghartdt, Helene Persson och Jan Dahlqvist.
Lisa Wilhelmsson, Elisabeth Udd, Arne Bourghartdt, Helene Persson och Jan Dahlqvist.

Generöst och öppet. Så ska besökaren uppleva det när Konsthallen öppnar igen efter en grundlig renovering. Gratis entré är en av nyheterna - konsten ska vara tillgänglig för alla.

- Den som vill ska kunna komma tillbaka 20 gånger till samma verk utan att hindras av kostnaden, säger Helena Persson, nybliven chef.
Konsthallen, som tidigare var en del av Konstmuseet, har varit stängd för renovering en längre tid. Sedan renoveringen blev färdig förra våren har hallen lånats ut till olika utställningar.
Den egna verksamheten startade med att avgångsstudenterna vid Högskolan för fotografi och film visade sina examinationsarbeten i april. Den 5 oktober öppnade konsthallens första utställning i egen regi.

Arena för modern konst
Inför renoveringen diskuterades Konsthallens uppgift. Till skillnad från Konstmuseet finns inga egna samlingar att värna om.
I stället ska Konsthallen fylla en efterlängtad plats i Göteborgs konstliv som en arena för modern och samtida konst.
- Vi vill uppmärksamma strömningar i tiden och visa både svensk och internationell konst, säger Helena Persson.
Konsthallen har en prestigefull historia att leva upp till: Isaac Grünewald, Bror Hjorth, Sven Erixon, Hilding Linnqvist och Sigrid Hjertén ställde alla ut i hallen som unga konstnärer.
Konst är inte alltid lätt att förstå eller ta till sig. Inte minst dagens konst kan behöva kommentarer och uttolkningar. Därför ska det alltid finnas konsthallsvärdar till hands som svarar på besökarnas frågor.
- Ambitionen är att ge både vana och ovana besökare något, berättar Helena Persson.

Egen entré mot Götaplatsen
En annan nyhet är att Konsthallen åter har öppnat sin egen entré mot Götaplatsen. Tidigare fick besökarna leta sig genom Konstmuseet för att hitta till hallen.
- Det ska vara lätt att slinka förbi, kanske bara för att ta sig en kopp kaffe, tycker hon.
Urban Nature heter utställningen som nyss öppnat och som pågår till den 6 januari. Det är den urbana människans förhållande till arkitektur, natur, stad, tid och rum som utforskas. Åtta konstnärer från hela världen ställer ut.

2,5 timmar på 13 sekunder
Konstnärernas uttryckssätt varierar. Christina Kubisch från Tyskland arbetar med ljud och ljus. Hennes artificiella plantor har alla egna ljud som besökaren kan höra
i sladdlösa lurar. Mikael Lundberg, svensk, undersöker tiden som konstruktion och överenskommelse. Hans digitala klocka visar tiden oregelbundet och den komprimerade Hamletföreställningen ljuder varje timme från taket i Konsthallen. Två och en halv timmes föreställning har blivit 13 sekunder.
- Det spännande är mötet mellan verket och varje besökares unika livserfarenhet, menar Helena Persson. Konsten är en del i samtalet kring vår samtid och kan ge upplevelser som får oss att se företeelser på ett annat sätt, oavsett om man diskuterar estetiska värden eller politik.

Karin Mossberg
031-615034
karin.mossberg@kultur.goteborg.se

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Vårt Göteborg
Ansvarig utgivare:   Ulf Källström
Webmaster:   Ulf Källström